Πήγαν για απαντήσεις και δημιούργησαν ερωτηματικά-Οι κυνηγοί δικαιώθηκαν και οι Αρχές εκτέθηκαν
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 08 Μαΐου 2025

Αντί για απαντήσεις, δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη διαμαρτυρία των κυνηγών, από την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Και αυτό διότι, αφενός, κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε στον αυτοκινητόδρομο και αφετέρου, ο καθένας φαίνεται να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όπως ακριβώς έκαναν και οι κυνηγοί και εν τέλει, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Μπορεί η κοινή γνώμη να ζητούσε απαντήσεις για το γιατί δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια, που προκάλεσε χάος και ταλαιπωρία σε εκατοντάδες οδηγούς, ωστόσο, αντί απαντήσεων, το μόνο που ακούστηκε από τα χείλη του Αρχηγού της Αστυνομίας και του πολιτικού του προϊσταμένου, ήταν η ανάγκη για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες.
Επί της ουσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Αστυνομίας υπεραμύνθηκαν των χειρισμών τους την ημέρα της διαμαρτυρίας, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα το νομοθετικό κενό.
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να απαντήσει στις επικρίσεις των βουλευτών και να υπερασπιστεί όλα όσα έγιναν ή μάλλον δεν έγιναν είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τόσο τα δικά του χέρια όσο και της Αστυνομίας ήταν δεμένα, ελλείψει σχετικής νομοθεσίας.
Προφανώς, η διαμαρτυρία για τα κακώς κείμενα του κράτους είναι ίσως το μοναδικό όπλο των πολιτών, για να απαιτήσουν ή να προσπαθήσουν να αλλάξουν καταστάσεις. Οι τελευταίοι που φέρουν ευθύνη για την ταλαιπωρία που μπορεί να προκληθεί από μια ειρηνική διαμαρτυρία είναι οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι. Όμως, όταν οι αρμόδιες αρχές ενός κράτους που θέλει να λογίζεται ως ευρωπαϊκό στέκονται απλώς ως θεατές σε μια κατάσταση που περισσότερο θύμιζε... πικνίκ παρά διαμαρτυρία, τότε ή στραβά αρμενίζουμε ή στραβός είναι ο γιαλός.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Επιτροπή Νομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο συμβάν του αυτοκινητόδρομου και το γεγονός ότι τελικά δεν θα διερευνηθούν περαιτέρω ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο για παρελάσεις και διαδηλώσεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες, εκτός αν πρόκειται για παραβάσεις άλλων υφιστάμενων νομοθεσιών».
Ο τρόπος που οι Αρχές αντέδρασαν στη διαμαρτυρία, αλλά και διαχειρίστηκαν τις επιπτώσεις, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τους χειρισμούς για τη βία στα γήπεδα Εκεί όπου, πολλές φορές, η λύση που προτεινόταν αντί της αποτελεσματικής αστυνόμευσης ήταν η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
Στην παρούσα περίπτωση, δεν πρόκειται να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο ούτε να απαγορευτεί η κυκλοφορία, αλλά προτείνεται ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διεξαγωγή διαμαρτυριών, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στις Αρχές να παρέμβουν.
Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, όπως τα φαινόμενα παραβατικότητας το Μεγάλο Σάββατο, για τα οποία η Αστυνομία δεν παρενέβη ουσιαστικά, με το αιτιολογικό ότι η παρουσία της θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ένταση. Το ίδιο ειπώθηκε και για τα επεισόδια στο κλειστό της Λεμεσού, όπου όπως λέχθηκε οι Αρχές αποχώρησαν για να μην «προκαλέσουν» τους νεαρούς. Από τη μία, ίσως να υπάρχει κάποια λογική βάση σε αυτές τις αναφορές. Από την άλλη, όμως, αν οι Αρχές και οι εκπαιδευμένοι λειτουργοί της Πολιτείας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, τότε ποιος μπορεί;
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η περιγραφή των ενεργειών που προηγήθηκαν της διαμαρτυρίας, όπως παρουσιάστηκε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Όπως είπε, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, ώστε να αποφευχθεί η αποκοπή του αυτοκινητόδρομου. Εκείνος απάντησε ότι δεν μπορούσε να ακυρώσει την εκδήλωση και δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει το πλήθος, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση ακύρωσης, μπορεί να οδηγούνταν σε «δυναμικά μέτρα σε πολλά μέτωπα». Επίσης, τους ενημέρωσε ότι το σχέδιό τους ήταν να παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο μέχρι την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Αστυνομία, επί της ουσίας, δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες, ώστε να αποτραπούν πιο δυναμικές αντιδράσεις. Όπως ανέφερε ο Αρχηγός, στο επιχειρησιακό πλάνο συμμετείχαν 146 μέλη της αστυνομικής δύναμης. Όσον αφορά τη συμπεριφορά των διαδηλωτών, τόνισε ότι δεν παρατηρήθηκε «καμία αντικοινωνική συμπεριφορά που να εκφεύγει», πλην της απομόνωσης δύο φουκούδων, οι οποίες μαζεύτηκαν με την αποχώρηση των διαμαρτυρομένων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κόστος αυτής της επιχείρησης. Αν και ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου, ο Αρχηγός δεν μπορούσε να απαντήσει, καθώς όπως είπε δεν το γνώριζε. Κι όμως, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν κάτω από τον ήλιο, μακριά από τις οικογένειές τους, για να βλέπουν μερίδα διαδηλωτών να ψήνουν σούβλες, θα πληρωθούν από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Του ίδιου πολίτη που εκείνη τη μέρα ίσως απελπισμένος να βρισκόταν κολλημένος στην κίνηση, βρίζοντας μέσα από το αυτοκίνητό του, αφού καμία αρμόδια Αρχή δεν φρόντισε να αποτρέψει το χάος. Και για όλα αυτά φταίει τελικά το «νομοθετικό κενό». Επειδή, είτε ο νόμος δεν υπάρχει, είτε δεν εφαρμόζεται, είτε τελικά ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.
Υπενθυμίζεται ότι, μέσα από το νομοσχέδιο, θεσπίζονται τρία ποινικά αδικήματα. Όπως εξήγησε ο υπουργός, «σε περίπτωση που πρόσωπο προτρέπει άλλα πρόσωπα σε χρήση βίας ή προβαίνει σε πράξεις βίας με σκοπό να αλλοιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης». Επιπλέον, εάν υπάρχει εύλογη υποψία ότι η συγκέντρωση ή παρέλαση πρόκειται να καταστεί μη ειρηνική και κάποιο πρόσωπο αρνείται, χωρίς βάσιμο λόγο, να αφαιρέσει αντικείμενο ή προϊόν, ή καλύπτει την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του δηλαδή το ζήτημα της κουκούλας. Και εάν κάποιο πρόσωπο αλλοιώνει ή αποκρύπτει την ταυτότητά του μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο για όλους τους πολίτες, όπως αναφαίρετο είναι και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν με ασφάλεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: