Σύσκεψη στον ΔΗΣΥ για την Μέση Ανατολή-«Ύψιστη προτεραιότητα η επικράτηση της εκεχειρίας»
18:55 - 24 Ιουνίου 2025

Η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και η επικράτηση της εκεχειρίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της οποίας προήδρευσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Παράταξης, Συνεργατών και Ακαδημαϊκών, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «αναλύθηκε σε βάθος η γεωπολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ συζητήθηκε ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, προληπτικά μέτρα ασφάλειας καθώς και η ανάγκη για θωράκιση της οικονομίας από πιθανές επιπτώσεις».
«Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι οι προκλήσεις της παρούσας χρονικής περιόδου απαιτούν ύψιστο βαθμό ετοιμότητας και προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα», αναφέρεται.
«Στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκε ότι βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας θα πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική ενδυνάμωση της Κύπρου στην περιοχή, η ενίσχυση του δυτικού μας προσανατολισμού, καθώς και η διαμόρφωση σταθερών συνεργασιών με τα μετριοπαθή ισλαμικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου», προστίθεται.
Ταυτόχρονα «επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων στους τομείς της άμυνα και ασφάλειας της χώρας, κάτι που συν τοις άλλοις θα ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου ως αξιόπιστου πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην ανάγκη να τερματιστεί η ιρανική προσπάθεια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, καθώς και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων, με κοινό το συμπέρασμα ότι ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη διακοπή αυτών των δραστηριοτήτων.
«Τονίστηκε δε, ως ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και η επικράτηση της εκεχειρίας», αναφέρεται.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καταλήγει η ανακοίνωση, «προβάλλει την ανάγκη για σωστές εκτιμήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες της χώρας μας, με πρώτιστο τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προστασία των πολιτών μας».
Πηγή: ΚΥΠΕ