«Δεν σημειώθηκε κάτι που να εκφεύγει για να παρέμβουμε» απαντά ο Αρχηγός-Επαναφέρει το νομοσχέδιο για διαμαρτυρίες ο Χαρτσιώτης
14:00 - 07 Μαΐου 2025

Υπεραμύνθηκαν των χειρισμών τους η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διαμαρτυρία των κυνηγών με την αποκοπή του αυτοκινητοδρόμου. Επί της ουσίας, η «υπερασπιστική γραμμή» Υπουργείου και Αστυνομίας βασίστηκε στο νομοθετικό κενό και στο άρθρο του Συντάγματος περί ειρηνικής συνάθροισης. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, θα βάλει τέλος σε φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στη διαμαρτυρία των κυνηγών.
Της συζήτησης του νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής Νομικών βρέθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και
ο Αρχηγός Αστυνομίας, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, για όλα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διαμαρτυρία των κυνηγών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι, ανάμεσα στον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για το τί έκανε ο Υπουργός την συγκεκριμένη ημέρα, με τον Μάριο Χαρτσιώτη να αναφέρει ότι δεν επεμβαίνει στα επιχειρησιακά σχέδια της Αστυνομίας σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «ενημερώθηκα από την Αστυνομία ότι προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες», προσθέτοντας «όπως δεν έκανα παρέμβαση και στη διαμαρτυρία του ΑΚΕΛ, που αποκόπηκαν δρόμοι». Η αναφορά του Υπουργού έφερε την έντονη αντίδραση του Βουλευτή, ο οποίος είπε πως η διαμαρτυρία δεν διοργανώθηκε από το ΑΚΕΛ, αλλά το ΑΚΕΛ συμμετείχε στη διαμαρτυρία.
Παράλληλα, όπως λέχθηκε ενώπιον της Βουλής, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα σταμάτησε η διερεύνηση για ποινικά αδικήματα, ενώ και η διοικητική έρευνα για πειθαρχικά αδικήματα δεν κατέδειξε κάτι το μεμπτό.
Σχολιάζοντας αυτή την αναφορά, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε «όσα έγιναν ήταν με την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο γνώριζε πως μπορεί να αποτραπεί αυτό το πράγμα, αλλά το έκανε μπροστά στις κάμερες για να κάνει και το κομμάτι του. Είναι απίστευτο να γνωρίζαμε πως θα αποφευχθεί η παράλυση της χώρας και παρά ταύτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης να μην πει στον Πρόεδρο ότι μόνο μαζί του θέλουν να μιλήσουν οι κυνηγοί».
Απαντώντας ο Υπουργός, ανέφερε «παίρνουμε και δεδομένα λόγια ενός τρίτου προσώπου που δεν είναι ούτε παρών να επιβεβαιώσει ότι τα είπε και τα λέμε για να δημιουργούμε θέματα».
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου έθεσε ερωτήματα για το κόστος της Αστυνόμευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να κάνει ο κάθε ένας ότι θέλει, για το καρναβάλι Λεμεσού που έχει πενήντα χρόνια που γίνεται γνωστή ανακοίνωση της Αστυνομίας, πρέπει να έχει συνέπειες η συγκεκριμένη εκδήλωση».
Απαντώντας στην ερώτηση ο Αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης, «ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές κόστος για την Αστυνόμευση της διαμαρτυρίας και ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν κοστολογούνται καθώς εμπίπτουν σε θέμα δημόσιας τάξης». Επιπρόσθετα, όπως είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε planb, σημειώνοντας ότι «σε περίπτωση που θα μπορούσε να εκτροχιαστεί η κατάσταση, ήμασταν έτοιμοι να παρέμβουμε».
Παράλληλα, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι, το προηγούμενο διάστημα πριν τη διαμαρτυρία, είπε ότι ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών προκειμένου να μην αποκοπεί ο αυτοκινητόδρομος, με εκείνον να απαντά ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η εκδήλωση και δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο του, σημειώνοντας ότι μπορεί να οδηγηθούν σε «δυναμικά μέτρα σε πολλά μέτωπα» αν ακυρωνόταν αυτή η διαμαρτυρία. Σημείωσε ότι όπως τους είπε, το πλάνο τους ήταν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο μέχρι να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δύο μέρες σας απειλούσε ότι θα ανοίξει μέτωπα και του παρείχατε αστυνομική προστασία;» ρώτησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σημειώνοντας ότι αν ο ίδιος ήταν Υπουργός και είχε αυτή την ενημέρωση θα έπαιρνε τηλέφωνο τον Πρόεδρο «να του πω σύναξε τον γιατί θα κόψει την κυκλοφορία».
Ο κ. Αρναούτης σημείωσε ότι δεν απαιτείται έγκριση από την αστυνομία για πραγματοποίηση διαμαρτυρίας και για ειρηνικές συναθροίσεις όπου δεν διαπράττεται κανένα αδίκημα. Πρόσθεσε ότι η μόνη σχετική νομοθεσία είναι ο αποικιακός περί συγκεντρώσεων νόμος του 1958, ο οποίος είναι ανενεργός.
Όπως ανέφερε, συμμετείχαν 146 μέλη της αστυνομικής δύναμης στο επιχειρησιακό πλάνο. Όσον αφορά τη συμπεριφορά των διαδηλωτών, είπε ότι δεν σημειώθηκε «καμία αντικοινωνική συμπεριφορά που να εκφεύγει», εκτός από το μεμονωμένο άναμμα δύο φουκούδων, τις οποίες μάζεψαν μόλις ο Πρόεδρός τους τους κάλεσε να αποχωρήσουν.
