Αυξημένες οι πυρκαγιές το 2025, μικρότερη όμως η καμένη έκταση-Μία στις τέσσερις φωτιές από εμπρησμό

Η προετοιμασία είναι το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχίσουμε να μιλάμε για πρόληψη, ετοιμότητα και συλλογική ευθύνη, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι το πρώτο πεντάμηνο φέτος εκδηλώθηκαν 77 πυρκαγιές στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών έναντι του μέσου όρου δεκαετίας των 74, αλλά με συνολική καμένη έκταση μόλις 22 εκτάρια, κατά 95% μικρότερη του μέσου όρου της δεκαετίας.

Μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα με θέμα «Δασικές Πυρκαγιές: Αποτίμηση, Σχεδιασμός και Πρόληψη – με τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο».

Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι διανύουμε το τρίτο συνεχόμενο έτος ανομβρίας, με τη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να δημιουργούν ένα ευάλωτο και επικίνδυνο περιβάλλον, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. «Και ακριβώς γι’ αυτό ξεκινήσαμε εδώ και μήνες τη μάχη της φετινής αντιπυρικής περιόδου με σηκωμένα τα μανίκια», σημείωσε.

Με έμφαση στους τρεις κρίσιμους άξονες – πρόληψη, ετοιμότητα, καταστολή – ενισχύουν, πρόσθεσε, διαρκώς τον σχεδιασμό, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και, πάνω απ’ όλα, τους ανθρώπους μας.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Τμήμα Δασών, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό σε επίγεια και πτητικά μέσα, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό έχει ενισχυθεί ουσιαστικά τόσο σε αριθμούς όσο και σε εκπαίδευση και ετοιμότητα».

Στόχος τους συνέχισε, μια συντονισμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική πυροπροστασία που θωρακίζει τη χώρα απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες απειλές.

Στον απολογισμό το 2024, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι 8 στις 10 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών κατασβέστηκαν αμέσως, πριν επεκταθούν, με την έκταση που κάηκε να μην υπερβαίνει το ένα εκτάριο.

Ο συνολικός αριθμός δασικών πυρκαγιών το 2024 ήταν 168 και η καμένη έκταση 468 εκτάρια, παρουσιάζοντας μείωση και στους δύο δείκτες της τάξης του 2% και 28% αντίστοιχα, σε σχέση με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, πρόσθεσε.

Η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά μειώθηκε κατά 29% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της δεκαετίας, συνέχισε, και ο μέσος χρόνος επέμβασης των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης το 2024, διατηρήθηκε στα 12 λεπτά με στόχο του Τμήματος Δασών, ο δείκτης αυτός να μειωθεί στα 10 λεπτά.

Στον απολογισμό του πρώτου πεντάμηνου του 2025 η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν 77 πυρκαγιές στη ζώνη ευθύνης του Τμήματος Δασών, με συνολική καμένη έκταση μόλις 22 εκτάρια κι ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν 83 και η καμένη έκταση ήταν 297 εκτάρια.

«Συγκρίνοντας τα πιο πάνω στοιχεία με τα αντίστοιχα της δεκαετίας 2015-2024, ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο που ήταν 72 πυρκαγιές, ενώ αντίθετα, η καμένη έκταση φέτος, είναι κατά 95% μικρότερη του μέσου όρου της δεκαετίας, που είναι 400 εκτάρια».

Για τις αιτίες πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών ανέφερε ότι στην πρώτη θέση ήταν οι σκόπιμες πυρκαγιές / εμπρησμοί με ποσοστό 25%, ακολουθούμενες από τις πυρκαγιές από γεωργικές δραστηριότητες με ποσοστό 15%. Ποσοστό 10% των πυρκαγιών του 2024 προκλήθηκαν από βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων, 9% από ταξιδιώτες, 6% από δραστηριότητες σε κατοικίες και 5% από το κάψιμο σκυβάλων και από κεραυνούς.

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πρόληψη δεν εξαντλείται μόνο σε εξοπλισμό και σχεδιασμούς – είναι ζήτημα κουλτούρας, συνείδησης - απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και ευθύνη. Και αυτή είναι μια πρόκληση που αφορά όλους: κράτος, τοπικές αρχές, πολίτες».

Η Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος διανύει μια από τις πιο άνυδρες και το θερμές περιόδους των τελευταίων ετών, με υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και πτωτική τάση στις βροχοπτώσεις. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρόσθεσε, οι μεταβολές στο κλίμα  σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και των αλλαγών χρήσεων γης, εντείνουν την απειλή της εκδήλωσης και επέκτασης των πυρκαγιών.

Ιστορική η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό

Υπενθύμισε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 2024 έγινε πρόσληψη 108 νέων δασοπυροσβεστών, πυροφυλάκων και χειριστών οχημάτων ειδικού τύπου. Σήμερα, τόνισε, 275 δασικοί υπάλληλοι, 625 δασοπυροσβέστες, 80 πυροφύλακες και 28 μηχανοδηγοί αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας στα δάση μας.

«Πρόκειται για μια ιστορική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού έχουμε το μεγαλύτερο σύνολο προσωπικού στην ιστορία του Τμήματος Δασών, μετατρέποντας την πολιτική δέσμευση σε πράξη για στήριξη και ενίσχυση της στελέχωσής του Τμήματος Δασών».

Μετά το πέρας της περσινής αντιπυρικής περιόδου, συνέχισε, ξεκίνησε ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία υπηρεσιών, για προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε τώρα κι αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έγιναν.

Ανέφερε επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2025, ολοκληρώθηκε ειδική μελέτη από εμπειρογνώμονα, για τον επανασχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης των πυρκαγιών υπαίθρου στους τρεις βασικούς άξονες: την πρόληψη, την ετοιμότητα και την καταστολή.  Η πρόταση προβλέπει ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αγροτοδασικών και Δασικών Πυρκαγιών, εφάμιλλο με εκείνο που εφαρμόζεται από το Τμήμα Δασών για τα κρατικά δάση, με βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου επέμβασης στα 10 λεπτά.  Η μελέτη βρίσκεται ήδη στη φάση αξιολόγησης, για καθορισμό των επόμενων βημάτων, σημείωσε.

Η Μαρία Παναγιώτου χαρακτήρισε σταθμό την επαναλειτουργία μετά από 10 χρόνια του Δασικού Κολεγίου λέγοντας ότι φέτος προκηρύχθηκαν 20 θέσεις Δασικών Μαθητευομένων, για φοίτηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο πρόγραμμα σπουδών «Ανώτερο Δίπλωμα στη Δασοπονία».

Σημαντικό βήμα για ενίσχυση της πρόληψης κατά των πυρκαγιών αποτελεί η ψήφιση των έξι τροποποιημένων νομοσχεδίων από την Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε λέγοντας ότι η αυστηροποιημένη νομοθεσία, με τις ποινές να φτάνουν έως τα 12 χρόνια φυλάκισης και τις €100.000 πρόστιμο στέλνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην εκστρατεία ενημέρωσης με την εβδομάδα Προστασίας Δασών τον Μάιο, τις διαλέξεις σε σχολεία, στρατόπεδα και οργανωμένα σύνολα, την διανομή διαφωτιστικού υλικού του Τμήματος Δασών και την εν εξελίξει διαφωτιστική εκστρατεία στα ΜΜΕ και ΜΚΔ.

Τον περασμένο Μάρτιο, συνέχισε, υλοποίησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, τη μέθοδο της ελεγχόμενης καύσης βλάστησης, μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Μίλησε επίσης για την ελεγχόμενη βόσκηση ως μια άλλη παράμετρος πρόληψης, όπως και η προώθηση μέτρων για μείωση της βιομάζας, ο καθαρισμός εγκαταλελειμμένης γεωργικής γης.

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι η προστασία των δασών εντάσσεται και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με δράσεις όπως  έργα διαχείρισης της βλάστησης, δημιουργία αντιπυρικών υποδομών, αναβάθμιση εγκαταστάσεων για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που λήγηαν από δασικές πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές.

Εκτεταμένο πλάνο δράσης από την ΑΗΚ, αντικατάσταση 12,8% χλμ γυμνών αγωγών

Για να περιορίσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών από κρίσιμες υποδομές, είπε, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια, συστάθηκε διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας, που συσκέπτεται σε τακτά διαστήματα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Ήδη, συνέχισε, η ΑΗΚ εφαρμόζει εκτεταμένο πλάνο δράσης που προνοεί την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ευαίσθητες περιοχές, την αντικατάσταση γυμνών αγωγών με καλυμμένους σε διάφορες περιοχές εντός της ζώνης υψηλού κινδύνου και τις εργασίες κλαδέματος των δέντρων που πλησιάζουν τις γραμμές ηλεκτροδότησης. 

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση 12,8 χιλιομέτρων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 56% του συνολικού έργου της φάσης αυτής, σημείωσε και η  ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών προγραμματίζεται εντός του 2025.

Εναέριες περιπολίες με drones

Για σκοπούς ανίχνευσης πυρκαγιών, συνέχισε, λειτουργούν 15 πυροφυλάκια και 32 θέσεις παρατήρησης, με εξειδικευμένο προσωπικό και πυροσβεστικά οχήματα για άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πέραν από τις επίγειες περιπολίες με μικρά πυροσβεστικά οχήματα ταχείας επέμβασης, από το προσωπικό του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας πραγματοποιούνται, σημείωσε, εναέριες περιπολίες με έμφορτα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στο έργο αυτό συμμετέχουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones), οι περιπολίες των οποίων χρόνο με χρόνο ενισχύονται και εντατικοποιούνται. «Χαρακτηριστικά το 2025 αναμένεται να πραγματοποιηθούν 1.000 ώρες εναέριων περιπολίων, σε σχέση με 650 ώρες περιπολίας το 2024 και 100 ώρες το 2021».

Οι εναέριες περιπολίες με τη χρήση drones ξεκίνησαν ήδη από τον Απρίλιο κι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 ώρες πτήσεων.

Η Υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εγκατασταθεί 3 ηλεκτροπτικά συστήματα πυρανίχνευσης σε επιλεγμένες δασικές περιοχές, ενώ η  γραμμή 1407 αποτελεί βασικό εργαλείο άμεσης ενημέρωσης από πολίτες και είναι γεγονός πως πολλές πυρκαγιές περιορίστηκαν χάρη σε έγκαιρη αναφορά μέσω της γραμμής.

Η Υπουργός ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου, εφαρμόζονται προγράμματα επιφυλακής με τη συμμετοχή 275 Δασικών Υπάλληλων, 625 Δασοπυροσβεστών και 80 πυροφυλάκων, στελεχώνονται 25 Δασικοί Σταθμοί Παγκύπρια και 3 Ομάδες Υποστήριξης, καθώς επίσης τα 15 πυροφυλάκια και οι 32 θέσεις παρατήρησης για ανίχνευση πυρκαγιών. Στελεχώνονται, επίσης, με Δασικούς Υπάλληλους, το Γενικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων, το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» και το Γραφείο Επιχειρήσεων της Μοίρας Αεροπυρόσβεσης.

Στα 108 πυροσβεστικά οχήματα ο στόλος του Τμήματος Δασών, 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα

Τα τελευταία δυο χρόνια, δήλωσε η Μαρία Παναγιώτου, ενίσχυσαν καθοριστικά τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εξοπλισμού του Τμήματος Δασών. Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραλήφθηκαν συνολικά 25 νέα πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους, χωρητικότητας 2 τόνων νερού, ενώ 17 ακόμη μεγάλα οχήματα 6 τόνων θα παραδοθούν εντός του 2026.

Επίσης, ενισχύθηκε ο στόλος με 75 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 8 προωθητές γαιών, 4 εκσκαφείς, 9 γεωργικούς ελκυστήρες και 6 τεμαχιστές κλαδιών. Ακόμη, αναμένονται επιπλέον τον Ιούλιο, 6 βυτιοφόρα (12 τόνων) και 6 πλατφόρμες μεταφοράς ενώ πριν το τέλος του έτους θα παραληφθούν και 10 οχήματα ταχείας επέμβασης.

«Σήμερα, διαθέτουμε συνολικά  στη φαρέτρα μας 108 πυροσβεστικά οχήματα, από τους πιο ενισχυμένους στόλους στην ιστορία του Τμήματος Δασών. Ένας εξοπλισμός που ενισχύει έμπρακτα την επιχειρησιακή ανταπόκριση μας σε δασικές πυρκαγιές».

