Ξανά στον Οδυσσέα η προσοχή του ΤΑΕ μετά το φιάσκο με τους δημοσιογράφους

Τυχερή φάνηκε η Αστυνομία που η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για την υπόθεση Θανάση Νικολάου έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης αλλού, μετά τα διόλου εγκωμιαστικά σχόλια που υπήρχαν για τη διαχείρισή της στο θέμα της διερεύνησης καταφρόνησης Δικαστηρίου από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Όχι γιατί δεν έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης και σε αυτό το θέμα, αλλά επειδή η ευθύνη εκείνη χρονολογείται και δεν την επηρεάζει άμεσα σήμερα, με τον ίδιο τρόπο που την εξέθεσαν οι χειρισμοί των τελευταίων ημερών. Η κατσάδα της αντιπολίτευσης και το «χώσιμο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να περιοριστούν, παρόλο που της έμεινε η «τάτσα» για έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών και απουσία σεβασμού στην Ελευθεροτυπία.

Η Αστυνομία ήταν μόνη της σε αυτή την κατάσταση. Μπορεί να έλαβε οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά το να σέρνει δημοσιογράφους στο ΤΑΕ, ταλαιπωρώντας τους απλώς και μόνο επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ήταν δική της ιδέα και στρατηγική. Για αυτό και παρά την προσεκτική απουσία οποιασδήποτε δημόσιας τοποθέτησης, Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία φροντίζουν να κρατούν τις αποστάσεις τους από τους χειρισμούς που έγιναν, χωρίς να προσφέρουν την παραμικρή κάλυψη στις αποφάσεις που λήφθηκαν από τη Δύναμη.

Αν και το ζήτημα δεν πρωταγωνιστεί πλέον στην επικαιρότητα, δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστεί ή ότι δεν θα το βρει μπροστά της ξανά η Αστυνομία. Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, διερωτήθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη, γιατί ένας δημοσιογράφος να αυτολογοκρίνεται για το τι θα ρωτήσει και εκτίμησε ότι «αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, να θυμάστε, θα είναι αναφορά στις επόμενες εκθέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν μπορεί αυτού του είδους οι συμπεριφορές να γίνονται ανεκτές». Δηλαδή η Κύπρος και οι δημοκρατικοί της θεσμοί κινδυνεύουν ξανά να βρεθούν εκτεθειμένοι, επειδή η Αστυνομία έδρασε με τρόπο επιπόλαιο και που καταδεικνύει είτε άγνοια είτε αδιαφορία για στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές.

Πάντως, αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν κάτι ουσιαστικό από τους δημοσιογράφους, εκ των πραγμάτων η προσοχή των ανακριτών του ΤΑΕ στρέφεται ξανά στον ίδιο τον τέως Γενικό Ελεγκτή και επικεφαλής του κινήματος Άλμα. Κατά την άποψη νομικών που έκαναν παρεμβάσεις τις τελευταίες ημέρες, στην πραγματικότητα στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων δεν διερευνούν κανένα έγκλημα επειδή το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο και ως εκ τούτου εκφράζεται η άποψη ότι δεν θα μπορούσε να προκύπτει καταφρόνηση Δικαστηρίου για να μπορεί να ισχύσει το σχετικό άρθρο του Νόμου. Ουσιαστικά το Συμβούλιο αυτό συνεδριάζει με σύνθεση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά όχι ως Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, εξού και αμφισβητείται από πολλούς το νομικό υπόβαθρο της διαδικασίας.

Πέραν τούτου, ο Νόμος του 1960 που επικαλείται η Αστυνομία αναφέρεται ως επί το πλείστον σε εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες αλλά ακόμη και για τα σημεία που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην περίπτωση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γίνεται λόγος για «πταίστην» και σε «πλημμέλημα», εξού και ξενίζει ακόμη περισσότερο η επιλογή της ηγεσίας της Αστυνομίας να αναθέσει την υπόθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου, που είναι επιφορτισμένο με τη διερεύνηση των πλέον σοβαρών εγκλημάτων.

Όπως και να έχει, τα μέλη του ΤΑΕ θα ανακρίνουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πιθανότατα περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και όχι τη Δευτέρα όπως έγινε αρχικά γνωστό και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους ως προς τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσουν. Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως ο κ. Μιχαηλίδης θα τηρήσει την ίδια στάση που είχε από την αρχή, δηλαδή θα αρνηθεί να δώσει το όνομα του πληροφοριοδότη του. Αν αυτό επιβεβαιωθεί ενδεχομένως θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο το έργο της Αστυνομίας, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των πάντων, λόγω των επιπόλαιων χειρισμών της. Ιδιαίτερα, δε, από την στιγμή που πλέον ο κ. Μιχαηλίδης είναι πολιτικό πρόσωπο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν οι ενέργειες της να ερμηνευτούν και ως εμπλοκή στην πολιτική, κάτι που θα την φέρει σε ακόμη δυσμενέστερη θέση σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις.

Μέχρι τότε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικηγόροι του κ. Μιχαηλίδη προχωρούν με τις επιστολές για ενημέρωση του ΕΔΑΔ για τις εξελίξεις και για το γεγονός πως θεωρούν πως ουσιαστικά τον κυνηγούν. Πέραν της υπό εξέλιξη έρευνας, είναι και το ζήτημα της σύνταξής του παράδειγμα της συμπεριφοράς που αναμένεται να επισημανθεί στο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πωλούσε προϊόντα με ναρκωτικά στο υποστατικό της-Συνελήφθη 29χρονη (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που C-130 ρίχνει επιβραδυντικό υγρό στο Όμοδος
Έστειλαν σε εκδήλωση στην... Αυστραλία τον υπεύθυνο συντονιστή των πυρκαγιών, εν μέσω κρίσιμης αντιπυρικής περιόδου
Νεκρός σκύλος στη Λάρνακα, έφερε εγκαύματα στο σώμα του-Βρέθηκε κοντά σε καμένη ξηρή βλάστηση
Πάνω από 100 κούτες τσιγάρα κατασχέθηκαν σε υποστατικό στη Λάρνακα-Πρόστιμα σε δύο πρόσωπα
Δεν μετριούνται έτσι οι ζωές, δεν επιδεικνύεται με αυτό το τρόπο ο σεβασμός...
Υπεραμύνεται των χειρισμών και η Παναγιώτου-«Ο μόνος τρόπος να προλαβαίναμε την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει»
Απορρίπτει τις επικρίσεις ο Χαρτσιώτης: «Πέραν από το ατυχές περιστατικό των δύο συνανθρώπων μας, δεν είχαμε καμία απολύτως απώλεια ζωής»
Ενώπιον Δικαστηρίου οι δύο 41χρονοι για τα επεισόδια έξω από τον σύνδεσμο της Ομόνοιας στη Λάρνακα
Ερωτήματα ως προς το χρονικό ανταπόκρισης-Πήρε διαστάσεις, έγιναν εκκενώσεις και μετά ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό