Άμεση ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Αρχιλοχία για τον θάνατο του Παναγιώτη Γιαννιού

Άμεση ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε το Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας στον Αρχιλοχία της Μοίρας Καταδρομών, σε σχέση με τον θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Ο Αρχιλοχίας κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, αφού ήταν υπεύθυνος για τη ρίψη του νεαρού από το ελικόπτερο.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης ο Δικαστής ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος βρέθηκε ένοχος ότι προκάλεσε το θάνατο του Γιαννιού λόγω αλόγιστης και απερίσκεπτης πράξης. Ο κατηγορούμενος ήταν αρχηγός ρίψης και έπρεπε να δώσει την άδεια στους καταδρομείς για πτώση στη θάλασσα».

Επιπρόσθετα όπως είπε πως, «ο κατηγορούμενος έδωσε άδεια στον Γιαννιό να πέσει στη θάλασσα. Ο Γιαννιός συνέπεια της πτώσης απεβίωσε. Ήταν 27 ετών».

Παράλληλα ο Δικαστής αναφέρθηκε στους μετριαστικούς παράγοντες σημειώνοντας πως, «προς όφελος του κατηγορούμενου λευκό ποινικό μητρώο, είναι εργατικός ουδέποτε απασχολείσαι το δικαστήριο, λαμβάνουμε υπόψη τις προσωπικές του περιστάσεις».

Επίσης όπως είπε, «λαμβάνουμε υπόψη ότι ο κατηγορούμενος έπεσε στη θάλασσα για να σώσει το Γιαννιό, ωστόσο ουδεμία μαρτυρία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του για να σώσει τον Γιαννιό».

Κατέθεσαν συνολικά 25 μάρτυρες κατηγορίας και δύο μάρτυρες υπεράσπισης.

Επιπλέον όπως ανέφερε ο Δικαστής, «δεν διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για την ποινή».

Παράλληλα είπε πως, «προς όφελος του κατηγορούμενου λαμβάνουμε υπόψη ότι τέτοια αδικήματα στην Εθνική Φρουρά, δεν παρουσιάζουν έξαρση, ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωριστεί η σοβαρότητα του αδικήματος».

«Ο κατηγορούμενος πριν δώσει εντολή για ρίψη έπρεπε να λάβει άδεια από τον κυβερνήτη. Χωρίς να εξασφαλίσει άδεια έδωσε εντολή στο Γιαννιό να πέσει στη θάλασσα και να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή».

Ο Δικαστής ανέφερε ακόμη ότι, «δεν προκύπτει από τα γεγονότα ότι πρόκειται για στιγμιαίο λάθος, αλλά για επικίνδυνη αλόγιστη συμπεριφορά του κατηγορούμενου».

«Το λευκό ποινικό μητρώο οι προσωπικές τους περιστάσεις και η πορεία τους στην Εθνική Φρουρά, έχει προβληματίσει για την ποινή, σημείωσε τονίζοντας ωστόσο τη σοβαρότητα του αδικήματος», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γιατί κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Βοηθός Αρχηγός στη δίκη της Ζαννέτου-Τι κατέθεσε η Επίτροπος, ο αστυφύλακας και τα ευρήματα
ΒΙΝΤΕΟ: Σε λειτουργία η πρώτη αφαλάτωση από τα ΗΑΕ-Ευχαριστίες Παναγιώτου
Από την κίτρινη στην πορτοκαλί προειδοποίηση-Θα φτάσει τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος
Σε σοβαρή κατάσταση 54χρονη μετά από τροχαίο-Έχασε τον έλεγχο του οχήματός της και έπεσε σε γκρεμό
Ποινή φυλάκισης επτά ετών σε 30χρονο για 333 γραμμάρια κοκαΐνη και κάνναβης
Προσοχή στους ταξιδιώτες συστήνει η Υπηρεσία Καταναλωτή-Φαινόμενα ελλιπής πληροφόρησης ασφάλισης ταξιδιού
Υπό τριήμερη κράτηση ο 41χρονος για τα επεισόδια στο σύνδεσμο της Ομόνοιας στη Λάρνακα
Καθορίστηκαν με νόμο οριζόντια καθήκοντα για αντιδημάρχους-Ενέκρινε πακέτο τροποποιήσεων η Βουλή
Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Ελευσίνα-Συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιάς
Προκλητικός και πάλι ο Τατάρ-Τα βάζει με την Ε/κ πλευρά για «άδικες επιθέσεις» στο περιουσιακό ζήτημα