Παραδέχεται ανοιχτά ότι καλεί δημοσιογράφους για να εξασφαλίσει μαρτυρία για Οδυσσέα η Αστυνομία

Σε ανοιχτή παραδοχή ότι ο λόγος που καλεί δημοσιογράφους στο ΤΑΕ Αρχηγείου είναι για να εξασφαλίσει μαρτυρία στην υπόθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προέβη η Αστυνομία με τοποθέτησή της, μετά τις έντονες επικρίσεις από τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Όπως υποστήριξε σε ανακοίνωσή της, η οποία συνιστά απάντηση σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις, όπως είπε, «στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και με σκοπό την εξασφάλιση μαρτυρίας για διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, η λήψη κατάθεσης από δημοσιογράφους είναι απαραίτητη». «Τονίζεται ότι, οι δημοσιογράφοι δεν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος και η διαδικασία που ακολουθείται εμπίπτει στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου», πρόσθεσε η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένωση Συντακτών Κύπρου: Οι δημοσιογράφοι δεν ανακρίνονται για τη δημοσιογραφική τους δουλειά

Παρά το γεγονός πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι ύποπτοι, είναι ξεκάθαρο πως η Αστυνομία προσπαθεί να τους καταστήσει εμπλεκόμενους σε μία υπόθεση, απλώς και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους. Για αυτό και υπάρχει μεγάλη αντίδραση στον δημοσιογραφικό κόσμο, με την Ένωση Συντακτών Κύπρου να χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει αδιανόητο.

Με αφορμή την κλήση περίπου δέκα δημοσιογράφων διαφόρων τηλεοπτικών καναλιών στο ΤΑΕ Αρχηγείου της Αστυνομίας προκειμένου να καταθέσουν και να προσυπογράψουν την απομαγνητοφώνηση εκπομπών τους στις οποίες φιλοξενήθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η ΕΣΚ τόνισε πως κάθε δημοσιογραφική εργασία βρίσκεται σε δημόσια θέα παντού, δημοσιευμένη, αναρτημένη ή άλλως πως και δεν μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη, ούτε και είναι αποδεκτό να ασκούνται οι οποιεσδήποτε πιέσεις για το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΚ, η κλήση των δημοσιογράφων στο ΤΑΕ Αρχηγείου, «δεικνύει αμετροεπή σπουδή, υπερβάλλοντα ζήλο και πλεονασματική μέριμνα, που, αν μη τι άλλο, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε κάθε ενεργό πολίτη αυτού του τόπου».

Αναφέρει πως οι αρμόδιες αρχές μπορούν βεβαίως να διερευνήσουν όποια υπόθεση κρίνουν επιβεβλημένο σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου, δημόσιου ή μη, του τέως Γενικού Ελεγκτή μη εξαιρουμένου. Ωστόσο, σημείωσε η ΕΣΚ, πως οι δημοσιογράφοι και το προϊόν της εργασίας τους δεν μπορεί να γίνονται μέρος της όποιας διωκτικής διαδικασίας. Σε τέτοια περίπτωση, υπογράμμισε η Ένωση, η Πολιτεία κινδυνεύει να οδεύσει σε επικίνδυνες ατραπούς σε βάρος της διαφάνειας, του πλουραλισμού των απόψεων και της ελευθερίας έκφρασης.

Τέλος, κάλεσε τη Γενική Εισαγγελία να αφήσει αλώβητο και απερίσπαστο το δημοσιογραφικό περιεχόμενο να φτάνει απρόσκοπτα στον τελικό αποδέκτη του που είναι ο πολίτης. «Αυτός θα κρίνει και εμάς ως δημοσιογράφους αλλά και εσάς ως θεματοφύλακες της Δικαιοσύνης», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πού είναι ο Χαμενεΐ;-Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν μετακινείται από καταφύγιο σε καταφύγιο
Αλλαγή στάσης Τραμπ-Σκέφτεται αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Τι σημαίνει η «αλλαγή καθεστώτος» που θέλει ο Νετανιάχου στο Ιράν
Πολυμερή συντονισμό κατά της παραβατικότητας στη Λεμεσό αποφάσισε σύσκεψη αρμοδίων
Έμμεσες απειλές Τραμπ-Οι ΗΠΑ δεν θα σκοτώσουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν «προς το παρόν»
Αυτούς καταζητεί η Αστυνομία για τη συμπλοκή με μαχαίρια και λοστούς στην Πάφο
Κοινή δήλωση από τη «βουλή» για το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ζήτησε ο Τατάρ-Θέλει να καλύψουν την επιπολαιότητά του
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ διαψεύδουν το Ισραήλ-«Το Ιράν ήθελε τρία χρόνια να φτιάξει πυρηνικό όπλο»
Ο πλανήτης φλέγεται και η Αστυνομία εξευτελίζεται-Όταν σε περιφρονούν τα ίδια σου τα μέλη, τότε υπάρχει πρόβλημα
Τελεσίγραφο Βουλής στην Κυβέρνηση για θεσμικό πλαίσιο για τα παιδιά που νοσούν μέχρι τον Σεπτέμβριο