Financial Times: Η Κύπρος και άλλα μεσογειακά κράτη της ΕΕ αντιδρούν στη συμφωνία Γαλλίας-ΗΒ για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία, η Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα επικρίνουν την προτεινόμενη γαλλο-βρετανική συμφωνία για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως αυτή να τις αναγκάσει να δέχονται επιστροφές μεταναστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα πέντε μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ εκφράζουν αντιρρήσεις για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για συμφωνία ανταλλαγής αιτούντων άσυλο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μετανάστες από το να διασχίσουν τη Μάγχη με σκάφη.

«Σημειώνουμε —με κάποια έκπληξη— την αναφερόμενη πρόθεση της Γαλλίας να υπογράψει διμερή συμφωνία επανεισδοχής», αναφέρει η επιστολή. «Εάν επιβεβαιωθεί, μια τέτοια πρωτοβουλία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για εμάς, τόσο διαδικαστικά όσο και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για άλλα κράτη μέλη, ιδίως εκείνα της πρώτης εισόδου», προστίθεται.

Οι ακριβείς όροι της γαλλο-βρετανικής συμφωνίας παραμένουν ασαφείς, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ωστόσο τις πρόνοιες για ανταλλαγές παράτυπων μεταναστών με αιτητές ασύλου που επιχειρήθηκαν για πρώτη φορά στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία το 2016, με στόχο τότε τον περιορισμό των διελεύσεων μεταναστών με σκάφη προς την Ελλάδα.

Βρετανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι «τα τελικά εμπόδια απαιτούν περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο», καθώς ορισμένες χώρες της ΕΕ «είναι πιο συνεπείς από άλλες». Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί το Λονδίνο στις 8 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας «επανεκκίνησης» που υπογράφηκε τον Μάιο, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκαν να εργαστούν πάνω σε «πρακτικές και καινοτόμες προσεγγίσεις» για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Ωστόσο, οι διαιρέσεις εντός της ΕΕ και οι απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισαν μια ευρύτερη συμφωνία για τη μετανάστευση, προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Η ομάδα των μεσογειακών χωρών φέρνει αντίρρηση στο να διαπραγματευτεί η Γαλλία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο διμερώς, αντί να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας «επανεκκίνησης» ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πέντε χώρες που υπογράφουν την επιστολή ανησυχούν ότι με τη συμφωνία αυτή η Γαλλία, χρησιμοποιώντας τους κανόνες της ΕΕ, θα επιστρέφει τους αιτούντες άσυλο στην χώρα εισόδου, όπου θα έπρεπε να διεκπεραιωθεί το αίτημα ασύλου τους. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί εάν η συμφωνία μπορεί να έχει άμεσες ή έμμεσες συνέπειες για άλλα κράτη μέλη», αναφέρουν στην επιστολή τους προς την Κομισιόν οι πέντε χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή. «Είμαστε σε επαφή με τις γαλλικές και τις βρετανικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις», δήλωσε εκπρόσωπός της. «Συνεργαζόμαστε με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, για να υποστηρίξουμε λύσεις συμβατές με το πνεύμα και το γράμμα του δικαίου της ΕΕ», πρόσθεσε. Η Κομισιόν σημείωσε ότι η αύξηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων μέσω της Μάγχης ήταν «ανησυχητική» και άξιζε «μια ισχυρή αντίδραση για την αποτροπή επικίνδυνων ταξιδιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκατετράχρονος βρέθηκε νεκρός από το κρύο σε ηφαίστειο στα 4.700 μέτρα-Το ανατριχιαστικό τελευταίο του μήνυμα
Συλλυπητήρια Προέδρου για τον θάνατο του Άντρου Παυλίδη-«Η απώλεια του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό»
Διακοπή υπαίθριων εργασιών και ντελίβερι από τις 12:00 μέχρι τις 16:00 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
«Νόμιζα ότι ήταν ξύλα που καίγονταν, αλλά ήταν οι γονείς μου...»-Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι
Δύο 12χρονοι υπό την επήρεια ναρκωτικών στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε κάνναβη στην κατοχή τους
Χειροπέδες σε 24χρονο που εντοπίστηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά
Έκκληση Κύπρου σε συζήτηση Συμβουλίου Ασφαλείας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Άντρος Παυλίδης
Ηλικιωμένος παραδέχθηκε ότι εκτελούσε εργασίες και προκάλεσε τη φωτιά στις Δύμες
ΒΙΝΤΕΟ: Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα που σήκωσαν μπαλόνια με τη σημαία της Παλαιστίνης έξω από το Άλφαμεγα