Ιωάννου: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πυξίδα για το παρόν και το μέλλον
21:19 - 07 Μαΐου 2025

Πυξίδα για το παρόν και το μέλλον είναι ο αγώνας της ΕΟΚΑ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το δικό μας χρέος είναι να μετατρέψουμε τη μνήμη σε δράση, να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο της ειρήνης και της προόδου.
Ο κ. Κωνσταντίνου μιλούσε σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955–59, που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη της κυπριακής εποποιίας, στη Θεσσαλονίκη.
«Η κεντρική αυτή εκδήλωση έχει θεσμοθετηθεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια», ανέφερε.
Η φετινή εκδήλωση όμως, πρόσθεσε, «αποκτά μεγαλύτερη αξία αν λάβει κανείς υπόψη ότι διοργανώνεται σε μια χρονική στιγμή που και το ίδιο το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποφάσισε να εντάξει στα σχολικά προγράμματα εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγώνα της ΕΟΚΑ».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, η απόφαση αυτή του Ελλαδικού Υπουργείου «έρχεται να αναγνωρίσει και να προσθέσει στην αξία και τη σημασία του σπουδαιότερου Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, ως μια πράξη διατήρησης της συλλογικής μας μνήμης και γέφυρα μεταξύ των γενεών».
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι «οφείλουμε να δρούμε στο σήμερα με επίγνωση του χθες».
Η Κύπρος, σημείωσε, «εξακολουθεί να ζει με το βάρος της κατοχής, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974».
«Για περισσότερο από μισό αιώνα, αποστερούμαστε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. Βιώνουμε την προσφυγιά και θρηνούμε τους νεκρούς μας. Αναζητούμε τους αγνοουμένους μας που εξακολουθούν να περιμένουν δικαίωση», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε ότι «ο μοναδικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας».
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Ιωάννου, «εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με επιμονή και συνέπεια, ώστε να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου».
«Παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια, παρά τις αδιάλλακτες θέσεις που προτάσσει η τουρκική πλευρά, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά με υπευθυνότητα αξιοποιεί κάθε διπλωματικό μέσο που έχει στη διάθεσή της, στη βάση των αρχών του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο την επίτευξη λύσης», επισήμανε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «πρώτιστη επιδίωξή μας είναι να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για μια Κύπρο ενωμένη, ελεύθερη και ανεξάρτητη. Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Ένα Κράτος σύγχρονο και ευρωπαϊκό, όπου θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών του».
«Ο στόχος μας είναι σαφής: Μια λύση στο Κυπριακό που να τερματίζει οριστικά την κατοχή και να διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την προκοπή για όλους. Μια Κύπρο που να αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή και χώρο ευημερίας για τις νέες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ανήκει στο παρελθόν. Είναι πυξίδα για το παρόν και το μέλλον».
Όπως τότε, πρόσθεσε, «έτσι και τώρα, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Αλλά και η πίστη μας είναι ακλόνητη. Η πίστη στο δίκαιο, η πίστη στο όραμα μιας Κύπρου που θα μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Οι ήρωες του 1955-59 μας καλούν να σταθούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Όχι μόνο με λόγια. Με πράξεις».
«Το δικό μας χρέος είναι να μετατρέψουμε τη μνήμη σε δράση. Να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο της ειρήνης και της προόδου», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο της μνήμης και της δράσης προς τιμήν της εποποιΐας της ΕΟΚΑ, εντάσσεται και η διπλή εκδήλωση σε ένα χώρο υψηλού συμβολισμού, το Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και η δράση κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, η εθελοντική αιμοδοσία στην πλατεία Αριστοτέλους, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η Θεσσαλονίκη, η πόλη των φοιτητών, της πνευματικής διαφώτισης και των ιστορικών αγώνων είναι το ιδανικό σκηνικό, για να ξαναθυμηθούμε όλα αυτά που μας καθορίζουν ως ελληνισμό.
«Η συμμετοχή των παιδιών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όσο υπάρχουν νέες γενιές που μαθαίνουν, που νοιάζονται, που τιμούν, ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε κάθε γωνιά του ελληνισμού. Και σε αυτό Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί. Γιατί οι αξίες που μας ενώνουν είναι βαθιές, ιστορικές και υπαρξιακές», είπε.
«Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι η Ιστορία δεν τελειώνει. Είναι ένα κάλεσμα ευθύνης. Ένα χρέος καθημερινό. Γιατί όπως είπε ο Ελύτης: "Τη λευτεριά δεν τη χαρίζουν, την κερδίζουν"», ανέφερε καταληκτικά.
Πηγή: ΚΥΠΕ