Συμβουλές για το καλοκαίρι για άτομα με διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές ακολουθώντας κάποιες οδηγίες που θα τους βοηθήσουν στην αποφυγή απορρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του.

  1. Αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο.

Να μην εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Χρησιμοποίησε κλιματισμό για να δροσίσεις το περιβάλλον σου. Δεν αρκεί ο ανεμιστήρας όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35°C. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι παρόμοια με αυτά της υπογλυκαιμίας: ζάλη, τάση για λιποθυμία, σύγχυση και σε κάποιους υπερβολική εφίδρωση. Για το λόγο αυτό, προτού αποδώσεις τα συμπτώματα αυτά στη ζέστη, έλεγξε την τιμή σακχάρου τη δεδομένη στιγμή για πιθανή υπογλυκαιμία.

  1. Να πίνετε άφθονο νερό.

Αποφύγετε χυμούς, αναψυκτικά με ζάχαρη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν πιο έντονη διούρηση, που αυξάνει την απώλεια υγρών.

  1. Προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα.

Αποφεύγετε τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου.

  1. Αλκοόλ με μέτρο.

Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα πολλά ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές και τα αθλητικά ή ενεργειακά ροφήματα). Και οι δύο ουσίες ασκούν διουρητική δράση.

  1. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι σε ζεστές επιφάνειες.

Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι στην άμμο, γύρω από την πισίνα, στην βεράντα του σπιτιού ή οπουδήποτε αλλού. Μπορεί να πάθετε εγκαύματα στα πέλματα ή να τραυματιστείτε και να μην το αντιληφθείτε. Φοράτε άνετα παπούτσια που προστατεύουν τα πόδια σας.

  1. Συντήρηση δισκίων και αναλώσιμων.

Τα φάρμακα και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30°C), σκιερό, χωρίς υγρασία. Αν φύγετε για διακοπές, πάρτε μαζί 1,5 φορές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ’ ότι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε.

  1. Η ινσουλίνη πρέπει να είναι «δροσερή».

Είναι σημαντικό οι πένες να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος ώστε να αποφευχθεί η έκθεση της ινσουλίνης σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ινσουλίνη θα πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία μεταξύ 18 και 26 βαθμών Κελσίου. Έτσι, θα πρέπει να την κρατάτε μακριά από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας αλλά και το φως. Υπάρχουν ειδικές θήκες φύλαξης ινσουλίνης με παγοκύστη. Ποτέ να μην έρχεται σε άμεση επαφή με παγοκύστη, γιατί κρυσταλλοποείται και πρέπει να πεταχτεί.

  1. Ο επιτρεπόμενος χρόνος εμβύθισης των συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης είναι CGM στο νερό είναι έως 30 min.
  2. Κολύμβηση και ινσουλινοθεραπεία

Σε προγραμματισμένη κολύμβηση καλό είναι να έχει προηγηθεί μειωμένη δόση βασικής ινσουλίνης κατά 20-30%. Τις ώρες που ακολουθούν μετά την κολύμβηση, η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξάνεται ολόκληρο το επόμενο 24ωρο ως 48ωρο, άρα χρειάζεται μείωση της δόσης ινσουλίνης. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για τροποποίηση δόσεων.

2apollonion-article-photos-900x506px

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν αισθανθείτε άσχημα με τη ζέστη.

Γράφει η Δρ. Παρασκευή Καραμανή ΜD

Ειδικός Παθολόγος

Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

ΠΗΓΗ: Διαβήτης και Ζέστη: Πρακτικές Συμβουλές για Ξέγνοιαστο Καλοκαίρι

Δειτε Επισης

DEMOGEN FRANCE SAS: Στρατηγική επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
O ρόλος της παρηγορητικής φροντίδας στο τέλος της ζωής
Η επιχειρηματικότητα που δεν γνωρίζει σύνορα
Μαρίνος Σωτηρίου: Όταν η καινοτομία χτυπά στην καρδιά της ιατρικής
Το ταξίδι μιας ιδέας που έγινε παγκόσμιο εργαλείο ενδυνάμωσης
Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Από την Κύπρο στο κέντρο των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εξελίξεων
Ηγεσία με αυθεντικότητα: Όταν τα φώτα σβήνουν και μένει ο άνθρωπος
Φόρος τιμής στον Κίκη Λαζαρίδη-Η ΚΟΕ απένειμε την «Ηθική αμοιβή αριστείας, αξίας, τιμής» στον Επίτιμο Πρόεδρό της (pics)
Κωτσόβολος – Πρόγραμμα Δεύτερο Σπίτι: Όταν οι συσκευές αποκτούν «δεύτερη ζωή»