Σε εγκαίνια έκθεσης για τα 70 χρόνια ΕΟΚΑ στη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΕΣ-«Ο αγώνας εξακολουθεί να εμπνέει»
21:15 - 08 Μαΐου 2025

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν η αυθεντική έκφραση της συλλογικής βούλησης ενός ολόκληρου λαού που διεκδικούσε το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και 70 χρόνια μετά, ο αγώνας αυτός εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Έκθεσης «70 Χρόνια Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59», στη Θεσσαλονίκη.
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και αδιαπραγμάτευτος: η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού», είπε ο ΥΠΕΣ, σημειώνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.
«Με συνέπεια, επιμονή και υπευθυνότητα. Με όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία και στη βάση των αρχών του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Για μια Κύπρο αληθινά ελεύθερη χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπου τα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών του τυγχάνουν σεβασμού και προστασίας. Για μια χώρα πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Για μια πατρίδα που θα προσφέρει στους νέους ευκαιρίες ανάπτυξης και δημιουργίας», είπε.
Σε αυτόν τον δρόμο, υπογράμμισε, «Ελλάδα και Κύπρος πορευόμαστε μαζί. Ως ορίζει η αδιάσπαστη αξιακή, πολιτισμική και συναισθηματική μας ενότητα. Και όπως αποδεικνύει η αμοιβαία στήριξη και η απολύτως συνειδητή και συντονισμένη συνεργασία των δύο χωρών σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο».
Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και βαθιά υπερηφάνεια για την παρουσία του στα εγκαίνια της «ξεχωριστής έκθεσης για τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959». Μιας έκθεσης, ανέφερε, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και φροντίδα του Γενικού Πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταβολή εφάπαξ ποσού σε όσους δικαιούχους δεν συμμετείχαν στο Σχέδιο «κτίΖΩ» αποφάσισε το Υπουργικό
«Η υπερηφάνεια μου δεν είναι μόνο θεσμική. Είναι και προσωπική. Γνωρίζω πολύ καλά τις προσπάθειες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών να διαφυλάξει τα πλούσια ιστορικά αρχεία του, το Αρχείο Τύπου και το Φωτογραφικό Αρχείο, από τα οποία και προέρχεται το υλικό αυτής της έκθεσης. Για τον λόγο αυτό, επιτρέψτε μου να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοβουλία», πρόσθεσε.
Ο ΥΠΕΣ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, καθώς και στον εξέχοντα ομιλητή της εκδήλωσης που προηγήθηκε, τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρο Παπαπολυβίου.
Όπως επεσήμανε, η έκθεση είναι καρπός μελέτης, συνεργασίας, αλλά και βαθύτατου σεβασμού και κατάνυξης, καθώς τεκμηριώνει όλες τις μορφές του αγώνα: τις επιχειρήσεις, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις, αλλά και τις κρυφές στιγμές αντίστασης και αλληλεγγύης ανάμεσα στον λαό.
Οι φωτογραφίες, τα αποκόμματα των εφημερίδων και οι αφηγήσεις που θα δείτε είναι κομμάτια μνήμης που συνθέτουν το μωσαϊκό μιας περιόδου δραματικής και ηρωικής. «Για την ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Κύπρο, αλλά και τον όπου γης Ελληνισμό», είπε.
«Κάθε του ψηφίδα είναι μια φλόγα που ανάβει, όταν ο νους ταξιδεύει σε εκείνα τα χρόνια. Μια φλόγα, σαν αυτή που έκαιγε μέσα σε όσους θυσιάστηκαν και λούζει ακόμη με το φως της τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννου είπε στη συνέχεια ότι κάθε φορά που προφέρει τα ονόματα των ηρώων Αυξεντίου, Δράκος, Παλληκαρίδης, Μάτσης, Λένας, Καραολής κατακλύζεται από βαθιά συγκίνηση, όχι μόνο για αυτό που έδωσαν, αλλά και για αυτό που άφησαν πίσω τους.
"Όπως και τόσοι άλλοι, γνωστοί και άγνωστοι –άνδρες, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, ακόμη και παιδιά. Οδηγούμενοι από τα υψηλά ιδανικά του ελληνισμού ανά τους αιώνες, δήλωσαν παρών στο κάλεσμα της πατρίδας και διεκδίκησαν ψυχή τε και σώματι την ελευθερία και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι φωνές τους που αντηχούν μέσα μας, μάς καλούν να σταθούμε αντάξιοι του αγώνα και της θυσίας τους», ανέφερε.
Είπε στη συνέχεια ότι η συγκίνηση δεν είναι αδυναμία, είναι υπόσχεση. «Να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια, να αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία μικρές και μεγάλες ιστορίες που αξίζουν να ακουστούν, να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση, για να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου μας», σημείωσε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε, επίσης, ότι κάθε επέτειος δεν είναι μια απλή χρονολογική υπενθύμιση, είναι πράξη ευθύνης και τόνισε ότι «το γεγονός ότι η φετινή επέτειος του έπους του 1955-59 σηματοδοτείται και από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας να εντάξει στα σχολικά προγράμματα εκδηλώσεις προς τιμή του Αγώνα της ΕΟΚΑ, έρχεται να προσθέσει στην αναντίλεκτη αξία της».
Σε χαιρετισμό της, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε πως η έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ αποτελεί αναμφίβολα ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία της Κύπρου και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη συλλογική μας μνήμη.
Ωστόσο, συνέχισε, η 1η Απριλίου 1955 δεν αποτελεί μόνο ορόσημο για την κυπριακή, αλλά και για την ελληνική και παγκόσμια ιστορία. «Το εθνικό φρόνημα των αγωνιστών του έπους 1955-59 αντανακλά τα διαχρονικά ιδεώδη του ελληνισμού, την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα και ακουμπά στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της αυτοθυσίας για το κοινό καλό, της ελπίδας και της πίστης».
Η κ. Στυλιανού σημείωσε ότι το φωτογραφικό υλικό και τα δημοσιεύματα εφημερίδων που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή έχουν αποκλειστική πηγή τους το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). «Αποτελούν έναν θησαυρό που κλείνει μέσα του το πραγματικά έντονο αίσθημα της εποχής, τη λαχτάρα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία της πατρίδας, την ανάγκη του λαού της Κύπρου να αγκαλιάσει την πατρίδα του, να την κάνει ολόδικη του, αλλά και τις στιγμές πόνου, θυσίας και δοκιμασίας και συνάμα αξιοπρέπειας και δύναμης», τόνισε.
Όπως ανέφερε, τόσο το Αρχείο Τύπου –η πλουσιότερη συλλογή εφημερίδων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί στην Κύπρο από το 1860 μέχρι σήμερα– όσο και το εντυπωσιακό Φωτογραφικό Αρχείο του ΓΤΠ, το οποίο ανάγεται στο 1950, είναι θησαυροφυλάκια της συλλογικής μας μνήμης, καθώς καθρεφτίζουν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κύπρου.
«Η έκθεση που σας παρουσιάζουμε σήμερα δεν έχει σκοπό μόνο να αναδείξει το αρχειακό υλικό. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, να προσκαλέσει τον επισκέπτη να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία μας, τους αγώνες και τις θυσίες του χθες που διαμόρφωσαν το σήμερα», ανέφερε.
Η κ. Στυλιανού εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες στον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, «χωρίς τη βοήθεια του οποίου τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν κατορθωτά», καθώς και στον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρο Παπαπολυβίου, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής, τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπως και στους συνεργάτες της στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, «που εργάστηκαν για τη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και επιμέλεια του υλικού της έκθεσης σε πολύ στενό χρονικό πλαίσιο», καθώς και στην επιμελήτρια τέχνης Catherine Louis Nikita.
Πηγή: ΚΥΠΕ