Θέματα δικαιοσύνης συζήτησε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε Συμβούλιο ΔΕΥ στο Λουξεμβούργο

Σημαντικά θέματα που άπτονται του τομέα της Δικαιοσύνης είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 12 και 13 Ιουνίου 2025.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, χθες Πέμπτη διεξήχθη συζήτηση αναφορικά με την εξισορρόπηση της ανάγκης για πρόσβαση σε δεδομένα κατά τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και για τον κανονισμό προστασίας ενηλίκων, με τους Υπουργούς να ανταλλάζουν επίσης απόψεις σχετικά με την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών αφερεγγυότητας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για μια ευέλικτη προσέγγιση στις εν λόγω διαδικασίες, και τόνισε τη σημασία στο να δοθεί ευρεία διακριτική ευχέρεια στο εθνικό δίκαιο.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται σήμερα με συζήτηση για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας και των αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Θα διεξαχθεί επίσης συζήτηση αναφορικά με την κατάσταση στον χώρο Σένγκεν, κατά την οποία ο κ. Χαρτσιώτης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τον στόχο της Κύπρου να ολοκληρώσει την υλοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το τέλος του 2025, ώστε να πετύχει την ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν το 2026, χρονιά που συμπίπτει με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της EE.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας Σένγκεν, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου υιοθετήθηκε η Διακήρυξη Σένγκεν, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κύπρο, αφού στο κείμενο γίνεται ρητή αναφορά στην επιτάχυνση των προσπαθειών της Κύπρου για πλήρη ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.

Προστίθεται ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χαρτσιώτης πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων. Ειδικότερα, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συναντήθηκε με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Michael McGrath, και τον Πρόεδρο της Eurojust, Michael Schmid.

Ο κ. Χαρτσιώτης συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Gunnar Strömmer, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της εμπλοκής ανηλίκων στο έγκλημα και τις ανάγκες των αρχών επιβολής του νόμου για νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου οργανωμένου εγκλήματος, ενώ είχε επίσης επαφές με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ιρλανδίας.

Ο κ. Χαρτσιώτης επιστρέφει στην Κύπρο απόψε Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Πολύωρη αντεξέταση στο Δικαστήριο για βαρυποινίτη-Καταθέσεις από μαγαζάτορες, «δεν επιβεβαιώνεται η παροχή προστασίας»
Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο
Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Σε αστυνομικούς σταθμούς οι έξι ανήλικοι για τα επεισόδια σε δομή-Αναζητούν χώρους διαμονής οι ΥΚΕ