Φωνές για «εξίσωση ευθυνών ανάμεσα σε πολίτες και κυβερνώντες» για το νερό-«Αυτή η πολιτική είναι τρελή»

Εντείνονται οι προσπάθειες, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις για το υδατικό, ώστε να μην κάνουμε μια «τρύπα στο νερό» και να βρεθούμε όλοι προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Γεωργίας αλλά και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης κουνούν το δάχτυλο στους πολίτες όσον αφορά τη χρήση του νερού, αλλά και την επιβολή προστίμων.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, όπου τέθηκε ξανά το ζήτημα της ανομβρίας, αλλά και με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, οι βουλευτές έθεσαν και αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι είναι άδικο να εξισώνονται οι ευθύνες των πολιτών με τα διαχρονικά λάθη που, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, έγινε αναφορά σε διάφορες αστοχίες, οι οποίες, αν είχαν αποφευχθεί, ίσως να μην χρειαζόταν η λήψη μέτρων και οι ανακοινώσεις για τα νεροπίστολα και τα λάστιχα ποτίσματος.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία, επεσήμανε πως εδώ και χρόνια λέμε τα αυτονόητα, αλλά δυστυχώς, εξαιτίας ελλείψεων και ανικανοτήτων της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς να απαλλάσσει τη σημερινή, το πρόβλημα παραμένει. Επίσης, αναφέρθηκε στο φράγμα της Σολιάς, και όπως είπε,«έχουμε το φράγμα της Σολιάς και από το 2013 μέχρι σήμερα δεν διοχετεύτηκε το νερό στους αγρότες». Επιπλέον, όπως είπε, έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο για την επίβλεψη της χρήσης λάστιχου και διερωτήθηκε «ζητά η ίδια η Υπουργός να αγοράσει υπηρεσίες και να έχει την εξουσία να κάνει ελέγχους;»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «στην Κύπρο μαζεύουμε το νερό της βροχής και το ρίχνουμε στη θάλασσα, ενώ σε άλλες χώρες το αξιοποιούν. Εμείς, επειδή νομίζουμε πως έχουμε πάρα πολύ νερό, δεν ασχολούμαστε».

Παράλληλα, σημείωσε πως «είναι τραγικό σε μια χώρα που έχει πρόβλημα με το νερό, αντί να κατασκευάζονται δεξαμενές κατακράτησης, να πετιέται το νερό». Επιπρόσθετα, σε αντιδιαστολή με την επιβολή προστίμων στους πολίτες και τις νουθεσίες για εξοικονόμηση νερού, ο βουλευτής των Οικολόγων αναφέρθηκε στις πισίνες, επισημαίνοντας, «μια πισίνα με βάθος ενός μέτρου χρειάζεται για να γεμίσει το νερό που χρειάζονται πέντε άνθρωποι για έναν χρόνο. Και μας λέτε για το νεροπίστολο στον Κατακλυσμό, για αυτό και νευριάζουμε». Επίσης, αναφέρθηκε και σε κυβερνητικά κτήρια, τα οποία όπως είπε χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού για το πότισμα γρασιδιού και πρόσθεσε, «γίνεται να ανταγωνίζονται τα γήπεδα γκολφ το νερό και αντί να το δίνουμε στους γεωργούς, να το δίνουμε στα γκολφ; Αυτή η πολιτική είναι τρελή. Τρέχουμε τον κόσμο για τη βεράντα του και προσποιούμαστε ότι θα λυθεί το πρόβλημα». Όπως είπε, «θύμωσα πάρα πολύ όταν είδα την απαγόρευση για το πλύσιμο της βεράντας με το λάστιχο, ενώ ο γείτονας βουτά στην πισίνα του ή ποτίζει γήπεδο γκολφ».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές λύσεις από το εξωτερικό που μπορούμε να αντιγράψουμε, αλλά «εμείς βλέπουμε το νεροπίστολο». Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε επίσης και στο… «τρυπημένο φράγμα», εξηγώντας ότι υπάρχει φράγμα από το οποίο το νερό φεύγει από κάτω.

Έντονη ήταν και η τοποθέτηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της με ολόκληρη την υδατική πολιτική και τόνισε ότι μόνο μία Αρχή θα πρέπει να υπάρχει για το νερό, ώστε να υπάρχει ενιαία στρατηγική και συνολική αντιμετώπιση. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ανεπάρκεια όλων των κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι με μια πολιτική όπου οι πλούσιοι θα έχουν πισίνα να κολυμπούν, θα αυξάνονται οι τουρίστες και οι υπόλοιποι… θα υποφέρουν. Επίσης, μίλησε για την καμπάνια εξοικονόμησης νερού από το Υπουργείο Γεωργίας, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτη, φορτώσατε την ευθύνη στους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο στους πολίτες, αλλά και σε όλους εκείνους που κάθονται στις καρέκλες χρόνια και όφειλαν να προνοήσουν για την κλιματική αλλαγή».

Στη συνέχεια, η κα Ατταλίδου αναφέρθηκε στο τσιμέντωμα των πόλεων, σημειώνοντας πως «όταν σφραγίζεις τη γη, δεν θα έχουμε υπόγεια ύδατα», ενώ όπως ακούστηκε στη Βουλή, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε ποσοστό σφράγισης γης.

Πάντως, ήδη κάποιες πόλεις έχουν εντάξει τους ελέγχους για τη χρήση νερού από λάστιχα. Ο εκπρόσωπος του ΕΟΑ Λάρνακας σημείωσε ότι δεν είναι λύση να βάζουμε εξώδικα στον κόσμο, ωστόσο, όπως είπε, είναι αποτρεπτικό μέτρο. «Στη Λάρνακα το εφαρμόσαμε σε πολύ μικρό βαθμό και πραγματικά έπιασε τόπο. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος». Όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί νομοθεσία που να επιτρέπει στον ΕΟΑ να ελέγχει τους πολίτες για αλόγιστη χρήση νερού, ανέφερε ότι δεν μπορούν να το εφαρμόσουν.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις περί ανεπάρκειας και επεσήμανε ότι γίνονται συνεχώς έργα και λαμβάνονται αποφάσεις. «Τα επόμενα πέντε χρόνια εργαζόμαστε για έργα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Μεγάλο πρόβλημα οι απώλειες νερού-Οι λόγοι που παίρνει παράταση η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσει το Υπ. Υγείας για παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων «Dysport» και «Botox»
Σε εικοσιτετράωρη απεργία τη Δευτέρα κατέρχονται οι Μεταφορείς Α’
Από βδομάδας η απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων μετά την πρόταση από τον Πρόεδρο
Μ. Ευαγγέλου: Σκοπός μας η ενίσχυση φορέων που βρίσκονται δίπλα στον πολίτη
Διακοπή υδροδότησης στον Άγιο Αθανάσιο λόγω βλάβης
Συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων μετά τη συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου
Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης
Oι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 8.400.000 ευρώ
Βάζει τέλος στη στέρηση άδειας οδηγού που καταδικάστηκε για κατοχή ή χρήση ουσιών η Βουλή
Απαντά στο ΥΠΕΣ ο Δήμος Στροβόλου-«Ακατανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία αναπτυξιακών έργων»