Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου Λούκα Φουρλά-«Ένας χρόνος δράσης, ουσίας, μακριά από λαϊκισμούς»
13:56 - 01 Ιουλίου 2025

Με ισχυρό μήνυμα για δράση, ουσία και αποτέλεσμα, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, παρουσίασε το κοινοβουλευτικό του έργο για το 2024–2025.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, βουλευτών, αξιωματούχων του κόμματος, αλλά και φίλων και υποστηρικτών του Λουκά Φουρλά.
Μιλώντας στην παρουσίαση, ο κ. Φουρλάς ευχαρίστησε για τη στήριξη που έλαβε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
«53,156 ψήφοι εμπιστοσύνης, μου δώσατε τη δύναμη αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσω αυτό που μαζί ξεκινήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μακριά από λαϊκισμούς και μεγάλα λόγια. Εργάζομαι με προσήλωση και μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας, αλλά και την προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας».
Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι ο Λουκάς Φουρλάς με συνέπεια και ήθος διαγράφει μία αξιοσημείωτη πορεία, τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνική ζωή στην Κύπρο.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της εκπροσώπησης της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέδειξε ότι οι μεγάλες μάχες δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από τυμπανοκρουσίες».
Το έργο που παράγεται στις Βρυξέλλες, όπως είπε, είναι μεθοδικό, χωρίς να πλαισιώνεται πάντα από τίτλους και φώτα της δημοσιότητας.
«Ανέδειξε επίσης τις πιο τραγικές πτυχές του Κυπριακού, δίνοντας φωνή από το βήμα των Βρυξελλών στις κακοποιημένες γυναίκες της εισβολής και κατοχής καθώς και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας».
Στον δικό του χαιρετισμό ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι αρκούμαστε στο λαϊκισμό, στο μηδενισμό, στην υπόσκαψη και έχουμε την εντύπωση ότι έτσι πράττοντας, θα επιβιώσουμε.
«Ο Λουκάς δεν επιβίωσε διότι αναφέρθηκε ποτέ ή καταφέρθηκε ποτέ εναντίον του οποιουδήποτε αλλά γιατί δούλεψε σκληρά, γιατί γνοιάστηκε, γιατί με σεμνότητα έδωσε αυτά που και ο λαός και το κόμμα και η πατρίδα μας ανέμενε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Επειδή, βεβαίως, δεν χρειάζονται πολλά λόγια από μένα, αρκούν οι 53.000 και πλέον ψήφοι εμπιστοσύνης που έλαβε κατά τις δεύτερες ευρωεκλογές. Αποδεικνύει πως ο κόσμος έμαθε να εκτιμά όχι τους λαϊκιστές, αλλά τους σοβαρούς πολιτικούς· εκείνους που αναμένουμε να τιμήσουν, για το καλό της πατρίδας μας και του κόμματός μας, την εντολή που ο λαός τους έδωσε», δήλωσε στην παρέμβασή του για τον Λουκά Φουρλά ο Νίκος Αναστασιάδης.
Το έργο που έχει επιτελεστεί, παρουσιάστηκε μέσω οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο προβλήθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία είναι:
Σπάει η σιωπή για τις γυναίκες του 1974
Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του κ. Φουρλά, πραγματοποιήθηκε αποστολή της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), στην Κύπρο, η οποία συναντήθηκε με γυναίκες, θύματα κακοποίησης, από τον τουρκικό στρατό, το 1974.
Το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων στην καρδιά της Ευρώπης
Το θέμα των αγνοουμένων μπήκε επιτέλους στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, με παρέμβασή του κ. Φουρλά, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέμα, παρουσία της κας Χαρίτας Μάντολες και του Τουρκοκύπριου Erbay Akansoy, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, με στόχο την ανάδειξη του έργου της.
Επίσημη επίσκεψη στη Σερβία
Ως Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΕΕ–Σερβίας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, με συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την Πρόεδρο της Βουλής Άνα Μπρνάμπιτς καθώς και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως είχε τονίσει κατά την επίσκεψη, η Σερβία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τη Σερβία.
Οι Αντιπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων στις Βρυξέλλες
Διοργάνωσε αποστολή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, όπου είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, με στόχο την προώθηση σειράς αιτημάτων τους που χρήζουν επίλυσης και μπορεί να παρέχει βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επικεφαλής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ
Ως Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετείχε ενεργά σε κομβικές πολιτικές εργασίες σε Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.
Εκστρατείες ενημέρωσης
Προχώρησε σε σειρά εκστρατειών ενημέρωσης για το Κυπριακό, την προστασία της Αγίας Αικατερίνης Σινά, στην Αίγυπτο, την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Σερβίας στο Κόσοβο, αλλά και την ανάγκη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης ενάντια στον καρκίνο.
Σημαντική ήταν και η συμβολή του στην προώθηση του κυπριακού προβλήματος εντός των Βρυξελλών, κάτι που εξόργισε τον τούρκο πρέσβη με τον οποίο είχε έντονη αντιπαράθεση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αποτελέσματα με αριθμούς
Μέσα σε έναν χρόνο μόνο, ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς προχώρησε σε:
- 6 γνωμοδοτήσεις υπό την επιμέλειά του
- 54 ερωτήσεις προς την Κομισιόν
- Εκατοντάδες τροπολογίες σε κρίσιμες Εκθέσεις
- Δεκάδες παρεμβάσεις από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου
Καταλυτικά, ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι:
«Τόσο αυτός, όσο και κάθε χρόνος μετριέται σε πράξεις. Με ξέρετε…Δεν αρέσκομαι στα μεγάλα λόγια, αλλά επικεντρώνομαι στην ουσία. Με σεβασμό, σοβαρότητα και ευθύνη.
Συνεχίζουμε, ανθρώπινα στην Ευρώπη.




