Μικρό καλάθι κρατούν οι γονείς για την απόφαση για φοίτηση στα ειδικά σχολεία-«Δεν είναι η λύση»
06:00 - 05 Ιουνίου 2025

Μικρό καλάθι κρατούν οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για επέκταση του ηλικιακού ορίου, που μπορούν να παραμείνουν στα σχολεία τα παιδιά, αφού από τη μία θεωρούν ότι είναι ένα πρώτο βήμα, όμως δεν είναι η λύση στο πρόβλημα και καλούν την Κυβέρνηση να καταρτίσει ολικό σχεδιασμό, με δημιουργία κέντρων ημέρας για να παρέχουν στήριξη στα παιδιά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι «όλα τα παιδιά που είναι στην ειδική εκπαίδευση και δικαιούνταν να είναι μέχρι σήμερα μέχρι την ηλικία των 21 ετών, πάμε τώρα ως ενδιάμεσο μέσο την ηλικία των 22 μέχρι να διασφαλίσουμε θέση σε αξιοπρεπείς δομές για όλα τα παιδιά. Και βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες συζητήσεις που έχουμε και με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ανά το παγκύπριο να υπάρχουν αξιοπρεπείς δομές για τα παιδιά που είναι στην ειδική εκπαίδευση. Θεωρώ είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση για να ανταποκριθούμε και να προσφέρουμε στα παιδιά μας τις ίδιες ευκαιρίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μετά από τα 21, τα παιδιά μας με αναπηρία απομονώνονται… Δεν έχουν καθόλου ευκαιρίες»
Τα τελευταία χρόνια, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, έχουν πολλάκις εκφράσει τις ανησυχίες τους, για το γεγονός ότι μετά τα 21 τα παιδιά τους αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ενώ ούτε υπάρχει μία στοχευμένη πολιτική που να τα εντάσσει στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, στον REPORTER είχαν μιλήσει γονείς παιδιών με αναπηρία, που εξέφρασαν την αγωνία τους, για το γεγονός ότι δεν είχαν επιλογές για τα παιδιά τους.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αλλαγή, η Κυβέρνηση, όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει αρχίσει τις επαφές με διάφορους φορείς, ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες δομές για να διαμορφωθούν, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν τα παιδιά και να τα στηρίζουν, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στα ειδικά σχολεία. Ωστόσο, οι γονείς κρατούν μικρό καλάθι, καθώς θεωρούν ότι είναι μεν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν είναι η λύση.
«Είναι ακόμη μία πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για να αλλάξει η κατάσταση. Περιμένουμε τη νέα νομοθεσία για την ειδική εκπαίδευση. Όμως, θεωρούμε ότι δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, επειδή δεν μπορούν όλα τα σχολεία να εφαρμόσουν την επέκταση. Ανησυχία να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με εκείνους που είναι μέσα. Το ζήτημα είναι μέσα σε ένα χρόνο θα βρεθούν δομές; Θα έχουν χώρο για να μείνουν οι μαθητές που είναι τώρα τα παιδιά. Τα περισσότερα σχολεία έχουν πρόβλημα με τις υποδομές. Μας απασχολεί και η εκπαίδευση των παιδιών», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ, Χρίστος Αυγουστίνος.
Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι γονείς είναι να τεθεί το ζήτημα στις προτεραιότητες των αρμοδίων Υπουργείων και Υφυπουργείων, ώστε να γίνει ένας σωστός και ολιστικός προγραμματισμός και σχεδιασμός, που να καθορίζει τα επόμενα βήματα για ένα παιδί που αποφοιτά από το ειδικό σχολείο. Συγκεκριμένα, οι γονείς επιθυμούν όπως τα παιδιά τους συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους και την ίδια ώρα να εφαρμοστούν μέτρα, που να τα εντάσσουν στην αγορά εργασίας, σε μία προσπάθεια για ανεξάρτητη διαβίωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα παιδιά μας είναι κλειστά στο σπίτι»-Κραυγή απόγνωσης από γονείς ΑμεΑ, ζητούν εργοδότησή τους
«Είναι ένα θετικό βήμα ότι δεν θα ψάχνονται, αλλά δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δομές που υπάρχουν και εκείνες που δεν επαρκούν, να ψάχνουμε χώρους. Υπάρχουν σχολεία που δεν αξιοποιούνται, υπάρχουν δομές που μπορούν να διαμορφωθούν για να γίνουν κέντρα ημέρας. Δεν είναι λύση τα σχολεία. Αν ακούσουν οι γονείς ότι τα παιδιά θα μείνουν ακόμη ένα χρόνο, θα δημιουργηθούν προβλήματα. Θα έχουμε υπερπληθυσμό, σε διάφορες πόλεις θέλουμε νέα σχολεία. Κανένας γονιός δεν θα φύγει το παιδί του από τα ειδικά σχολεία, επειδή υπάρχουν θεραπευτές, έγιναν Ολοήμερα και θα λειτουργήσουν και θερινά σχολεία».
Σημειώνεται πως για το εν λόγω θέμα παρατηρήθηκαν συντονισμένες κινήσεις και από πλευράς Βουλής, καθώς το μέλος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής και εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Κάρουλας, μετά από διάφορα παράπονα που είχε δεχθεί από γονείς, έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε να υπάρξει επέκταση του ηλικιακού ορίου φοίτησης στα ειδικά σχολεία, μέχρι τα 23. Πέραν τούτου, τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας έχουν ήδη προβεί σε επισκέψεις σε ειδικά σχολεία και την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να βρίσκονται στο ειδικό σχολείο «Ευαγγελισμός» στη Λευκωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις ΑμεΑ που μένουν εκτός αγοράς εργασίας-«Υπάρχει κυνηγητό»
