Πεζεσκιάν: Δεν είμαστε εμείς οι επιτιθέμενοι, δεν έχουμε καμία πρόθεση για πυρηνικά όπλα

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Παζακάν δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια τοποθέτησης στο κοινοβούλιο της χώρας του, ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο και δεν είναι αυτή που τον ξεκίνησε, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Δεν είμαστε εμείς οι επιτιθέμενοι. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή, και όλοι οι πολίτες του Ιράν πρέπει να ενωθούν και να σταθούν δυνατοί ενάντια σε αυτούς που μας επιτίθενται. Σήμερα, πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος όλες τις διαφορές και τα προβλήματα και να σταθούμε δυνατοί ενάντια σε αυτή την εγκληματική, γενοκτονική επιθετικότητα» είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Με βάση τις πολιτικές που ανακοίνωσε ο Ανώτατος Ηγέτης, δεν ήμασταν εμείς που απομακρυνθήκαμε από το πεδίο των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, αλλά εμείς που ξεκινήσαμε έμμεσες διαπραγματεύσεις. Διαπραγματευόμασταν και, με βάση τις πολιτικές του Ανώτατου Ηγέτη, δεν επιδιώκουμε πυρηνικά όπλα, και αυτή είναι η πεποίθησή μας» είπε σε άλλο σημείο.

«Έχουμε το δικαίωμα να επωφεληθούμε από την πυρηνική ενέργεια και την έρευνα που ωφελεί αυτή την κοινωνία, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από το σύστημα και την Ισλαμική Δημοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε αυτό το δικαίωμα και δεν φοβόμαστε κανέναν» πρόσθεσε ο Πεζεσκιάν και συνέχισε: «Κάθονται και λένε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα».

«Η Αμερική χρησιμοποιεί βία και, αντίθετα με τους διεθνείς κανόνες, επιτρέπει στο Ισραήλ να εισβάλλει και να επιτίθεται στη χώρα μας. Δεν επιδιώξαμε τον πόλεμο και δεν ξεκινήσαμε τον πόλεμο. Δεν ήμασταν εμείς που δολοφονήσαμε τους διοικητές και τους επιστήμονες της χώρας, αλλά οι τρομοκράτες. Τι αμαρτία έχει διαπράξει ένας επιστήμονας για να έρθει κάποιος από την άλλη άκρη του κόσμου και να καταστρέψει και να εξοντώσει την οικογένειά του και τον ίδιο;» τόνισε ο Πεζεσκιάν σε άλλο σημείο με αιχμές προς την Ουάσινγκτον.

«Δεν επιδιώκουμε εξουσία, βία ή εκφοβισμό, αλλά έχουμε δηλώσει αδελφοσύνη με όλες τις ισλαμικές χώρες και είμαστε αδέλφια. Το Ισραήλ θέλει να σκοτώσει τους μουσουλμάνους έναν προς έναν και στη συνέχεια να επιβάλει ό,τι άσχημες προθέσεις έχει για τους μουσουλμάνους. Με βάση αυτό, σήμερα όλες οι ισλαμικές χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Χθες, η Γερουσία του Πακιστάν ενέκρινε ότι θα σταθεί στο πλευρό του Ιράν ως απάντηση στις άσχημες πολιτικές του Ισραήλ και θα είναι μαζί μας σε όλες τις θέσεις που χρειαστεί» ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Η Τεχεράνη επιδιώκει επειγόντως συνομιλίες με ΗΠΑ και Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών
Για διαχρονική, απόλυτη διακριτική εξουσία του Υπουργικού για το ΚΕΠ μίλησε η υπεράσπιση στη δίκη Al Jazeera
Ουρές χιλιομέτρων σε αυτοκινητοδρόμους καθώς κάτοικοι της Τεχεράνης επιχειρούν να φύγουν εν μέσω επιδρομών
Τελική ευθεία για αποζημιώσεις κουρεμένων με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων
Οδηγία εκκένωσης από το Νετανιάχου στους κατοίκους της Τεχεράνης-«Βρισκόμαστε στον δρόμο προς τη νίκη»
Σημαντικό πλήγμα στην αγορά ναρκωτικών κατάφερε η ΕΕ-Διέλυσε την πλατφόρμα Archetyp στο dark web
Οι «σιδερένιες ασπίδες» του Ισραήλ-Πώς επιστρατεύεται το Iron Dome και γιατί το μέλλον είναι το Iron Beam
Συντονίζεται η ευρωπαϊκή διπλωματική προσέγγιση για Ισραήλ και Ιράν
Στη Βουλή η άρνηση για διώξεις στην υπόθεση Θανάση-Αυτεπάγγελτο θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το δεύτερο θαύμα της θέσης 11Α-Θα πετούσε σε αυτή τη θέση με το μοιραίο Air India, αλλά άλλαξε πτήση