Συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής ο Χαν-«Η ΕΕ μπορεί να προσφέρει πολλά στη λύση του Κυπριακού»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπορεί να προσφέρει πολλά» στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε την Τρίτη ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στη Λευκωσία με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Ο κ. Χαν επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής για την επίτευξη συνολικής λύσης, χαρακτηρίζοντας τον διορισμό του ως «έκφραση της σταθερής και ισχυρής βούλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει μια τελική λύση στο Κυπριακό». Τόνισε ότι ο ρόλος του είναι να υποστηρίξει και να διευκολύνει τη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να ακούσει τις απόψεις των πλευρών, ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα.

«Αυτό είναι η αρχή ενός ταξιδιού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάθε ταξίδι έχει ένα τέλος και εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό το ταξίδι θα οδηγήσει σε θετική κατάληξη.

Η κα. Δημητρίου χαρακτήρισε την επίσκεψη Χαν σημαντική ένδειξη της εμπλοκής της ΕΕ. Αναφερόμενη στη μακροχρόνια ενασχόλησή του με το Κυπριακό, σημείωσε ότι η παρουσία του ανανεώνει την ελπίδα για πρόοδο στο κορυφαίο εθνικό ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε κάποιον από την ΕΕ που γνωρίζει και ενδιαφέρεται βαθιά για το Κυπριακό», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν από το σημείο όπου διακόπηκαν, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης τη σημασία της χρονικής συγκυρίας, εν μέσω εντεινόμενης αστάθειας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο ως καταλύτης για την οικοδόμηση της ειρήνης και την επίλυση προβλημάτων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατέρρευσε η εκεχειρία-Προειδοποιεί για αντίποινα το Ισραήλ, το Iράν διαψεύδει ότι εκτόξευσε πυραύλους
Πρόοδος στη διάγνωση κινδύνου για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
Άρχισε η συζήτηση που αφορά το νομοσχέδιο για ένταξη Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν
Μ. Ραουνά: Η ΕΕ δεν είναι παθητικός παρατηρητής στην κατάσταση στη Μ. Ανατολή, πρέπει να ηγηθεί της αποκλιμάκωσης
Διαφωνεί η Κυβέρνηση για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αναγκαία λέει η ΑΗΚ-«Δεν δικαιολογείται»
Το Κατάρ καταδικάζει την ιρανική επίθεση σε αμερικανική βάση και καλεί σε διπλωματική αποκλιμάκωση
N. Xριστοδουλίδης: Xωρίς καμία παρέκκλιση ο φορολογικός μετασχηματισμός την 1η Ιανουαρίου 2026
Μικρή μείωση θανατηφόρων στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία-Στη 13η θέση στην Ευρώπη
Ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 57χρονο για υπόθεση ναρκωτικών με δύο κιλά κάνναβης και κοκαΐνη
Σε πλήρη εγρήγορση oι Αρχές για τις συλλήψεις των Αζέρων-Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση