Συναντάται με την ΕΔΕΚ το ΔΗΚΟ για μια πρώτη κουβέντα-Ποιοι κάνουν σκέψεις για το ψηφοδέλτιο του κόμματος
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 01 Ιουλίου 2025

Συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 10:00 το πρωί, στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Νίκος Αναστασίου. Αν και ο κ. Αναστασίου, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΕΔΕΚ, προσπαθεί να συναντηθεί σταδιακά με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της συζήτησης εντός του ΔΗΚΟ για πιθανή συνεργασία μεταξύ των κομμάτων του Κέντρου. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη συνάντηση με την ΔΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η σκέψη για κοινό ψηφοδέλτιο των τριών δυνάμεων τέθηκε στο συνέδριο του ΔΗΚΟ, από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Πανίκο Λεωνίδου και δεν την υιοθετούν όλα τα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να αποφάσισε να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου που υπάρχουν, ακόμη και αν οι προοπτικές συνεργασίας σε αυτό το επίπεδο είναι, στην πραγματικότητα, ανύπαρκτες, αφού εκτός από πολιτικά εξαιρετικά απομακρυσμένο, κάτι τέτοιο θεωρείται και πρακτικά αδύνατον να γίνει. Ωστόσο η προσπάθεια γίνεται κυρίως επειδή φαίνεται να σκέφτεται και το μετεκλογικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, στο οποίο ενδεχομένως ένα καλύτερο πνεύμα συνεργασίας να έχει προστιθέμενη αξία.
Παρά το γεγονός πως η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να συζητήσουν συνεργασία σε επίπεδο Βουλευτικών Εκλογών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο κόμματα είναι ανοιχτά στη συνεργασία στον χώρο του Κέντρου ευρύτερα, εξού και ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αν δεν αφορά κοινά ψηφοδέλτια. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει έδαφος και ενδεχομένως και η βούληση, δεδομένου ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε φάση που αναζητά εξωστρέφεια και η ΔΗΠΑ έχει διακηρυγμένη θέση υπέρ της συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Τα τρία κόμματα, άλλωστε, αποτελούν την συμπολίτευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά ουδέποτε υπήρξε μηχανισμός συντονισμού μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διακυβέρνησης, λόγω της παράξενης δυναμικής που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Προέδρου και των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν από την προεκλογική περίοδο. Ενδεχομένως να μπορούσαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό τον τομέα, αφού δεν θεωρούνται αρκούντως αποτελεσματικές αυτές που κατά καιρούς έγιναν από πλευράς Προεδρικού.
Κυρίως, όμως, η συνεργασία αυτή έχει χώρο να εξελιχθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους, που συχνά δεν είναι και τόσο μεγάλες όσο θέλουν να τις παρουσιάζουν για προεκλογικούς σκοπούς, τα τρία κόμματα έχουν αρκετές κοινές θέσεις. Επίσης συχνά τείνουν να αντιλαμβάνονται και να αναλύουν τα πράγματα μέσα από τον κοινό φακό της κεντρώας προσέγγισης, που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη της μεσαίας τάξης και την ανάγκη δημιουργίας ευκαιριών για όλους. Και με αυτόν τον γνώμονα θα μπορούσαν να αναπτύξουν κοινές δράσεις, με την προώθηση προτάσεων νόμου.
Είναι, πάντως, σαφές πως όποιας μορφής συνεργασία και αν αναπτύξει το ΔΗΚΟ με τα άλλα δύο κόμματα, στις Βουλευτικές Εκλογές δεν θα πορευθεί μαζί τους. Για αυτό και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δώσει έμφαση στην κατάρτιση του δικού του ψηφοδελτίου, μία συζήτηση που γίνεται κατά καιρούς στα συλλογικά όργανα, αλλά φαίνεται να μην έχει προχωρήσει πάρα πολύ, παρά τις κρούσεις που γίνονται σε διάφορα πρόσωπα.
Οι Βουλευτικές αναμένεται να είναι δύσκολες και για τα τρία κόμματα του Κέντρου αλλά το κάθε ένα έχει διαφορετικά διακυβεύματα. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι πως θα επισφραγιστεί η απώλεια της τρίτης θέσης, την οποία διατηρεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως δεν θα έχει πλέον το επίπεδο επιρροής στο οποίο είχε συνηθίσει, ως ο μεγαλύτερος ρυθμιστής του συστήματος. Εάν επαληθευτούν οι τάσεις που διαφαίνονται σήμερα, με το κόμμα να πέφτει στην πέμπτη θέση στις Ευρωεκλογές και να καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό, η επόμενη ημέρα θα βρει το ΔΗΚΟ σε μία κρίση ταυτότητας, στην οποία θα πρέπει να διαχειριστεί όχι απλώς μία πιθανή συρρίκνωση ποσοστών και μείωση των εδρών του, αλλά και ένα περιορισμό της πολιτικής του εμβέλειας.
Γίνεται, συνεπώς, από όλους αντιληπτό πως το ΔΗΚΟ πρέπει να στήσει όσο πιο δυνατά ψηφοδέλτια μπορεί, για να καταφέρει να συγκρατήσει αυτές τις τάσεις αποσυσπείρωσης και να περιορίσει τις απώλειες. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν μέχρι στιγμής γίνει πολύ σαφείς κινήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο με τελικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κάποια στελέχη έχουν πάρει αρκετά θερμά το θέμα και ετοιμάζονται ήδη για τη μάχη των Βουλευτικών, παρόλο που δεν έχει ανάψει τυπικά το πράσινο φως για υποψηφιότητές τους ακόμη. Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, συμβαίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στα άλλα κόμματα, αφού κανένας δεν έχει, σε αυτό το στάδιο, ολοκληρώσει εσωκομματικές διαδικασίες, ώστε να διαθέτει επίσημα υποψηφίους.
Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, στην πρώτη γραμμή της μάχης θα βρεθούν σίγουρα οι υφιστάμενοι βουλευτές, καθώς, με τις ρυθμίσεις που έγιναν, δεν εξαιρείται καταστατικά κανένας από αυτές τις εκλογές και ουσιαστικά το όριο θητειών θα εφαρμοστεί από τις επόμενες. Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η περίπτωση του Παύλου Μυλωνά, ωστόσο αρκετοί στο κόμμα εκτιμούν ότι θα αποφασίσει να διεκδικήσει εκ νέου.
Στην επαρχία Λευκωσίας βουλευτές είναι ο πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος, η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Χρύσης Παντελίδης. Ενδιαφέρον για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο φαίνεται να υπάρχει και από τον ΓΓ, Γιώργο Σολωμού, καθώς και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Χρίστο Ροδιά. Επίσης ακούγεται το όνομα της προέδρου της ΝΕΔΗΚ, Αντωνίας Φράγκου. Στη Λεμεσό, υποψήφιος αναμένεται να είναι εκ νέου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου, ενώ υπάρχει το ερωτηματικό για τον Παύλο Μυλωνά. Στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρίσκονται ο αντιπρόεδρος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, η δικηγόρος και πρώην δημοτική σύμβουλος Εύη Τσολάκη και ο Μιχάλης Μιχαήλ της επαρχιακής επιτροπής. Ενδιαφέρον εξέφρασε και η κανονιολόγος Αρετή Δημοσθένους.
Στην Αμμόχωστο αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιοι οι δύο βουλευτές, ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο Χρίστος Σενέκης. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από τον πρόεδρο της επαρχιακής Κωνσταντίνο Χρυσοδόντα. Σε ό,τι αφορά την Λάρνακα, πέραν του νυν βουλευτή, Χρίστου Ορφανίδη, φαίνεται να ενδιαφέρεται ο αντιδήμαρχος της πόλης, Ιάσωνας Ιασωνίδης, καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου Θεόδωρος Μανιταράς και ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Ντίνος Σκεπαρνίδης. Χαμηλότερο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής στην Πάφο, καθώς το όνομα που παίζει κυρίως είναι αυτό του βουλευτή και αντιπροέδρου Χρύσανθου Σαββίδη. Τέλος, έντονα ακούγεται για την Κερύνεια το όνομα του επαρχιακού, Ανδρέα Νικηταρά.