Είπε ότι η εκδήλωση αξιολογήθηκε ως «υψηλού κινδύνου» και η αστυνομία ήταν έτοιμη να επέμβει αν κρινόταν απαραίτητο
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, λέγοντας ότι «έφθασε η ώρα να απαιτηθεί η κοστολόγηση και τέτοιων εκδηλώσεων».
Εξάλλου όσον αφορά το νομοσχέδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, πρέπει να θεσμοθετηθούν ζητήματα που αφορούν παρελάσεις και συγκεντρώσεις, σημειώνοντας ότι «με αυτό το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται και ρυθμίζονται οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και το πώς και με ποιον τρόπο διεξάγεται μια παρέλαση ή μια συγκέντρωση, στο πλαίσιο της φράσης του άρθρου 21 του Συντάγματος περί ειρηνικής συνάθροισης».
Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται βήμα προς βήμα το τι μπορεί να πράξει η Αστυνομία, σε συνεννόηση και με την Τοπική Αρχή. Επίσης, προβλέπεται διπλό στάδιο προειδοποίησης προτού επέμβει δυναμικά η Αστυνομία, για να διαλύσει μια συγκέντρωση πριν ξεκινήσουν βίαιες καταστάσεις.
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός των προσώπων (20 και άνω), που αναγράφεται στο νομοσχέδιο, είναι ενδεικτικός και απολύτως διαπραγματεύσιμος. Επίσης, όπως ανέφερε, μέσα από το νομοσχέδιο θεσπίζονται τρία ποινικά αδικήματα, τα οποία εξήγησε λέγοντας πως «σε περίπτωση που πρόσωπο προτρέπει άλλα πρόσωπα σε χρήση βίας ή προβαίνει σε πράξεις βίας με σκοπό να αλλοιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης». Το δεύτερο αδίκημα είναι, ότι «εάν υπάρχει εύλογη υποψία ότι η συγκέντρωση ή παρέλαση πρόκειται να καταστεί μη ειρηνική, και πρόσωπο αρνηθεί χωρίς βάσιμο λόγο να αφαιρέσει αντικείμενο ή προϊόν, ή καλύπτει την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά του – δηλαδή το θέμα της κουκούλας – τότε και πάλι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα». Το τρίτο αδίκημα είναι ότι «σε περίπτωση που πρόσωπο αλλοιώνει ή αποκρύπτει την ταυτότητά του μετά το πέρας της εκδήλωσης, επίσης διαπράττει ποινικό αδίκημα».
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, με βάση τα σημερινά δεδομένα, κάθε πολίτης ή ομάδα πολιτών μπορεί να προβεί σε διαμαρτυρία, ακόμη και σε αποκοπές δρόμων, εφόσον διαδηλώνουν ειρηνικά και δεν προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο Μάριος Χαρτσιώτης, «ελλείψει νομοθετικής βάσης και διάταξης, είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετηθούν αδικήματα, εκτός και αν εμπίπτουν στη σφαίρα κάποιων άλλων υφιστάμενων νομοθεσιών». Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει αποκοπές δρόμων σε πολλές περιπτώσεις και δεν είδα νομοθεσία που να τις απαγορεύει», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άλλες νομοθεσίες που συγκρούονται με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς».
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου, ανέφερε πως «συμφωνούμε με την προσπάθεια του νομοσχεδίου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε μια ειρηνική εκδήλωση να παρεκτραπεί. Η δική μας ανησυχία αφορά το προληπτικό σκέλος, καθώς, όπως λέχθηκε, μπορεί να υπάρξει εύλογη υποψία και πώς μπορεί να συνδεθεί ένα πρόσωπο που φορά κουκούλα με την εύλογη υποψία;». Όπως είπε η Επίτροπος, «το να έχει κάποιος καλυμμένο το πρόσωπό του μπορεί να δείχνει πρόθεση, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα, πόσω μάλλον αδίκημα που τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκισης. Δεν έχουμε αδίκημα απλώς επειδή κάποιος καλύπτει το πρόσωπό του».
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο και ανέφερε ότι αυτό υπέστη νομοτεχνικό έλεγχο και έγινε η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.
Στην αντίπερα όχθη, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αστυνομίας ανέφερε πως «το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βρισκόμαστε στην Κύπρο και, όταν κάποιος φορά κουκούλα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, οι προθέσεις του δεν φαίνονται και τόσο αγαθές. Πολύ σωστά περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και θωρακίζει τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, ενισχύοντας την ασφάλεια όλων μας». Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι διοργανωτές θα έπρεπε να είναι υπόλογοι», ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά με ζημιές σε περιουσίες πολιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Λοΐζιδης της συντεχνίας Ισότητα, ο οποίος ανέφερε ότι «τα ποινικά αδικήματα στο νομοσχέδιο είναι μόνο τρία. Όποιος θέλει, διαδηλώνει – απλώς προβλέπεται μια διαδικασία». Όσον αφορά το ζήτημα της απόκρυψης προσώπου, σημείωσε ότι απουσιάζει η λέξη «συνάθροιση» και ότι «θέλουμε να περιληφθεί, για τις εκδηλώσεις». Ακολούθως, παρουσίασε φωτογραφίες με κουκουλοφόρους σε διάφορες εκδηλώσεις και συνάθροιση – όπως είπε – «κουκουλοφόρων που βρίσκονταν πίσω από δέντρα». Επίσης, ανέφερε ότι «οι κουκουλοφόροι κρατούν σημαίες και κάτω από αυτές, ξύλα, τα οποία χρησιμοποιούν ως επιθετικά όργανα εναντίον των αστυνομικών».