Οι κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα- Πώς «έφαγε» τον Ιταλό Παρολίν
17:10 - 09 Μαΐου 2025

Μετά από μια έντονη διαδικασία που παρακολούθησε όλος ο κόσμος, οι 133 καρδινάλιοι του κονκλαβίου ανέδειξαν τον Αμερικανό Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως τον 267ο Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας, τον πρώτο ποντίφικα από τις ΗΠΑ.
Ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα Λέων ΙΔ’ και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου χαμογελαστός, υποκλινόμενος μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πιστούς που τον επευφημούσαν. Τα πρώτα του λόγια ήταν συγκινητικά: «Η ειρήνη να είναι μαζί σας», δήλωση που έγινε σε ιταλικά και ισπανικά, αποφεύγοντας την αγγλική του μητρική γλώσσα.
Η εκλογή του Πάπα Λέοντος ΙΔ’ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαΐου 2025, μετά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου και την τέταρτη ψηφοφορία, όπως σηματοδότησε ο παραδοσιακός λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα. Πανηγυρικοί ήχοι από τις καμπάνες της βασιλικής και των εκκλησιών όλης της Ρώμης συνόδευσαν τη στιγμή, αναγγέλλοντας την εκλογή σε κάθε γωνιά της πόλης.
Ο νέος Ποντίφικας διαδέχεται τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ανήμερα της Δευτέρας του Πάσχα, έπειτα από δώδεκα χρόνια ποντιφικής θητείας γεμάτης προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και αντιπαραθέσεις. Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ αναλαμβάνει το τιμόνι μιας διχασμένης Εκκλησίας, σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από συγκρούσεις και κρίσεις, και καλείται να λειτουργήσει όχι μόνο ως πνευματικός ηγέτης, αλλά και ως συμβολικός καθοδηγητής.
Η μάχη για το παπικό θρόνο
Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε αρκετούς παρατηρητές. Ο Αμερικανός Πρεβόστ δεν ήταν το απόλυτο φαβορί: οι περισσότεροι ανέμεναν πως ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν ή ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάνγκλε θα επικρατούσαν. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica, η επιλογή του Πρεβόστ θεωρήθηκε ως η λύση συναίνεσης, ένας άνθρωπος «συνετός αλλά εμπνευσμένος», που ξέρει να ακούει και να συνεργάζεται.
Η εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε πως έως το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Παρολίν είχε το προβάδισμα με 49 ψήφους έναντι 38 του Πρεβόστ, αλλά το απόγευμα οι συσχετισμοί άλλαξαν. Ο Αμερικανός καρδινάλιος, που έχει ζήσει πάνω από 20 χρόνια στο Περού και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Λατινική Αμερική, κατάφερε να συγκεντρώσει διακομματικές ψήφους, ξεπερνώντας γεωγραφικά και ιδεολογικά στρατόπεδα.
Ιδιαίτερα σημαντική φέρεται να ήταν η στήριξη του καρδινάλιου Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγο, ηγετικής φιγούρας του προοδευτικού ρεύματος της αμερικανικής εκκλησίας, καθώς και άλλων επιφανών καρδιναλίων που είχε διορίσει ο εκλιπών Πάπας Φραγκίσκος.
Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας με όραμα συλλογικότητας
Ο Πρεβόστ, ή «Ρομπ» όπως τον αποκαλεί ο αδερφός του, είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στους αδύναμους και στους παραγκωνισμένους της κοινωνίας. Μέχρι χθες, κατείχε ένα από τα ισχυρότερα αξιώματα στο Βατικανό, ως επικεφαλής του γραφείου για την αξιολόγηση διορισμών επισκόπων – θέση που του είχε εμπιστευθεί ο ίδιος ο Φραγκίσκος.
Η Repubblica υπογραμμίζει ότι η ικανότητά του να εργάζεται συλλογικά ήταν αυτό που τον ανέδειξε τελικά, καθώς πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του την προοπτική μιας πιο συμμετοχικής παπικής εξουσίας, που θα εμπλέκει ευρύτερα σώματα όπως τις συνοδικές συνόδους και το ποίμνιο της Εκκλησίας σε κρίσιμες αποφάσεις.
Το πρώτο μήνυμα και οι επόμενες κινήσεις του νέου Ποντίφικα
Σήμερα, ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’ θα τελέσει την πρώτη του λειτουργία στην Καπέλα Σιστίνα, παρουσία όλων των καρδιναλίων, ενώ την Κυριακή θα απευθυνθεί εκ νέου στο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με αναφορές στα διεθνή και εκκλησιαστικά ζητήματα.
Ήδη από χθες, ο Λέων ΙΔ’ έδειξε το προσωπικό του στίγμα, ευχαριστώντας ξεχωριστά κάθε καρδινάλιο που τον στήριξε και δειπνώντας μαζί τους. Επισκέφθηκε μάλιστα το ταπεινό του κατάλυμα στο Μπόργκο, δίπλα στο Βατικανό, όπου ευλόγησε συνεργάτες και πιστούς που τον περίμεναν γεμάτοι συγκίνηση.
Με την ευθύνη πλέον στις πλάτες του, ο πρώτος Αμερικανός Πάπας καλείται να συνεχίσει το έργο του Φραγκίσκου, να γεφυρώσει τα ρήγματα μέσα στην Καθολική Εκκλησία και να χαράξει πορεία σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο Βατικανό, καθώς ξεκινά μια νέα εποχή για τον παπισμό.
Πηγή: Έθνος