Προβλήματα στην πρόσβαση των ΑμΕΑ σε ιατρικά κέντρα μέχρι και στα γήπεδα-«Άτομα με αναπηρίες κινδυνεύουν»

Πολλά είναι τα κενά που παρατηρούνται στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες, καθώς, όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, ακόμη και σε νοσηλευτήρια ή ιατρεία δεν υπάρχουν πρόνοιες που να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης, τόσο η Επιτροπή όσο και οργανώσεις ατόμων με αναπηρία έθιξαν το ζήτημα της αδειοδότησης κτηρίων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την προσβασιμότητα.

Το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας με αφορμή τη λειτουργία της Επιτροπής Προσβασιμότητας, η οποία, ωστόσο, παραμένει ανενεργή από το 2021, ενώ τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται για τα άτομα με αναπηρίες.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, «μας προκάλεσε αρνητική έκπληξη το γεγονός ότι μια επιτροπή που είχε συσταθεί για να επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων που αφορούν την προσβασιμότητα των πολιτών, δεν λειτουργεί».

Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, σχολιάζοντας τη μη λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ανέφερε ότι «αυτή συστάθηκε για πρώτη φορά, είχαμε τα μέλη, κάναμε και τροποποιήσεις στον κανονισμό που χρειαζόταν και προβήκαμε σε τροποποιήσεις. Απλά, όντως, η Επιτροπή δεν επαναλειτούργησε πρόσφατα, αλλά πρόθεσή μας είναι να τη θέσουμε ξανά σε λειτουργία». Παράλληλα, όπως εξήγησε, το πρόβλημα οφειλόταν και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έγιναν ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα ονόματα που θα λάβουν μέρος στην Επιτροπή, ωστόσο οι αρμοδιότητες θα μεταφέρονταν στους ΕΟΑ και υπήρχαν τέτοιου είδους δυσκολίες, και για αυτό δεν τη συστήσαμε.

Επιπρόσθετα, λειτουργός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε ότι «έχουμε γνώση, μέσω του συντονισμού και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και έχουμε σε όλα τα Εθνικά Σχέδια Δράσης τη λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής».

Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η Επίτροπος έχει εκφράσει και με υπόμνημά της, την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να λειτουργεί αποτελεσματικά η Συμβουλευτική Επιτροπή Προσβασιμότητας. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η προσβασιμότητα αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Γραφείου της Επιτρόπου, και προς τούτο έχουν γίνει σχετικές εκθέσεις, ενώ σημείωσε ότι λαμβάνονται παράπονα για έλλειψη προσβασιμότητας, από παραλίες και γήπεδα, μέχρι και κέντρα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μετά από τα 21, τα παιδιά μας με αναπηρία απομονώνονται… Δεν έχουν καθόλου ευκαιρίες»

Στη συνεδρία ήταν παρούσα και εκπρόσωπος του ΚΟΑ, η οποία αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα των σταδίων. Όπως είπε, τα περισσότερα στάδια είναι παλιά, ενώ ανέφερε δύο νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα, στα οποία δεν υπάρχει προσβασιμότητα, παρά το γεγονός ότι είναι νεόδμητα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο νέο γήπεδο στη Λεμεσό και στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Λάρνακα, εξηγώντας ότι τα γήπεδα πήραν άδεια οικοδομής πριν από την εφαρμογή των κανονισμών για την προσβασιμότητα. Επιπλέον, όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια τέσσερις αθλητικές εγκαταστάσεις να γίνουν προσβάσιμες για αθλητές ΑμεΑ.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα γήπεδα και συγκεκριμένα στο στάδιο της Λεμεσού. Όπως είπε, «έκτισαν ένα γήπεδο, το οποίο δεν έχει πρόσβαση ώστε να πάει ένα άτομο με αναπηρία στις κερκίδες των φιλοξενούμενων. Εμείς τους προειδοποιήσαμε να χρησιμοποιήσουν τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ, αλλά μας αγνόησαν». Επιπλέον, ανέφερε, «δυστυχώς, κάποιοι δίνουν άδειες απλόχερα σε κτήρια που δεν είναι προσβάσιμα και μετά, ακόμα και οι Αρχές που πρέπει να μεριμνήσουν, δεν έχουν την αρμοδιότητα βάσει του νόμου».

