Περνούν από κόσκινο οι αιτήσεις Σύρων για άσυλο, στην ακίδα οι Σουνίτες-Επίκεντρο 26 χιλιάδες πρόσωπα

Μπορεί εδώ και κάποιους μήνες η Κύπρος να προχωρά με εθελούσιες επιστροφές Σύρων στην πατρίδα τους, μετά την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και την ανάληψη της ηγεσίας του κράτους από τους τζιχαντιστές, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια νέα στάση από διάφορα κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία τόσο η χώρα μας, όσο και η Ελλάδα, που επιχειρούν την επιστροφή Σύρων που πλέον δεν κινδυνεύουν από το σημερινό καθεστώς.

Για αρκετά χρόνια, οι αφίξεις Σύρων στο νησί βρίσκονταν στο απόγειό τους, με χιλιάδες πρόσωπα να φθάνουν είτε με βάρκες, είτε μέσω κατεχομένων, προχωρώντας σε αιτήσεις ασύλου, αφού κινδύνευαν από το καθεστώς Άσαντ, ωστόσο η αλλαγή που επεσυνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, με την πτώση του Σύρου Προέδρου και την ανάληψη της ηγεσίας από τους τζιχαντιστές, άλλαξε τα δεδομένα που ίσχυαν σε ότι αφορά στην κατάσταση ασφάλειας στη χώρα.

Μάλιστα, ένας αριθμός που ξεπερνά τις 2.300, αναχώρησαν οικοθελώς, είτε αποσύροντας τις αιτήσεις για άσυλο, είτε ζητώντας ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας, ενώ ένας μικρότερος αριθμός παραιτήθηκε από το προσφυγικό καθεστώς που κατείχε.

Παράλληλα, απορρίφθηκε αριθμός αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούσαν, αφού όπως υπέδειξε αρμόδια πηγή στον REPORTER, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στους Σουνίτες, δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ανησυχίας για φυγή τους από τη χώρα, λόγω του καθεστώτος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Προηγουμένως και επί διακύβερνησης Άσαντ, οι «προστατευόμενοι» του καθεστώτος ήταν οι Αλαουίτες, θρήσκευμα που ασπαζόταν τόσο ο τότε πρόεδρος, όσο και προηγουμένως ο πατέρας του.

Ως εκ τούτου, η πολιτική της Κυβέρνησης αρχίζει, με βάση τα νέα δεδομένα, να αυστηροποιείται, ιδίως για τους μονήρεις Σουνίτες που φθάνουν στην χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια, έρχονταν στην Κύπρο οικογένειες Σουνιτών που εξέφραζαν φόβους για τη ζωή τους λόγω του καθεστώτος του Άσαντ, κάτι που δεν μπορεί να επικαλείται ένα μονήρες άτομο από την ομάδα των Σουνιτών, που φθάνει στην Κύπρο σήμερα, δεδομένης της νέας τάξης πραγμάτων.

Στο επίκεντρο 26 χιλιάδες πρόσωπα

Πέραν των προσώπων που αναχώρησαν από την Κύπρο, στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον άλλες 26 χιλιάδες πρόσωπα, που είτε εκκρεμούν οι αιτήσεις τους, είτε έχουν καθεστώς στην Κύπρο.

Πρόκειται για δεκατρείς χιλιάδες πρόσωπα που εκκρεμούν οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης, ενώ οι υπόλοιπες δεκατρείς χιλιάδες έχουν λάβει επικουρικό ή προσφυγικό καθεστώς, ωστόσο αναμένεται να επανεξεταστούν ενόψει των εξελίξεων που προέκυψαν στη Συρία και στην σταθεροποίηση που προέκυψε μετά την άνοδο των τζιχαντιστών στην ηγεσία της χώρας.

Οι έλεγχοι, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, αναμένεται να γίνουν πρόσωπο κατά πρόσωπο και όχι μαζικά, αφού σκοπός του κράτους δεν είναι η απομάκρυνση όλων των Σύριων, αλλά όσων δεν κινδυνεύουν και δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, κάποιες οικογένειες από τη Συρία που διαμένουν στην Κύπρο, αποστέλλουν πειραματικά κάποιο ή κάποια μέλη τους στη χώρα, ώστε να χαρτογραφήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν εάν όντως υπάρχει ασφάλεια, για να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβούν και τα υπόλοιπα μέλη τους.

Συνήθως, την ευθύνη για μετάβαση στη χώρα αναλαμβάνει ο σύζυγος και πατέρας της οικογένειας, αφήνοντας στην Κύπρο του υπόλοιπους, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που επέστρεψαν οι γυναίκες με τα παιδιά και ο πατέρας έμεινε στην Κύπρο για να εργάζεται, μέχρι νεοτέρας.

Ενέργειες και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα αφού όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βοριδης, προωθούν νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του μήνα στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βορίδης είχε αναφέρει πως «ο παράνομος μετανάστης που απορρίπτεται το άσυλό του και παραμένει στη χώρα, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ πιο δυσμενές θεσμικά περιβάλλον απ' ό,τι σήμερα».

Σημείωσε επίσης πως με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. «Η επαύξηση του αξιοποίνου και η ενίσχυση της διοικητικής κράτησης είναι βασικά εργαλεία για την ενίσχυση του μηχανισμού επιστροφών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεών του, ο κ. Βορίδης είπε πως το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 27%. «Στον ενάμιση μήνα που βρίσκομαι στο υπουργείο, ο πληθυσμός στις δομές έχει μειωθεί κατά 12,9%. Αυτό δείχνει έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο και είναι κατεύθυνση στην οποία συνεχίζουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάνε Ολομέλεια 37 ενοποιημένα κείμενα για την εκλογική νομοθεσία-Προβληματισμός στα κόμματα για την εφαρμογή
Άστραψαν και βρόντηξαν στα κατεχόμενα-Κατηγορούν την ΕΕ για αναληθείς αξιολογήσεις
Στο μικροσκόπιο Αστυνομίας και Υπουργείου τα email με θρησκευτικό περιεχόμενο που λήφθηκαν στα σχολεία
Πώς Αρναούτης και Χαρτσιώτης πήγαν να κάψουν τον Σαββίδη και τους... έκαψε-Έδειξε συναυτουργό Αστυνομία για κυνηγούς
Εξάρθρωση ακροδεξιάς οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη-Εθνικιστικά σύμβολα, σιδηρογροθιές και όπλα (pics)
Στο κελί ο 36χρονος που πιάστηκε να τεμαχίζει καγκουρό
Άλλα γραμμένα με γραφομηχανή και άλλα χειρόγραφα στο απολυτήριο του Γιαννάκη-Όσα κατέθεσε εμπειρογνώμονας
Καταβολή εφάπαξ ποσού σε όσους δικαιούχους δεν συμμετείχαν στο Σχέδιο «κτίΖΩ» αποφάσισε το Υπουργικό
Υπό κράτηση οι δύο που συνελήφθησαν για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Πάφο
Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή στον Κασσελάκη για παραβίαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες