Ο ρόλος του σπρέι πιπεριού και ο σκύλος στην επίθεση της αρκούδας στους ορειβάτες

Τους λόγους που οδήγησαν στην αντίδραση της αρκούδας να χτυπήσει τον ένα από τους δύο ορειβάτες ρίχνοντας τον στον γκρεμό μέσα στο παρθένο δάσος του Φρακτού Δράμας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του εξηγεί ο συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας.

Πρώτα η παρουσία του σκύλου μαζί με τους ορειβάτες και έπειτα η χρήση του σπρέι πιπεριού είναι τα δύο στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντίδραση της αρκούδας λέει μιλώντας στο ThessToday.gr. Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου στο δάσος ενώ το ζώο πιθανότατα ένιωσε απειλή από τον σκύλο που είχαν μαζί τους οι ορειβάτες.

«Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ύπαρξη του σκύλου. Η περιοχή είναι παρθένο δάσος, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμη κι από δασικούς. Οι μόνοι που επιτρέπεται να μπουν στο δάσος είναι μετά από ειδική άδεια, είναι οι ερευνητικές ομάδες. Συνεπώς, με δική τους πρωτοβουλία, με κίνητρο να δουν το αεροπλάνο βρέθηκαν από εκεί», υπογραμμίζει.

Η χρήση του σπρέι πιπεριού αλλά και η συμπεριφορά του σκύλου -που κατά τη μαρτυρία του ορειβάτη μπήκε μπροστά στην αρκούδα καθυστερώντας την, προκάλεσαν πανικό στο ογκώδες ζώο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον δεύτερο, ρίχνοντας στον στο κενό.

«Όπως μαθαίνουμε χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού, που επίσης απαγορεύεται η χρήση του στην Ελλάδα γιατί θεωρείται όπλο. Ούτε από δασικούς, ούτε από ερευνητές, ούτε από γυναίκες. Από ό,τι κατάλαβα, ο ένας ορειβάτης είδε μια αρκούδα που βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού, φώναξε τον φίλο του, πηγαίνοντας εκεί βρέθηκε μπροστά στην αρκούδα, φαίνεται ότι της επιτέθηκε ο σκύλος, χρησιμοποίησαν το σπρέι πιπεριού και η αρκούδα προφανώς αναστατώθηκε, μπορεί να τυφλώθηκε. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται τίποτε. Πάνω στον πανικό του το ζώο είναι πιθανό να έσπρωξε τον πρώτο και να βρέθηκε στον γκρεμό», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καφέ αρκούδα που ζει στην Ελλάδα έχει ως σύνηθες βάρος τα 120-130 κιλά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και τα 400 κιλά. Πάντως, η συμπεριφορά της δεν είναι επιθετική.

«Οι καφέ αρκούδες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιθετικές, ποτέ δεν έχει καταγράφει κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν προκληθούν ή πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αμυντική συμπεριφορά του ζώου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για αρσενικό, ή θηλυκό που να είχε μικρό μαζί του, τονίζει.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα
Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία στην Ελλάδα-Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο στη Λάρισα
Η Ελλάδα καταδίκασε στα Ηνωμένα Έθνη την επίθεση στη Δαμασκό
Νέα αποκάλυψη για τους θανάτους των βρεφών στην Αμαλιάδα-Εύρημα δείχνει ασφυξία
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος
Ενοχή για τους επτά προτείνει η Εισαγγελέας στην πρώτη δίκη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ειδικό θάλαμο η γιατρός με αιμορραγικό πυρετό στο νοσοκομείο της Λάρισας
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις
Σε κρίσιμη κατάσταση 35χρονος που μαχαιρώθηκε σε πανηγύρι της Μυτιλήνης