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, είπε, εξασφάλισαν 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα με τα 10 να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και το 11ο αναμένεται να συμβάλει επιχειρησιακά εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον 3 ελικόπτερα από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία είναι διαθέσιμα ως δευτερεύοντα μέσα πυρόσβεσης, όπως επίσης και για κάλυψη των αναγκών συντονισμού των εναέριων επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε φέτος προστατεύουμε το δάσος μας μέσω 6 αεροσκαφών τύπου Air Tractor (3 τόνοι νερού έκαστο), 2 ελικοπτέρων τύπου Blackhawk (3,6 τόνοι το καθένα), με επιπλέον δυνατότητα διενέργειας ρίψεων με αφρό πυρόσβεσης, 2 επιπλέον ελικοπτέρων τύπου Sikorsky S-61, με δυνατότητα τουλάχιστον 3 τόνων το καθένα (το ένα εκ των δύο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός των προσεχών ημερών) και ενός ελικοπτέρου τύπου Chinook των Βρετανικών Βάσεων, που μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον έως 5 τόνους.

Το σύνολο των πτητικών μέσων έχουν τη δυνατότητα ρίψης συνολικού όγκου νερού - ή άλλου υλικού πυρόσβεσης - πέραν των 36,2 τόνων νερού, σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε, προχωρά ο προγραμματισμός μας για απόκτηση 10 ιδιόκτητων πτητικών μέσων εντός των επόμενων 5 ετών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία διαγωνισμού για την αγορά τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών, εκ των οποίων, το ένα θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε ερώτηση για τα ιδιόκτητα πτητικά μέσα, η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι προηγήθηκε μελέτη από συναρμόδια τμήματα και σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προσφορών για μεσαίου τύπου αεροσκάφη από 3.000 λίτρα και πάνω με κόστος που ανέρχεται σε 4,5 εκ ευρώ για τα αεροπλάνα, αλλά θα εξαρτηθεί από τος διαγωνισμούς και την διαθεσιμότητα στην αγορά.

Η Υπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία 2 χρόνια, η στήριξη από τρίτες χώρες και ευρωπαϊκούς θεσμούς υπήρξε καθοριστική για την ενίσχυση του πτητικού στόλου και τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού, διασυνδεδεμένου μηχανισμού πυροπροστασίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, αιτήθηκε -και έχει λάβει έγκριση -για ένταξη 2 αεροσκαφών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU transition, για το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2025, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιορδανία επιχειρούν ήδη στην Κύπρο από τον περασμένο Μάρτιο, το ίδιο και τα ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε, η υλοποίηση του σχεδιασμού για δημιουργία πεζοπόρου τμήματος στη δασοπυρόσβεση και η εγγραφή του στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Η συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ στον τομέα της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σημείωσε λέγοντας ότι και το Τμήμα Μετεωρολογίας συνεργάζεται με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Ισραήλ για την αξιολόγηση εξειδικευμένου δείκτη επικινδυνότητας έναρξης δασικών πυρκαγιών, βασισμένου στις παρόμοιες κλιματικές συνθήκες και τύπους βλάστησης των δύο χωρών.

Το Τμήμα Δασών, συνέχισε εφαρμόζει ήδη το σύστημα TETRA για άμεση και ασφαλή επικοινωνία, ενώ συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό επόμενων φάσεων που προβλέπουν νέες τεχνολογικές υποδομές σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Εθνική Φρουρά.

Η εκστρατεία #WasteFreeCyprus, μια στοχευμένη και οργανωμένη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2024 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το 2025, αποτελεί επίσης, σημείωσε, μέτρο πρόληψης.

Πίσω από κάθε αποτέλεσμα υπάρχει καθημερινή προσπάθεια, οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή, λέει ο Σ. Ιεζεκιήλ

Στην δική του παρέμβαση ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Σάββας Ιεζεκιήλ ανέφερε ότι το τμήμα διαθέτει αυξημένο αριθμό σε μέσα και σε δασοπυροσβέστες, κάτι που δεν είναι τυχαίο, αλλά το αποτέλεσμα ενός συνεκτικού σχεδίου που έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των επιχειρησιακών εργαλείων και, πάνω απ’ όλα, την αναβάθμιση της γνώσης, της ετοιμότητας και της ψυχικής αντοχής των ανθρώπων μας.

Πίσω από κάθε αποτέλεσμα, είπε, υπάρχει προετοιμασία, καθημερινή προσπάθεια και συνέργειες.

Πρώτα, δήλωσε, «είναι οι άνθρωποί μας. Είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μέσα και έξω από τη φωτιά. Με επαγγελματισμό, ψυχραιμία, αφοσίωση, θάρρος – και, κυρίως, με γνήσια αγάπη για το δάσος». Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ανέφερε, δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, το οποίο χαρακτήρισε φυτώριο της νέας γενιάς.

Για τον εκσυγχρονισμό το Τμήματος Δασών ο Διευθυντής του σημείωσε ότι η τεχνολογία είναι πολλαπλασιαστής της αποτελεσματικότητάς του και η α φάση του συστήματος επιτήρησης, ανίχνευσης και αντίδρασης έχει υλοποιηθεί με  ανάπτυξη ασύρματου δικτύου μεταφοράς δεδομένων, πιλοτική εγκατάσταση 4 αισθητήρων πυρανίχνευσης, προμήθεια 4 συστημάτων drones για παρακολούθηση δασικών περιοχών.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει την έναρξη της β φάσης, η οποία περιλαμβάνει 15 επιπλέον ηλεκτροπτικά συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών,λογισμικά ημερήσιας πρόγνωσης κινδύνου και εξομοίωσης εξέλιξης πυρκαγιάς, 2 συστήματα μπαλονιών παρατήρησης με αισθητήρες πυρανίχνευσης, 3 κινητά κέντρα επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, αναβάθμιση drones και του Γενικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Τμήματος, προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και δικτύωσης για το νέο προσωπικό.

Η δουλειά του Τμήματος Δασών επεσήμανε ο κ. Ιεζεκιήλ, δεν είναι εποχική, δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με την αντιπυρική περίοδο. «Η προετοιμασία μας ξεκινά κάθε μέρα πριν την πυρκαγιά. Κάθε μέρα που ανοίγουμε την πόρτα του γραφείου είναι μια μέρα πρόληψης για να έχουμε τα δάση μας σε θέση να αμυνθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Η προετοιμασία, συνέχισε, δεν αφορά μόνο το πριν, είναι και την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς με μια εξίσου δύσκολη φάση: η αναδάσωση, αποκατάσταση και ανασύσταση δασικών εκτάσεων σε περιοχές που υπέστησαν καταστροφή.

«Ανάμεσα σε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, υπάρχει ένας αστάθμητος και συχνά καθοριστικός παράγοντας που καμία τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει: ο ανθρώπινος παράγοντας. Στατιστικά, αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης των περισσότερων δασικών πυρκαγιών – ένα στοιχείο που μας υπενθυμίζει ότι η ευθύνη δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια των επιχειρησιακών μονάδων, αλλά διαχέεται στην κοινωνία».

Η δουλειά τους, συνέχισε, και το θετικό κομμάτι του έργου τους δεν αναδεικνύεται πάντα, ούτε συνοδεύεται συνήθως από δημοσιότητα. «Είναι όμως εκεί. Είναι σιωπηλή, είναι αθόρυβη κουβαλώντας την ουσία και την ευθύνη που δίνει αξία σε κάθε προσπάθεια». Ένας αγώνας καθημερινός, κατέληξε, ανθρώπων που ξεπερνούν τον εαυτό τους, βάζουν σε δεύτερη μοίρα το δικό τους σπίτι, τη δική τους οικογένεια, για να προστατεύσουν το κοινό μας σπίτι τα δάση της πατρίδας μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειρίζεται τη σύλληψη του Ελλαδίτη στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ-Διαβήματα μέσω Τεχνικής Επιτροπής
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Σε μια εβδομάδα η τελευταία συνάντηση για ΑΤΑ-Μηδαμινές ελπίδες για θετική κατάληξη
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα
Συναντήθηκε με τον Ντάουτι η Ολγκίν-Πήρε διαβεβαιώσεις από Βρετανία για στήριξη των προσπαθειών της στο Κυπριακό
Έξαλλος ο Ερντογάν για τη γελοιογραφία του Μώαμεθ-«Άθλια προβοκάτσια»
Δεσμευτική απόφαση Εφετείου για αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων-Δεν επιβάλλεται να παρουσιάζονται αυτούσια
Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2024-Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια
Έντονη αντίδραση Γιούλας Πιτσιάλη για επέκτασης φοίτησης παιδιών με αναπηρία-«Λανθασμένες πολιτικές αποκλεισμού»
Στηρίζει Ερχιουρμάν για «πρόεδρο» ο Τσελέρ-Έλαβε πλήρη εξουσιοδότηση από το ΚΚΔ