Ένοχος ο Αρχιλοχίας για τον θάνατο του Γιαννιού, καταπέλτης η απόφαση-«Τον κράταγε και του φώναζε ξύπνα»
Ντίνα Κλεάνθους, Στέλιος Χαραλάμπους 10:57 - 10 Ιουνίου 2025

Ένοχος από το Δικαστήριο κρίθηκε ο Αρχιλογίας της Μοίρας καταδρομών που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε σχέση με τον θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από πτώση στη θάλασσα, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης τον Ιούνιο του 2022, για την οποία έλαβε εντολή από τον κατηγορούμενο που ήταν ο υπεύθυνος ρίψης από το ελικόπτερο.
Οι δύο πλευρές στην τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, κατέθεσαν τις θέσεις τους, με τον δικηγόρο της Δημοκρατίας που χειρίστηκε την υπόθεση, Ανδρέα Αριστείδη, να υποδεικνύει ποινικές ευθύνες στον κατηγορούμενο, αφού όπως ανέφερε, ήταν το πρόσωπο που έδωσε την εντολή στον άτυχο ΣΥΟΠ να πέσει στην θάλασσα, μια εντολή που εν τέλει αποδείχθηκε μοιραία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αριστείδης υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος υπέπεσε σε σειρά λαθών, αφού αυτός έδωσε το σήμα για την πτώση του Γιαννιού στην θάλασσα, χωρίς ωστόσο να λάβει άδεια από τον πιλότο, ενεργώντας εκτός διαδικασίας, ενώ εξέφρασε τη θέση πως στη βάση των όσων κατατέθηκαν, στοιχειοθετείται το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
Αξιολογώντας τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, το Δικαστήριο υπέδειξε πως οι μάρτυρες κατηγορίας που είναι μέλη της Εθνικής Φρουράς, άφησαν καλή εντύπωση, αφού όπως ανέφερε, «περιέγραψαν την άσκηση και ανέφεραν όλα όσα είδαν. Ότι ο κατηγορούμενος είναι έμπειρος και καλός καταδρομέας». Από την άλλη, ανέφερε πως η υπεράσπιση έκανε λόγο για «ψευδομαρτυρία», με το Δικαστήριο να απορρίπτει αυτή τη θέση, σημειώνοντας πως οι μάρτυρες άφησαν καλή εντύπωση στο Δικαστήριο.
Σε σχέση με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου, το Δικαστήριο στην απόφαση του ανέφερε πως «άφησε καλή εντύπωση, περιέγραψε τα γεγονότα, επέμεινε σταθερός στις θέσεις και είπε ότι όλοι γνώριζαν ότι η πρώτη διέλευση ήταν δοκιμαστική. Ο αρχηγός ρίψης είναι υπεύθυνος για το πότε θα γίνει η ρίψη. Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε εκτενώς και κρίνεται αξιόπιστος».
Επίσης, αξιόπιστος κρίθηκε και μάρτυρας κατηγορίας που βρισκόταν εντός του ελικοπτέρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα πριν και μετά την μοιραία πτώση, ενώ για όλους τους μάρτυρες που βρίσκονταν στο αεροσκάφος, το Δικαστήριο ανέφερε πως «επεξήγησαν με σαφήνεια τα όσα έγιναν και περιέγραψαν μόνο όσα γνώριζαν». Αναφορικά με τον κατηγορούμενο, το Δικαστήριο υπέδειξε πως ενημέρωσε τους καταδρομείς ότι θα τους δώσει ο ίδιος το πράσινο φως για να πέσουν στην θάλασσα.
Ο υπεύθυνος καμπίνας περιέγραψε ξανά και ξανά τα όσα αντιλήφθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τα όσα ανέφερε συνάδουν με τα δεδομένα ήχου και καταγραφέα. Η αντεξέταση του ήταν σφοδρή, επίμονη και μακρά. Ο μάρτυρας έμεινε σταθερός, ότι ο κατηγορούμενος έδωσε εντολή στον Γιαννίος να πηδήξει στην θάλασσα.
Αξιόπιστοι κρίθηκαν επίσης οι μάρτυρες που συμμετείχαν στην άσκηση, όπως επίσης και ο επαγγελματίας φωτογράφος, ενώ «εξαιρετική εντύπωση» έκανε στο Δικαστήριο και ο λειτουργός της κατασκευάστριας εταιρείας, ο οποίος ανέφερε πώς λειτουργεί ο καταγραφέας του ελικοπτέρου. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ο μηχανικός αεροσκαφών επεξήγησε με σαφήνεια και επάρκεια πώς λειτουργεί ένας καταγραφέας ήχου στο ελικόπτερο, λέγοντας πως «η αξιοπιστία του δεν κλονίστηκε σε κανένα σημείο της αντεξέτασης».
Ο κατηγορούμενος επέλεξε να τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής. Ο εμπειρογνώμονας που κλήθηκε από την υπεράσπιση, είπε γενικά ότι τα αρχεία μπορούν να αλλοιωθούν, χωρίς όμως να πει αν αυτά που παρουσιάστηκαν ήταν αλλοιωμένα.
Σε σχέση με μάρτυρα υπεράσπισης που ανέφερε πως δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός και υποστήριξε ότι ο 27χρονος έπεσε στο νερό με το στήθος, το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τη θέση αυτή, λέγοντας πως «δεν αποδείχθηκε και δεν επεξηγήθηκε».
Οι θέσεις της υπεράσπισης ότι η αεροπορία αλλοίωσε στοιχεία και ότι η Αστυνομία προέβη σε ανεπαρκείς εξετάσεις, δεν προσκομίστηκε επαρκής μαρτυρία για αυτή τη θέση της υπεράσπισης. {...} Έγινε αναφορά από την υπεράσπιση για μη δίκαιη δίκη, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές. Δεν καταδεικνύεται με ποιο τρόπο επηρεάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου σε δίκαιη δίκη.
Το Δικαστήριο, στην βάση της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον του, κατέληξε πως την ημέρα της άσκησης συμφωνήθηκε ότι η πρώτη διέλευση ήταν δοκιμαστική και στη δεύτερη θα έπεφτε ο Παναγιώτης Γιαννιός. Ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος να δώσει οδηγία για την πτώση στην θάλασσα, ωστόσο, όπως ανέφερε το Δικαστήριο, πριν θα έπρεπε να λάβει οδηγία από τον υπεύθυνο της καμπίνας. Όπως υπέδειξε το Δικαστήριο, η οδηγία δίνεται με φωνή και οπτικά, ενώ η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και σε δύο προηγούμενες ασκήσεις.
Το ελικόπτερο πήγε για την πρώτη διέλευση. Ο κατηγορούμενος τράβηξε από το χέρι τον Γιαννιό για να τον μεταφέρει στην πόρτα. Τοποθέτησε τον Γιαννιό στο πέδιλο έξω από την καμπίνα. Ο Γιαννιός στάθηκε, έριξε το βάρος και πήδηξε στη θάλασσα. Όλοι διερωτήθηκαν γιατί έπεσε στη θάλασσα. Ο κατηγορούμενος έπιασε το κεφάλι του και γύρισε προς την θάλασσα. Τα ηχητικά ακούγεται ο κινηματογραφιστής να διερωτάται γιατί πήδησε. Ο υπεύθυνος καμπίνας ανέφερε ''έκαμε μαλακία δαμέ ο ... '' εννοώντας τον κατηγορούμενο. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος έπεσε στη θάλασσα και στη συνέχεια οι άλλοι καταδρομείς. Ο κατηγορούμενος κράταγε τον Γιαννιό και φώναζε ''ξύπνα Γιαννιέ, φέρτε τη βάρκα κοντά''. Ο Γιαννιός ήταν εγκεφαλικά νεκρός και η κατάσταση μη ανατρέψιμη.
Το Δικαστήριο κατέληξε πως ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος για την ρίψη από το ελικόπτερο, με τον οποίο μιλούσε ο 27χρονος πριν πηδήξει στην θάλασσα και ως εκ τούτου τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
«Το σωρευτικό αποτέλεσμα συνηγορεί ότι ο κατηγορούμενος έδωσε οδηγία στον Γιαννιό να πέσει στη θάλασσα. Τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος έδωσε την εντολή. Ο κατηγορούμενος έπρεπε να λάβει εντολή από τον υπεύθυνο της καμπίνας. Η ενέργεια του κατηγορούμενου δημιούργησε μια επικίνδυνη κατάσταση γιατί μόνο ο κυβερνήτης γνώριζε το ύψος του ελικοπτέρου. Η πράξη του κατηγορούμενου ήταν απερίσκεπτη, αλόγιστη και εγκυμονούσε κινδύνους», κατέληξε το Δικαστήριο, το οποίο υπέδειξε πως «ουσιαστική αιτία θανάτου ήταν η πράξη του κατηγορούμενου να δώσει εντολή».
Το Δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 26 Ιουνίου 2025, κατά την οποία η υπεράσπιση θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής του.
