Επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας για Ησαΐα ο Αρχιεπίσκοπος-Εντός Αυγούστου αναμένει απόφαση για Τυχικό

Το τεκμήριο της αθωότητας επικαλέστηκε ο Αρχιεπίσκοπος για τις δύο ποινικές διώξεις που αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία σε βάρος του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα, σε σχέση με την τοποθέτηση καμερών στην Μονή Αββακούμ, αλλά και για οικονομικές ατασθαλίες, διαμηνύοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και τις οδηγίες προς την Αστυνομία για καταχώρηση δύο ποινικών υποθέσεων εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος καλύπτεται από το τεκμήριο της αθωότητας.

Ως εκ τούτου, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθούν προς το παρόν οποιεσδήποτε αποφάσεις από τη Σύνοδο για τον Ησαΐα, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση ενώπιον των πολιτικών Δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις στο σκάνδαλο Αββακούμ-Διώκεται ποινικά για δύο υποθέσεις ο Μητροπολίτης Ταμασού

Εξάλλου, ο Ησαΐας, στη δική του, πρώτη τοποθέτηση, είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία, «απότοκο της απόφασής μου για διαφάνεια και πάταξη νοσηρών συμπεριφορών εντός της Μητρόπολής μας και την κάθαρση στην Εκκλησία».

Τόνισε επίσης πως μέχρι στιγμής δεν έλαβε οποιοδήποτε έγγραφο, για να γνωρίζει για ποια ακριβώς συμπεριφορά του καταγγέλλεται. «Γι’ αυτό και δεν θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα, ως θα πράξω καθηκόντως, αν με καλέσει προς τούτο η Δικαιοσύνη».

Όμως, συνέχισε λέγοντας πως «αποτελούσε και αποτελεί σταθερά των όποιων πράξεων και ενεργειών μου, η τήρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, του Εκκλησιαστικού Δικαίου και η προστασία του ποιμνίου της Μητρόπολής μας».

Καταληκτικά, επισήμανε ότι «προς αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνουμε πως έχουν δοθεί απαντήσεις σε ό,τι ρωτήθηκα από τις ανακριτικές Αρχές. Είμαι βέβαιος, ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί, ξανά, όλη η αλήθεια».

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του Μητροπολίτη, από τους καθαιρεμένους μοναχούς της Μονής Αγίου Αββακούμ για την τοποθέτηση καμερών εν αγνοία τους, είχε υποδείξει ποινικά αδικήματα η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Οι κάμερες, όπως κατήγγειλαν οι μοναχοί, κατέγραφαν τις εξομολογήσεις πιστών.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές ατασθαλίες, οι μοναχοί είχαν παραδώσει στοιχεία στις Αρχές τα οποία έτυχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αξιολόγησης και διερεύνησης, με αποτέλεσμα να καταλήξει η Νομική Υπηρεσία σε ποινική δίωξη, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν τα αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση Ησαΐα μετά τις ποινικές διώξεις-«Σύντομα θα αποκαλυφθεί, ξανά, όλη η αλήθεια»

Εντός Αυγούστου η απόφαση για Τυχικό

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας σχολίασε επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο και την υπόθεση του έκπτωτου Μητροπολίτη Τυχικού, λέγοντας πως εντός Αυγούστου εκτιμά ότι θα εκδοθεί η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί της έφεσης που ασκήθηκε.

Εκτιμά ακόμα, ότι κατά την σύνοδο του Πατριαρχείου στις αρχές Ιουλίου θα δοθεί στους ιεράρχες το υλικό, και τον επόμενο μήνα θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις.

Σε σχέση με την καθαίρεση του πρεσβύτερου Δήμου Σερκελίδη, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι ως λαϊκός είχε τάσεις αποτειχιστή, σημειώνοντας πως η ευθύνη της Εκκλησίας της Κύπρου, έγκειται στο γεγονός ότι τον χειροτόνησε χωρίς να διερευνήσει το ποιόν του. «Ως αποτέλεσμα», τόνισε, «έστειλε ένα πρόβλημα στην Εκκλησία της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Σερκελίδη στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Εναντίον του, διερευνούνταν τρία αδικήματα, που αφορούσαν αποτειχισμό, δηλαδή ότι καταφέρόταν ανοίκεια κατά της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ότι λειτουργούσε αντικανονικά, άρα όπως εξηγεί ο ίδιος τον θεωρούν παρασυνάγωγο και πως εξύβρισε τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Το Συνοδικό Δικαστήριο, που απαρτιζόταν από τους Μητροπολίτες Κιτίου, Λεμεσού, Ταμασού, Τριμυθούντος και τους Επισκόπους Αρσινόης και Καρπασίας, αφού άκουσε τη θέση του εν αργία ιερέα, αλλά και του μάρτυρα υπεράσπισής του, μοναχό Σεραφείμ Ζήση, από την Θεσσαλονίκη, αποφάσισε ότι η αρμόζουσα ποινή για τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ο Δήμος Σερκελίδης, είναι αυτή της καθαίρεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθαιρέθηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο ο Δήμος Σερκελίδης-Ομόφωνη η απόφαση

Δειτε Επισης

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη σήραγγα της Πάφου-Άρχισε διερεύνηση των αιτιών
Όχημα «πέτασε» από τον αυτοκινητόδρομο στη Λεμεσό και έπεσε σε άλλο δρόμο που περνά από κάτω
Εμφύλιος στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εμπλοκής στη σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-Ρήγμα στον Λευκό Οίκο
BINTEO: Στη μάχη και τέσσερα εναέρια μέσα για τη φωτιά κοντά στη σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο
Συνεχίζεται στις 2 Ιουλίου η δίκη για την υπόθεση πολιτογραφήσεων με τελευταίο μάρτυρα τον ανακριτή
Έντονη αντίδραση Χατζηαβραάμ για αναφορές στη ψευδοβουλή-«Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της»
Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής του στον πόλεμο
Παραμένουν ως έχουν τα καθήκοντα Αριστοτέλους και Δημητρίου, απαντά Υπ. Άμυνας και Ελεγκτική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοντάδες ισραηλινοί επιστρέφουν στο Ισραήλ και τις οικογένειες τους από το λιμάνι της Λεμεσού
Χειροπέδες σε 22χρονο στη Λεμεσό για την έκρηξη βόμβας σε μπυραρία-Στις πέντε οι συλλήψεις