Δεσμεύτηκε περιουσία από το 1996 για ανέγερση σχολείου και δεν έγινε τίποτε-Ενοχλημένοι οι βουλευτές
15:28 - 19 Ιουνίου 2025

Τα παράπονα ιδιοκτητών γης στη Λακατάμια που έχει δεσμευθεί από το κράτος από το 1996 με σκοπό την ανέγερση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου, χωρίς ωστόσο να απαλλοτριωθεί και χωρίς να έχουν ακόμα ανεγερθεί τα σχολεία, άκουσε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα τη διαδικασία καθορισμού του χώρου ανέγερσης δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην περιοχή. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι τεμάχια γης, που είχαν επίσης δεσμευθεί, τελικά αποδεσμεύθηκαν επειδή ανήκουν σε «επώνυμα πρόσωπα».
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι Βουλευτές έκαναν λόγο για «αυθαιρεσία» του κράτους, σημειώνοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών της επίμαχης γης και εγείροντας ζητήματα ισονομίας και διαφθοράς.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ιδιοκτητών της γης, «το Κράτος με διάφορες τέχνες και αλχημείες κατακράτησε παράνομα την περιουσία τους μέχρι σήμερα χωρίς να τους δώσει ένα γρόσι και κατά παράβαση του Συντάγματος, που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία».
«Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς και θα το αλλάξουμε, ούτως ώστε οι περιουσίες των πολιτών να είναι σεβαστές», σημείωσε, τονίζοντας ότι ««υπάρχει πολύ μεγάλη αυθαιρεσία από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Τμήματος Πολεοδομίας. Αυτές οι υπερεξουσίες θα πρέπει να τους αφαιρεθούν», ανέφερε. «Αν θέλουμε ως Πολιτεία να φτιάχνουμε σχολεία, να τα φτιάχνουμε όπως τα θέλουμε και όπου τα θέλουμε, αλλά να τα πληρώνουμε», επεσήμανε.
Ο κ. Κουλίας πρόσθεσε πως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι το Υπουργείο θα αποστείλει σημείωμα για την ανέγερση του σχολείου, ούτως ώστε αυτό να εγκριθεί.
Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι «αυτός ο σφετερισμός γης πρέπει να σταματήσει». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην καταγγελία που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι τεμάχια, τα οποία εφάπτονται του υπό συζήτηση τεμαχίου και είχαν δεσμευθεί για την ανέγερση των σχολείων, τελικά αποδεσμεύθηκαν.
«Όταν το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ελέγχου το 2010, ο τότε Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, είχε πει ότι ανήκαν σε επώνυμα πρόσωπα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τα τεμάχιά τους», συμπλήρωσε.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμη ότι η εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου πως το Γραφείο έχει ενώπιόν του 8 καταγγελίες για παρόμοιες περιπτώσεις. Καταληκτικά, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ιδιοκτήτες της γης στη Λακατάμια θα δικαιωθούν.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι «ζητήσαμε από την Πολεοδομία να μας στείλει τους λόγους της μη αποδέσμευσης των τεμαχίων που έχουν δεσμευθεί». Το μείζον ζήτημα που δημιουργείται, συνέχισε, «είναι πώς για 30 και πλέον χρόνια το κράτος κρατά δεσμευμένη την περιουσία πολιτών, στερώντας τους το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της περιουσίας τους, αλλά τα έργα για τα οποία έχει δεσμευθεί η περιουσία παραμένουν στάσιμα».
Παράλληλα, ο κ. Τρυφωνίδης κατέθεσε εισηγήσεις για διόρθωση της παρούσας κατάστασης, σημειώνοντας ότι ζήτησε να ετοιμαστεί νομοσχέδιο, ώστε το κράτος να προχωρεί σε άμεση αγορά γης για έργα δημόσιας ωφέλειας και ο ιδιοκτήτης να απαλλάσσεται από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Ακόμη, ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα βοηθήσει μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης ούτως ώστε τα συγκεκριμένα έργα να προχωρήσουν και να μπουν στους προϋπολογισμούς.
Η ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δήλωσε ότι στα θέματα απαλλοτριώσεων γης «το κράτος είναι παντοδύναμο και με πολύ ισχυρούς μηχανισμούς, ενώ οι πολίτες αδύναμοι». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως «όταν δεσμεύσεις γη και επιλέξεις να αποδεσμεύσεις τη γη ανθρώπων με αξιώματα, τότε υπάρχει και θέμα διαφθοράς».
Η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι στην περίπτωση της γης στη Λακατάμια, πέραν του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, παραβιάζονται και τα δικαιώματα χρήσης και ανάπτυξης της γης, τονίζοντας ότι «υπάρχει και θέμα ισονομίας».
Καταληκτικά, επεσήμανε ότι «το θέμα πρέπει να εξεταστεί όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου», αλλά πρέπει επίσης «να εξεταστεί ποιοι και γιατί εξέτασαν ηχηρά ονόματα από τη δέσμευση των περιουσιών τους». «Πρέπει επειγόντως το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Πολεοδομίας να πάρουν αποφάσεις που ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα των επηρεαζόμενων πολιτών», υπογράμμισε.
Ο Ανδρέας Σάββα, εκ των ιδιοκτητών της δεσμευμένης γης, δήλωσε ότι το εν λόγω τεμάχιο παραμένει δεσμευμένο από το 1996 χωρίς να έχει γίνει οτιδήποτε. «Μαζί με το δικό μας (τεμάχιο), δεσμεύθηκε ακόμα ένα τεμάχιο, το οποίο αποδεσμεύθηκε το 2006», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το εμβαδόν της γης που δεσμεύθηκε για την ανέγερση των σχολείων μειώθηκε κατά 1/3, δηλαδή από τις 21.600 τετραγωνικά μέτρα στις 12.500 τετραγωνικά μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σάββα εξήγησε ότι η απαλλοτρίωση του τεμαχίου του ανακοινώθηκε το 2011, ωστόσο ανακλήθηκε το 2014.
Πηγή: ΚΥΠΕ