Πρόεδρος: Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή θα επηρεάσουν το πώς Κύπρος και Ελλάδα προσεγγίζουν την κατάσταση

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσουν τον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες χώρες προσεγγίζουν την κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αντιπροσωπεία του AHI αποτελείτο από τον Πρόεδρό του, Νικ Λαρυγγάκη, και ομάδα Αμερικανών φοιτητών που επισκέπτονται την Κύπρο στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος του ΑΗΙ.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του AHI, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κύπρο και την περιοχή «σε πολύ ενδιαφέρουσες εποχές».

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες, όπως είπε, «δεν θα επηρεάσουν μόνο την περιοχή μας, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και οι ομοϊδεάτισσες χώρες στην περιοχή και σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να προσεγγίσουν αυτή την κατάσταση».

Κ. Κόμπος: Η ΕΕ δεν παραμένει παθητικός παρατηρητής, ανάγκη ανάληψης ηγετικού ρόλου

Η ΕΕ δεν παραμένει παθητικός παρατηρητής όσον αφορά τη διένεξη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας την ανάγκη για ανάληψη ηγετικού ρόλου. Ζήτησε παράλληλα αποκλιμάκωση λέγοντας ότι η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για τα επόμενα βήματα.

Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Δαμασκό.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Υπουργός είπε ότι τα γεγονότα είναι «πρωτοφανή» και έχουν «παγκόσμιες επιπτώσεις».

«Όλοι ζητάμε αποκλιμάκωση, καλούμε και ζητάμε η εντατική διπλωματία και ο διάλογος να αποτελούν τον δρόμο προς τα εμπρός. Ζητάμε μέγιστη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Ταυτόχρονα, είπε, αυτές οι εκκλήσεις πρέπει να συνδυαστούν με μια εντατική δραστηριότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης για εμπλοκή και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ηγούμαστε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», συνέχισε.

Η ΕΕ, είπε, έχει κάνει πολλά σε σχέση με αυτή τη σύγκρουση μέσω του σχήματος «E3 συν έναν» - που περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση - και αυτό, σημείωσε ο κ. Κόμπος, είναι κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν διστάζουμε να το προβάλουμε.

«Το διακυβεύμα είναι υψηλό. Η ΕΕ δεν μπορεί και δεν είναι παθητικός παρατηρητής», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή σε εκκλησία στη Δαμασκό, ο κ. Κόμπος είπε ότι η Κύπρος καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας».

Η στόχευση ενός τόπου λατρείας που αποσκοπεί στην πρόκληση μέγιστου αριθμού θυμάτων και στο να εμποτίσει με φόβο τη χριστιανική κοινότητα είναι εντελώς απαράδεκτη, πρόσθεσε.

Ζήτησε από τις συριακές αρχές να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διερευνήσουν το περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, όπως επίσης και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των Χριστιανών στη Συρία. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, κατέληξε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Δειτε Επισης

Ομόφωνη εκλογή Τορναρίτη ως ένας εκ των Αντιπροέδρων της ΚΣΣΕ για το 2025
Εκτίμηση πως το Ιράν δεν θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ-«Θα συνάσπιζε εναντίον του μεγάλο αριθμό κρατών»
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί όλα τα δεδομένα για ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Ορμούζ η Κύπρος
Πρώτη επίσκεψη Γιοχάνες Χαν στην Κύπρο-Σκοπός να αφουγκραστεί τους συνομιλητές του
Αναλυτικά οι ψήφοι που έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ
Πρόεδρος: Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή θα επηρεάσουν το πώς Κύπρος και Ελλάδα προσεγγίζουν την κατάσταση
Καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό ο Κόμπος-Ζήτησε αποκλιμάκωση στον πόλεμο, δείχνοντας τη διπλωματία
Απέναντι στην Τουρκία πέντε αραβικές χώρες για τη στάση της για Κυπριακό στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας
Στους 22 οι νεκροί από την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό-Σκηνές χάους, επιρρίπτεται στον ISIS η ευθύνη
Στο χώρο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Δαμασκό ο Αρχηγός Διπλωματικής Αποστολής-Το μήνυμα ΠτΔ