Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
13:02 - 09 Ιουνίου 2025

Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ψευδοκράτος, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ", η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε τον δικό της χάρτη ΘΧΣ. Και αυτά, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, ως απάντηση στον χάρτη θαλάσσιων πάρκων που ετοιμάζεται να καταθέσει η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη.
Υπό τον τίτλο, «Νέο μέτωπο για τη Γαλάζια Πατρίδα», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τον χάρτη των θαλάσσιων πάρκων της, που περιλαμβάνει τα σχέδιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία, προσθέτει, «η οποία ανέλαβε δράση ενάντια σε αυτή την προσπάθεια κατοχής στη Γαλάζια Πατρίδα, ανακοίνωσε τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ) και καθόρισε τα σύνορα στις θάλασσες. Τους επόμενους μήνες, θα ανακοινώσει και η τδβκ τον δικό της χάρτη ΘΧΣ. Έτσι, δεν θα επιτραπεί κανένα ελληνικό τετελεσμένο γεγονός στις θάλασσες».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον χάρτη των θαλάσσιων πάρκων της στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας μεταξύ 9-13 Ιουνίου». Η Ελλάδα, προσθέτει, «με τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, που δημοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο, είχε βάλει για πρώτη φορά σε χάρτη τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις. Η Ελλάδα, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει μια νέα de facto περιοχή κυριαρχίας στο Νότιο Αιγαίο, ιδίως γύρω από τα Δωδεκάνησα με τα αποκαλούμενα περιβαλλοντικά έργα, σχεδιάζει να φέρει τη διαδικασία προ τετελεσμένων γεγονότων κάνοντας μια διεθνή παρουσίαση του σχεδίου αυτού στη διάσκεψη του ΟΗΕ».
Η «Γενί Σαφάκ» γράφει ότι «παρά τα εν λόγω βήματα της Ελλάδας, τους περασμένους μήνες η Τουρκία ανακοίνωσε τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ). Καθώς η μέση γραμμή που χάραξε η Τουρκία στο Αιγαίο είχε ευρεία απήχηση, η τδβκ μετρά μέρες για να ανακοινώσει τον δικό της Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι «με την ανακοίνωση του χάρτη της τδβκ, θα έχει δοθεί απάντηση στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου για τον χάρτη που είχε ανακοινωθεί το 2023, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον χάρτη της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου επιδιώχθηκε να σφετεριστούν και τα δικαιώματα των Τ/κ που ζουν στην τδβκ». Τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, ισχυρίζεται, «παραβιάστηκαν και από τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσών, που έκανε η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου με την Αίγυπτο το 2003, με το Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010, οι οποίες δεν είχαν καμία νομική υπόσταση και ήταν άκυρες».
Αναφέρει ακόμα ότι «ο χάρτης του ΘΧΣ που θα ανακοινωθεί από την τδβκ θα εξασφαλίσει να κάνει ένα βήμα πίσω η ελληνοκυπριακή διοίκηση στις μονομερείς δραστηριότητές της. Η τδβκ θα ακολουθήσει επίσης μια ενεργητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον χάρτη ΘΧΣ που θα ανακοινωθεί από την τδβκ θα τέμνει και θα συναντάται στο μέσο σημείο με τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας εντός των ορίων της συμφωνίας για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου το 2011 και την οποία η Τουρκία κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη το 2020. Έτσι, θα αναδυθούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της τδβκ».
Θα αυξηθούν, προσθέτει, «οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων που θα πραγματοποιηθούν από την Τουρκία και την τδβκ στην περιοχή. Η τδβκ είχε χορηγήσει άδεια στην Turkish Petroleum Corporation για δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων». Με την εξαγγελία του ΘΧΣ, καταλήγει, «θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη νέες ευκαιρίες για δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
