«Αν δεν ήμουν εδώ, το σπίτι μου θα ήταν καμένο»–Μαρτυρίες από το πύρινο μέτωπο της Χίου

Καμπάνες στα χωριά χτυπούν. Με ηχητικά μηνύματα οι αστυνομικοί ενημερώνουν τους κατοίκους για να απομακρυνθούν από τους οικισμούς που κινδυνεύουν. Από την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά χρειάστηκε να εκκενωθούν 23. Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής. Η Χίος μετρά τις πληγές της.

«Μαζεύαμε τους ηλικιωμένους για να τους μεταφέρουμε σε μέρος που θα ήταν ασφαλής» λέει κάτοικος που είδε τον πύρινο εφιάλτη να πλησιάζει απειλητικά. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η Παναγία να μας βοηθήσει, λέει στην κάμερα του MEGA με δάκρυα στα μάτια μια άλλη κάτοικος.

Πύρινες «γλώσσες» κατακαίνε τη Χίο

Αστυνομικοί χτυπούν πόρτα – πόρτα τα σπίτια. Ο φόβος κυριαρχεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος

«Αν δεν ήμουν εδώ, το σπίτι μου θα ήταν καμένο» αναφέρει στο «Μεγάλο Κανάλι» ένας άλλος κάτοικος που «με τον κουβά και ένα λαστιχάκι» κατάφερε και έσβησε τη φωτιά.

Κάποιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Ζώα, σπίτια, αυτοκίνητα, ελαιοκαλλιέργειες και θερμοκήπια παραδίδονται στις φλόγες. Ο δήμος Χίου κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο καπνός από τη φωτιά στη Χίο έφτασε στο λιμάνι των Χανίων  Η εντυπωσιακή διασπορά του καπνού φθάνει νοτιοδυτικά των Χανίων, καλύπτοντας μια απόσταση σχεδόν 500 χιλιομέτρων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης μετέβη στην Χίο, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης. Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενημερώθηκε αναλυτικά, από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Γεώργιο Μαρκουλάκη, για την κατάσταση και αμέσως μετά πραγματοποίησε σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τους, περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τον δήμαρχο, Γιάννη Μαλαφή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δειτε Επισης

«Αν δεν ήμουν εδώ, το σπίτι μου θα ήταν καμένο»–Μαρτυρίες από το πύρινο μέτωπο της Χίου
H υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας κατηγορεί τη Σερβία ότι πoυλά πυρομαχικά στην Ουκρανία
Τι γνωρίζουμε για τη βάση Αλ Ουνέιντ με τους 8.000 Αμερικανούς στο Κατάρ στην οποία επιτέθηκαν οι Ιρανοί
Ο Νετανιάχου σέρνει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη δαπανηρό πόλεμο, δηλώνει η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός σε εμπορικό κέντρο στη Ντόχα την ώρα του αντιαεροπορικού συναγερμού
Έρευνες για τον εντοπισμό 7χρονου που έπεσε στη θάλασσα στο Φαρμακονήσι
Η Τεχεράνη αποκάλυψε τον «Khaybar», τον βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποίησε πρώτη φορά κατά του Ισραήλ
Μάχη με τις φλόγες στη Χίο-Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την καταστροφή
Βίντεο από την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην Ντόχα
Τραμπ: Άκουσα καλά τον Μεντβέντεφ να λέει πως η Ρωσία θα στείλει πυρηνικές κεφαλές στο Ιράν;