Την Τρίτη στο Λονδίνο και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Θα συναντηθεί με Ντάουτι και Χαν
15:20 - 28 Ιουνίου 2025

Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες θα βρεθεί 1 και 2 Ιουλίου η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, την 1η Ιουλίου η κ. Ολγκίν θα επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Επικρατείας για την Ευρώπη, Στίβεν Ντάουτι. Ακολούθως, στις 2 Ιουλίου, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου, θα έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι επαφές για τον καθορισμό ημερομηνίας σύγκλησης της διευρυμένης διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, η οποία, βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, εξακολουθεί να τοποθετείται χρονικά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη, 3/7/2025, για να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την προετοιμασία ενόψει της επικείμενης διευρυμένης συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να μην έχει αποδεχθεί τις προτεινόμενες ημερομηνίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σημειώνεται πως, είχε δώσει το πράσινο φως η Άγκυρα πριν από τον Ερσίν Τατάρ για εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απάντησε κανένας από τους δύο. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι επιχειρεί να αναβάλει την πολυμερή, αλλά είναι ξεκάθαρη ένδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίησή της.
Παράλληλα, σίγουρα ο Ερσίν Τατάρ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να μην γίνει οτιδήποτε στο Κυπριακό πριν από τις 19 Οκτωβρίου, που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν οι παράνομες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Διαβουλεύσεις Κυβέρνησης με ΗΕ για καθορισμό ημερομηνίας της πολυμερούς κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου
- Δεν βιάζεται για την πολυμερή η τουρκική πλευρά-Εν μέσω καθυστερήσεων και αρνήσεων επιστρέφει η Ολγκίν
- Απάντησαν όλοι καταφατικά εκτός από την Τουρκία για τις ημερομηνίες της πολυμερούς-«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε»
- Δεν θέλει καμία επαφή με Χαν ο Τατάρ-«Εσωτερική ρύθμιση της ΕΕ, εμμονικός ο Χριστοδουλίδης»
- Ντενκτάς: Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην εκλεγεί ο Τατάρ
- «Στο μονοπάτι του Ραούφ» θέλει να βαδίσει ο Τατάρ-«Ο Σερντάρ δεν είναι εχθρός μου»
