Συστάσεις για Πρώτες Βοήθειες σε ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

Ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας που μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, ακόμη και αν η πηγή είναι μακριά (όπως από το Ιράν όπου ο κίνδυνος είναι μάλλον από ραδιενεργά σωματίδια που ενδέχεται θεωρητικά να φτάσουν μέσω της ατμόσφαιρας), καθώς αυτές «δεν αφορούν μόνο τραυματισμούς, αλλά και προστασία από αόρατους κινδύνους», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη, Κύπρου (Saint John Association and Brigade, Cyprus), ιατρός, Γιώργος Παντέλας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε στοιχεία και βασικές μορφές πρώτων βοηθειών που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε διαρροής ραδιενέργειας, ο κ. Παντέλας, ο οποίος είναι και ο Διευθυντής Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είπε πως, σε σχέση με την ατομική προστασία και απολύμανση, θα πρέπει να υπάρξει προστασία του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος.

Ειδικότερα, επί του προκειμένου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κάλεσε το κοινό να παραμείνει εντός κτιρίων (καταφυγίων) με κλειστά παράθυρα και πόρτες και να κλείσει τον εξαερισμό και τα air condition.

«Σε περίπτωση που βρεθείτε εκτός κτιρίων, καλυφθείτε με μάσκα, μαντήλι, ρούχα με μακριά μανίκια», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν ρούχα «που μπορεί να έχουν μολυνθεί (μειώνει έως και 90% τη ραδιενέργεια)» και «να γίνει πλύσιμο σώματος με άφθονο νερό και ήπιο σαπούνι».

Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει «χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών για αποφυγή εισπνοής/επαφής».

Αναφορικά με την υποστήριξη σε συμπτώματα ακτινοβολίας, ο κ. Παντέλας είπε ότι αυτή η υποστήριξη αφορά «την αντιμετώπιση ναυτίας, εμετών, πυρετού ή εξανθημάτων, την ενυδάτωση και ξεκούραση και την άμεση μεταφορά σε ιατρική μονάδα για περαιτέρω αξιολόγηση».

Σε σχέση με την ψυχολογική υποστήριξη προσώπου που έχει επηρεαστεί από διαρροή ραδιενέργειας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη, Κύπρου είπε ότι «θα πρέπει να γίνει διαχείριση πανικού και άγχους και να παρασχεθεί βασική ψυχολογική πρώτη βοήθεια (π.χ. ενεργητική ακρόαση, καθησυχασμός)».

Είπε ακόμη ότι στο πρόσωπο αυτό θα πρέπει επίσης να γίνει ενημέρωση "με σαφείς και αξιόπιστες οδηγίες".

Όσον αφορά στον εξοπλισμό πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ραδιενεργούς κρίσης, ο κ. Παντέλας είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει να υπάρχουν κιβώτιο πρώτων βοηθειών με γάντια, μάσκες, επιδέσμους, αντισηπτικά, ραδιομετρητές (αν υπάρχουν) για έλεγχο επιπέδων ακτινοβολίας και να δοθούν οδηγίες έκτακτης ανάγκης σε έντυπη μορφή (σε περίπτωση διακοπής επικοινωνιών).

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εκπαίδευσης και ετοιμότητας.

Δειτε Επισης

Πλαστικά παιγνίδια, και άλλα προϊόντα με επικίνδυνα χημικά στην αγορά της ΕΕ
Κυκλοφορεί δεύτερη έκδοση του οδηγού δικαιωμάτων ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες
Ρύπανση από πετρελαιοειδή σε θάλασσα της Λεμεσού-Η ανακοίνωση της Αρχής Λιμένων
Εκτοπισμένοι κάτοικοι Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας: Η λύση του Κυπριακού επείγει
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
ΥΠΕΣ: H δημιουργία συμπλεγμάτων θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις κοινότητες, είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης θέσεων
Θλίψη για τον θάνατο του Δρ Τάκη Γεωργίου
Θλίψη Δήμου Λεμεσού για τον θάνατο του μαέστρου Μαρίνου Μιτέλλα
Μέχρι 18 Ιουλίου οι αιτήσεις για εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου στα μουσικά σχολεία
Διευκρινίσεις από το Τμήμα Δασών-«Απαγορεύεται η κατασκήνωση στα κρατικά δάση»