Αντιμέτωποι μεταξύ τους και με το μέλλον της ΕΔΕΚ Νίκος Αναστασίου και Διομήδης Διομήδους

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα μέλη της ΕΔΕΚ για να αναδείξουν το πρόσωπο που θα προεδρεύει του κόμματος για τον επόμενο ένα χρόνο και κάτι, μέχρι την πραγματοποίηση του τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου. Αντιμέτωποι είναι δύο γνωστά στελέχη του κόμματος, ο Νίκος Αναστασίου επικεφαλής της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού και ο Διομήδης Διομήδους, επικεφαλής της επαρχιακής επιτροπής Λάρνακας, οι οποίοι βρίσκονται προ μίας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Για την ακρίβεια, η νίκη στην κάλπη θεωρείται το πιο εύκολο έργο που έχουν ενώπιον τους, όπως έχουν διαμορφωθεί η συνθήκες στην ΕΔΕΚ.

Έτσι κι αλλιώς προηγήθηκε μία πολύ σύντομη προεκλογική εκστρατεία, καθώς τα δύο στελέχη δεν ήταν εξ’ αρχής υποψήφιοι και στην πραγματικότητα είχαν μόνο λίγες μέρες μπροστά τους. Ως εκ τούτου, επικεντρώθηκαν στα τηλεφωνήματα και τις προσωπικές επαφές, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πλάνο και στρατηγική για την επόμενη μέρα της ΕΔΕΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους Αναστασίου και Διομήδους

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Μαρίνου Σιζόπουλου, υποψηφιότητα είχαν υποβάλει οι Ηλίας Μυριάνθους, Μάριος Χαννίδης και Μορφάκης Σολομωνίδης (οι δύο τελευταίοι είναι τελικά υποψήφιοι για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου), αλλά αποφάσισαν να τις αποσύρουν για να ανοίξει ο δρόμος για ένα υποψήφιο κοινής αποδοχής, ο οποίος θα μπορέσει, με την συμβολή όλων, να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα που έχει ενώπιον του το κόμμα και σχετίζονται με την ενότητα και την συνοχή του. Το πρόσωπο που επέλεξαν ήταν ο Νίκος Αναστασίου, ωστόσο ενδιαφέρον επέδειξε και ο Διομήδης Διομήδους, εξού και έγινε νέα διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων. Η υπόλοιπη ανώτατη ηγεσία, η οποία επίσης παραιτήθηκε, θα εκλεγεί το επόμενο διάστημα από την Κεντρική Επιτροπή.

Όποιος από τους δύο κι αν εκλεγεί θα έχει από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Την αποκατάσταση της συνοχής της ΕΔΕΚ και τις Βουλευτικές Εκλογές. Τα δύο θεωρούνται αλληλένδετα, καθώς για πολλούς στο κόμμα είναι ξεκάθαρο πως αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ώστε να επιστρέψουν τα στελέχη που διαγράφηκαν ή αποστασιοποιήθηκαν για διάφορους λόγους, η ΕΔΕΚ θα δυσκολευτεί πολύ να έχει μια καλή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού θα στερηθεί τόσο υποψήφιους όσο και έμπειρα στελέχη, που ξέρουν να δουλέψουν εκλογές. Δεδομένου ότι οι μεγάλες διαμάχες προέκυψαν με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, θεωρείται από όλες τις πλευρές ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για να αποκατασταθούν οι σχέσεις και να επανενταχθούν στο κόμμα όλα αυτά τα πρόσωπα.

Δεν είναι καν ξεκάθαρος ο ακριβής αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από τις διαμάχες του παρελθόντος. Μάλιστα, τέτοια είναι η σύγχυση που επικρατεί, που έχει ανακοινωθεί και ειδική διαδικασία, ώστε κάποιος που πιστεύει ότι είναι μέλος να μπορεί να ελέγξει αν είναι όντως στο μητρώο και έχει δικαίωμα ψήφου. Αν και κάποιοι από αυτούς έχουν διαγραφεί (ασχέτως αν δεν αποδέχονται τη διαγραφή τους), η πλειοψηφία θεωρητικά εξακολουθούν να είναι μέλη του κόμματος, παρόλο που προφορικά έχουν δηλώσει οι ίδιοι ότι αποχωρούν ή κάποιος τους είπε ότι έχουν εκδιωχθεί. Από όλο αυτό το μπέρδεμα υπολογίζεται ότι επηρεάζονται εκατοντάδες άτομα και όχι μόνο οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, όπως είναι ο Δημήτρης Παπαδάκης ή ο Κωστής Ευσταθίου, για τα οποία θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής.

Οι ίδιοι δηλώνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν στις τάξεις της ΕΔΕΚ, εφόσον αποκατασταθεί το προηγούμενο καθεστώς τους και ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες. Δεν επιθυμούν, δηλαδή, να εγγραφούν ως νέα μέλη, χωρίς πλήρη εκλογικά δικαιώματα για κάποιο χρονικό διάστημα, και να παίζουν τον ρόλο του δεύτερου βιολιού. Από πλευράς τους, τόσο ο κ. Αναστασίου όσο και ο κ. Διομήδους έχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα και ομαλά γίνεται η διαδικασία επανένταξης στο κόμμα.

Θα φανεί στην πορεία αν οι ενέργειες που θα γίνουν θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές και θα επιτευχθεί ο στόχος. Όμως πλέον υπάρχει μία ξεκάθαρη αλλαγή ύφους και κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Αυτή ήταν η γραμμή του Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον οποίο (και το περιβάλλον του) είχαν γίνει οι μεγάλες συγκρούσεις. Τώρα φαίνεται πως οι περισσότεροι πιστεύουν, ασχέτως ποιος είχε δίκαιο και ποιος άδικο σε αυτή την ιστορία και πόσο μερίδιο ευθύνης ανήκει στον καθένα, ότι η μαζική αποστασιοποίηση στελεχών μπορεί να αποτελέσει ακόμη και υπαρξιακό κίνδυνο για το κόμμα. Για αυτό και, όποιος και αν εκλεγεί, και όποια διαδικασία και αν επιλέξει να ακολουθήσει, θέλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα εγκαίρως, για να μπορέσει ακολούθως απρόσκοπτα το κόμμα να προχωρήσει με τον σχεδιασμό του για τις Βουλευτικές Εκλογές, μακριά από τις συνθήκες εσωστρέφειας που επικρατούν σήμερα.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00, με διάλειμμα μεταξύ 13:00 και 14:00 στα επαρχιακά γραφεία της ΕΔΕΚ σε Πάφο και Λεμεσό, στο πολιτιστικό κέντρο «Εξόρμηση» στη Λευκωσία και στο Alexander για Λάρνακα και Αμμόχωστο. Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει αμέσως μετά. Ως εκ τούτου, αναλόγως με τον αριθμό των μελών της ΕΔΕΚ που θα προσέλθουν (έχουν δικαίωμα ψήφου γύρω στις επτά χιλιάδες) αναμένεται κάποια στιγμή γύρω στις 20:00 να ανακοινωθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Αυτά τα αντίποινα ετοιμάζει η ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ-Φόροι σε αυτοκίνητα, τρόφιμα, ποιοι θα επηρεαστούν
«Θα μπορούσαν να αποφευχθούν πραξικόπημα και εισβολή, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο όφειλαν να πράξουν περισσότερα»
Αυτές είναι οι αυστηρές ποινές για τη χρήση λάστιχου-«Ο καθένας μας πρέπει πλέον να αλλάξει κουλτούρα»
Καταδικάζουν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τα κόμματα
Στάχτη όχημα 40χρονου που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από κατοικία οικείου του προσώπου
Ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό ο Στιούαρτ-«Η βαθιά δυσπιστία εμπόδιο για συμφωνία»
Χειροπέδες σε 33χρονο που έβαλε φωτιά στο γκαράζ κατοικίας 58χρονης
Στο νοσοκομείο 14χρονος και 13χρονος μετά από τροχαίο στη Λάρνακα
Έκλεψε τη τσάντα 68χρονης ενώ κολυμπούσε σε παραλία στη Λεμεσό-Συνελήφθη 27χρονος
Συμπληρώνονται 51 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου