«Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς πολιτικός στόχος αλλά νομική υποχρέωση»
16:21 - 08 Μαΐου 2025

Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς πολιτικός στόχος αλλά νομική υποχρέωση, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε ομιλία με θέμα "Νομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την Ισότητα" στο σεμινάριο «Το Δίκαιο της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων» της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου (ERA).
«Το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα και ολοκληρωμένα στον κόσμο, βασισμένο στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και διαμορφωμένο από οδηγίες, υποχρεώσεις συνθηκών και νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου. Για πολλές δεκαετίες, πρόσθεσε, «η ισότητα γυναικών και ανδρών αποτελούσε ένα από τους ελάχιστους τομείς του κοινωνικού πυλώνα της ΕΕ όπου γίνονταν προσπάθειες για νομοθετικές ρυθμίσεις και καλούνταν τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν κανόνες και αξίες ύψιστης σημασίας, που δεν εφαρμόζονταν σε άλλες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Επίτροπος επεσήμανε ακόμη ότι «η ΕΕ έχει εξελιχθεί τόσο με τα νομοθετικά της κείμενα, καθώς και με μέτρα για την ενσωμάτωση της οπτικής/ διάστασης του φύλου σε ευρωπαϊκές πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα για την ενδυνάμωση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών».
Εν συνεχεία, η Τζόζη Χριστοδούλου τόνισε «πως η ισότητα των φύλων, ή η ισοτιμία ανδρών και γυναικών, δεν είναι θέμα διαγωνισμού και ανταγωνισμού αλλά αξιοποίησης των διαφορετικών ικανοτήτων και εμπειριών των γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Για την επίτευξη της ισοτιμίας και την εξάλειψη των ανισοτήτων στη βάση του φύλου, μπορεί να απαιτείται να προωθούνται μέτρα ίσης μεταχείρισης ή διαφορετικής μεταχείρισης που οδηγεί σε ισότιμη μεταχείριση ή/και εισαγωγή θετικών δράσεων, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.
Επιπλέον, είπε ότι «οι νομοθετικές πρόνοιες των Συνθηκών της ΕΕ και του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών καθορίζουν τις βάσεις για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που υιοθετήθηκαν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες». «Πέραν των νομοθετικών μέτρων, η ΕΕ είχε σειρά συστάσεων, ψηφισμάτων και στρατηγικών για την ισότητα των φύλων, με πιο πρόσφατο τον νέο Χάρτη Πορείας για τα δικαιώματα της Γυναίκας, που ανακοινώθηκε αρχές Μαρτίου 2025», συμπλήρωσε.
«Λόγω της οπισθοδρόμησης που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον νέο Χάρτη πορείας (Roadmap) με στόχο να επαναλάβει τη δέσμευση της Ένωσης για προαγωγή και διασφάλισης της ισότητας ανδρών και γυναικών χωρίς βία στη βάση του φύλου, με υψηλά επίπεδα υγείας, με ίση αμοιβή και οικονομική ανεξαρτησία, με συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη εκπροσώπηση σε κέντρα λήψης αποφάσεων και με μηχανισμούς προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων».
Παράλληλα, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς πολιτικός στόχος αλλά νομική υποχρέωση, προστατεύεται μέσα από ένα πολυεπίπεδο σύστημα, όπου το δίκαιο της ΕΕ και το εθνικό δίκαιο συνυπάρχουν, με την υπεροχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, παραμένει ένα δυναμικό και εξελισσόμενο πεδίο που αντανακλά τις κοινωνικές αλλαγές και τις προκλήσεις της εποχής, επιβάλλεται μέσω ισχυρής νομολογίας του ΔΕΕ».
«Γιατί η ισότητα των φύλων αφορά όλους και όλες, πρέπει να διασφαλίζεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και αποσκοπεί στην ίση μεταχείριση, στην εξάλειψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να αναπτύσσονται οικονομικά και κοινωνικά», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