Ένα στους δύο ΑμεΑ δεν λαμβάνουν επίδομα στην Κύπρο-«Η αναπηρία δεν συνεπάγεται με περιθωριοποίηση»
06:00 - 01 Ιουλίου 2025

Στην αναμονή βρίσκεται το αναπηρικό κίνημα, όσον αφορά στη νομοθεσία που ετοιμάζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και θα αποτελεί ομπρέλα για τα θέματα αναπηρίας και συγκεκριμένα για την επιδοματική πολιτική, με την ΚΥΣΟΑ να παρακολουθεί την κατάσταση και να πιέζει ώστε να υπάρξει αλλαγή, δεδομένου ότι υπάρχει δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εντός του 2025 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Πάντως, αυτό που διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής είναι πως ένας στα δύο άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνει κανένα επίδομα, με την ΚΥΣΟΑ να τονίζει πως η αναπηρία δεν συνεπάγεται με περιθωριοποίηση.
Το θέμα της ειδικής νομοθεσίας που ετοιμάζεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναμένεται να θέσει εκ νέου προς συζήτηση η Επιτροπή Εργασίας, ώστε να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τερματισμό των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι. Ουσιαστικά, τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να καλέσουν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να απαντήσει στο πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και πότε θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση, αφού αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Υφυπουργείου είναι πως σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Συνάνθρωποί μας ζουν με 500-600 ευρώ»-Άλυτο από το 2019 το ζήτημα με τις εγκρίσεις άδειας ανικανότητας
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένει και η ΚΥΣΟΑ, η οποία έχει θέσει ενώπιον του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και να καλύπτονται όλα τα άτομα με αναπηρία.
«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που ένα στα δύο άτομα με αναπηρία μένουν εκτός οποιασδήποτε πρόνοιας λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Στις άλλες χώρες που υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αφορούν μόνο το ίδιο το άτομο, ενώ στην Κύπρο αφορούν και τα παιδιά και τους συντρόφους κλπ. Επίσης, ακόμη και εκεί που υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καλύπτεται ένα κόστος της αναπηρίας. Επομένως, η Κύπρος, σύμφωνα και με την έρευνα που έχουμε κάνει, είναι η μόνο χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα στα δύο άτομα με σοβαρές αναπηρίες, παίρνει το απόλυτο μηδέν», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου.
Σημειώνεται πως η ΚΥΣΟΑ είχε επαφές με διάφορες ομάδες ασθενών, όπως οι ρευματοπαθείς, οι μυοπαθείς και γενικά όσα άτομα με αναπηρία δεν εντάσσονται στους τετραπληγικούς, παραπληγικούς και τυφλούς που είναι οι υφιστάμενοι δικαιούχοι, κατέγραψε τις ανάγκες τους και προέβη στις εισηγήσεις που έθεσε ενώπιον της Κυβέρνησης. Μάλιστα, η οργάνωση συμμετείχε στην προπαρασκευαστική διαδικασία για το νομοσχέδιο και αυτό που περιμένει είναι κλήση για διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, πριν γίνει η δημόσια διαβούλευση επί του τελικού κειμένου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκε νερό στ' αυλάκι με την αποσύνδεση του επιδόματος αναπηρίας από το ΕΕΕ-Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία
«Απαίτηση του αναπηρικού κινήματος είναι οι αόρατοι συνάνθρωποί μας να γίνουν ορατοί και να μην ζει κανένας στην εξαθλίωση λόγω της αναπηρίας του. Να μην συνεπάγεται η αναπηρία ως εξαθλίωση. Αυτό σημαίνει και αύξηση των παροχών. Οι τυφλοί για παράδειγμα λαμβάνουν ένα επίδομα 382 ευρώ. Είναι ένα ποσό που ουδόλως ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Επίσης, το επίδομα για φροντίδα για την τετραπληγία και την παραπληγία είναι 400 και 500 ευρώ και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν ένα και δύο φροντιστές. Αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο πραγματικό κόστος της αναπηρίας».
Πάντως, αυτό που επιθυμεί η ΚΥΣΟΑ είναι όπως η νομοθεσία ετοιμαστεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν το τέλος του χρόνου, όπως είναι και η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η οργάνωση πιέζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες. Σημειώνεται πως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί νομοθετική αλλαγή πριν το καλοκαίρι.
«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης. Εμείς περιμένουμε να αρθούν οι διακρίσεις μέσα από αυτό το νομοθέτημα και η αναπηρία να μην συνεπάγεται περιθωριοποίηση. Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, υπάρχει τρόπος. Αυτό αφορά όλους. Όλα εναπόκεινται στη θέληση που υπάρχει για να τεθεί σε ισχύ την 1Η Ιανουαρίου του 2026. Εμείς πιέζουμε. Είναι μία δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι ένα χρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
