Ασθενείς και γιατροί διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στα ογκολογικά φάρμακα-Ανεπαρκείς οι βελτιώσεις στον ΟΑΥ

Με αρκετά αργούς ρυθμούς φαίνεται να κινούνται οι διαδικασίες βελτίωσης του τρόπου εξέτασης των αιτημάτων για παραχώρηση φαρμάκων από την αρμόδια επιτροπή στον ΟΑΥ, με τα παράπονα τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους γιατρούς να αυξάνονται, ενώ οι καθυστερήσεις από τη μέρα που η επιτροπή εντάχθηκε στον Οργανισμό φαίνεται να μεγαλώνουν.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας μετά από εισήγηση των βουλευτών Ευθύμιου Δίπλαρου, Ανδρέα Αποστόλου και Μιχάλη Γιακουμή, αφού και οι ίδιοι, όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δέχονται αρκετά τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα με παράπονα από ασθενείς, που αφορούν καθυστερήσεις στην έγκριση των φαρμάκων τους ή ακόμη και απορρίψεις, γεγονός που συνεπάγεται την επανεκκίνηση της διαδικασίας αίτησης. Η Επιτροπή ζήτησε απαντήσεις από τον ΟΑΥ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε πως γίνονται βελτιώσεις στις διαδικασίες, ωστόσο απαιτείται χρόνος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του ΟΑΥ, Ιφιγένεια Καμμίτση, αναγνώρισε το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης των ογκολογικών φαρμάκων από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων. Όπως τόνισε, «ο Οργανισμός ανέλαβε την εξέταση των ονομαστικών αιτημάτων για παροχή φαρμάκων την 1η Ιανουαρίου 2025 και σίγουρα υπάρχουν ακόμα βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η διαδικασία να καταστεί πιο αποτελεσματική. Έχουν τεθεί κριτήρια και διαδικασίες, ωστόσο και εμείς δεχόμαστε παράπονα. Ο στόχος του Οργανισμού δεν είναι να δημιουργεί προβλήματα αλλά να εξυπηρετεί τον κόσμο».

Παράλληλα επισήμανε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ογκολογική Εταιρεία και υπάρχει πρόθεση, όπως είπε, «να προχωρήσουμε με ορισμένες βελτιώσεις, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος πιο εύκολα».

Η κ. Καμμίτση εξήγησε ότι «τα φάρμακα εντάσσονται στο ΓεΣΥ και στόχος είναι να αξιολογούνται και να εντάσσονται στους καταλόγους, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ονομαστικά αιτήματα. Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και πολυδιάστατες και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Για να κινηθούν πιο ομαλά, προχωρούμε σε ορισμένους σχεδιασμούς, ώστε να υπάρξουν πιο ταχείες διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν “τρύπες” που θα εκθέσουν το σύστημα και τον τρόπο παραχώρησης των φαρμάκων. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αυτόματα».

Πρόβλημα τα φάρμακα που θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στους καταλόγους

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου ανέφερε πως η Εταιρεία είχε προβλέψει ότι θα υπάρξει πρόβλημα, διότι η ανάληψη των ονομαστικών αιτημάτων από τον ΟΑΥ ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα που απαιτούσε προετοιμασία. «Είναι δύσκολο για τον Οργανισμό, το αντιλαμβανόμαστε και βρισκόμαστε σε επικοινωνία μαζί του ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Τόνισε ότι «ο βασικός λόγος για τον οποίο προκύπτει πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα φάρμακα, τα οποία θα έπρεπε να είναι ενταγμένα στα πρωτόκολλα, εξετάζονται από μια επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων, η οποία θα έπρεπε να εξετάζει μόνο τα σπάνια, ιδιαίτερα φάρμακα – αυτά που έχουν μόλις κυκλοφορήσει ή αφορούν περιπτώσεις με ιδιαιτερότητες. Άρα η συγκεκριμένη επιτροπή κάνει μια δουλειά που θα έπρεπε να ανήκει αλλού».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πρωτόκολλα είναι ότι, ναι μεν απαιτούν πολλή δουλειά, αλλά χρειάζονται τρία χρόνια το καθένα για να δημιουργηθούν, κάτι που επίσης θα μπορούσε να γίνεται μέσω άλλου φορέα. Αν ενισχυθεί αυτή η διαδικασία, τα πράγματα θα βελτιωθούν σημαντικά», συμπλήρωσε.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Δίπλαρος διερωτήθηκε γιατί, από τη στιγμή που ένα φάρμακο είναι ήδη εγκεκριμένο σε άλλες χώρες, πρέπει η Κύπρος να επαναλαμβάνει τη διαδικασία αξιολόγησης. Εκπρόσωπος του ΟΑΥ σημείωσε ότι «η κάθε χώρα προχωρά με τη δική της αξιολόγηση. Από το 2025 αυτό έχει αλλάξει, ώστε η αξιολόγηση των φαρμάκων να γίνεται μόνο κεντρικά, δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή είμαστε μικρή χώρα, χρησιμοποιούμε διαδικασίες αξιολόγησης άλλων χωρών για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις δικές μας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην υποστελέχωση τόσο της ομάδας αξιολόγησης όσο και της ομάδας διαπραγμάτευσης. Αναμένουμε ότι με την ενίσχυση του προσωπικού, τη βελτίωση των διαδικασιών και τη σταδιακή εφαρμογή της κεντρικής αξιολόγησης, θα βελτιωθούν και τα χρονοδιαγράμματα».

Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει μία μαγική λύση αλλά ένας συνδυασμός μέτρων» και πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με την Ογκολογική Εταιρεία εξετάζουμε τα κριτήρια για τα ονομαστικά αιτήματα ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα. Παράλληλα προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ένταξης φαρμάκων στους καταλόγους, μέσω στελέχωσης και αξιοποίησης πρωτοκόλλων άλλων χωρών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να θέσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα».

Από πλευράς του, ο γραμματέας της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης, τονίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και τα αυξανόμενα παράπονα των ασθενών, δήλωσε πως «αν δεν τεθεί ένα πλάνο με στόχους, θα συνεχίσουμε να συζητούμε τα ίδια πράγματα».

Μετέφερε, επίσης, παράπονα από γιατρούς για την πολυπλοκότητα του εντύπου που συμπληρώνουν για την υποβολή αιτήματος, λέγοντας πως «είναι υπερβολικά πολύπλοκο και περιλαμβάνει αχρείαστες πληροφορίες. Εκεί όπου υπάρχει απόρριψη, σημειώνεται επίσης καθυστέρηση. Γιατροί ανέφεραν πως εκεί που η Κύπρος ήταν πρώτη σε ποσοστά επιβίωσης σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, φοβούνται πως αυτό το πλεονέκτημα θα χαθεί και θα ζημιωθούν οι άνθρωποι που χρειάζονται άμεσα τη θεραπεία τους. Είναι σημαντικό να βάλουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, γιατί όταν τελικά δίνεται η έγκριση, έχει ήδη χαθεί το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, η Επιτροπή ζήτησε από τον ΟΑΥ όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού, εντός Ιουλίου, ώστε να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των αλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν εδώ και χρόνια Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και πυροσβεστικό σταθμό στον Δήμο Κουρίου
Ξεκινούν οι αιτήσεις για δηλώσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές από το Τμήμα Γεωργίας
Ταξιδιωτικές οδηγίες για Καμπότζη και Ταϊλάνδη εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών
Δεν ξεκολλάει από τα ύψη ο υδράργυρος, φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο-Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση
Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον και στα τρόφιμα από την φονική πυρκαγιά
Συνεχίζεται το δράμα των πληγέντων-Τρίτη νύχτα σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας
Φτάνουν μέχρι τα 1000 ευρώ τα πρόστιμα για μη διακοπή εργασίας-Στα έντεκα τα εξώδικα
Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες ρεύματος στις πληγείσες κοινότητες-Ξεκίνησαν οι επισκευές σε Δωρό και Άγιο Γεώργιο
Τουλάχιστον πενήντα νεκρά ζώα φάρμας από τις πυρκαγιές στη Λεμεσό-Συνεχίζεται η καταμέτρηση
Επ. Περιβάλλοντος: Θα προχωρήσουν με καύση νεκρών ζώων που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια ή ήταν στην περιοχή των πυρκαγιών