Παράλληλα, όπως είπε, πολλοί κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία ότι τα γήπεδα είναι παλιά. Η ΚΟΠ, δε, όπως ανέφερε, «ποτέ μα ποτέ δεν ασχολήθηκε με το θέμα, ούτε απάντησε σε επιστολές, ακόμα και όταν είχαμε σημαντικά ευρωπαϊκά παιχνίδια στην Κύπρο και διαπιστώναμε πρόβλημα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι κτίζονται νέα κτήρια με προδιαγραφές σαράντα ετών και, όπως είπε, «αν ένα κτήριο δεν είναι κατάλληλα προσβάσιμο, άτομα με αναπηρίες κινδυνεύουν».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ ανέφερε πως δεν υπάρχει προσβασιμότητα ακόμη και σε κέντρα υγείας, όπου πηγαίνουν άνθρωποι με αναπηρίες και δεν μπορούν να εξεταστούν.

Από την πλευρά της, η Θέμιδα Ανθοπούλου, Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, ανέφερε, «τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ακόμη είμαστε μπλεγμένοι σε τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν και όλα αυτά αποδεικνύουν πόσο χαμηλά βρίσκονται τα θέματα προσβασιμότητας στην κυπριακή κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άτομα με αναπηρία μένουν άνεργα λόγω απόρριψης ιατροσυμβουλίων-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή

Παράλληλα, όπως είπε, «στο στάδιο στη Λάρνακα, για να πάνε τα άτομα με αναπηρία στις αναπηρικές θέσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν ειδικό αναβατήρα και να ζυγίζουν μέχρι κάποια κιλά για να μπορούν να ανεβούν. Επίσης, έχουμε χώρους υγείας που δεν είναι προσβάσιμοι, ενώ λειτουργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ – πράγματα πρωτάκουστα».

Παράλληλα, όπως λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής, στα περισσότερα ξενοδοχεία της Κύπρου δεν υπάρχει προσβασιμότητα για ΑμεΑ, καθώς δεν υπάρχουν διαμορφωμένα δωμάτια. Προβλήματα προσβασιμότητας παρατηρούνται και σε σχολεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, οι τουαλέτες για ΑμεΑ σε πολλά σχολεία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε καταληκτικά ο κ. Καυκαλιάς, «είναι πολύ σωστές οι παρεμβάσεις των οργανώσεων, αλλά το κράτος μας πρέπει να κινηθεί με έναν συντεταγμένο τρόπο, για να δούμε πόσα είναι αυτά τα σημεία που δεν υπάρχει προσβασιμότητα». Διερωτήθηκε, επίσης, ποιος θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα και τι γίνεται με τα δημόσια κτήρια, όπως τα σχολεία.

Πάντως, όπως λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής, το όλο θέμα θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη να επαναλειτουργήσει η Συμβουλευτική Επιτροπή.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση εθελοντικού συστήματος άμεσης ανταπόκρισης για επειγόντων περιστατικών
Αυστηροί έλεγχοι για παράνομη χρήση λάστιχου νερού στην επαρχία Λάρνακας
Εκτός λειτουργίας και πάλι το ΓεΣΥ-Δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες
Στην ανάγκη λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης από ΗΑΕ μέχρι αρχές Ιουλίου στάθηκε ο Πιττοκοπίτης
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο επίκεντρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος η απλοποίηση διαδικασιών για τις εκπαιδεύσεις κυνηγετικών σκύλων
Ολημερίς την χτίζανε... Πρόβλημα με το ύψος της γέφυρας στην Καλαβασό, δεν χωράνε τα Πυροσβεστικά οχήματα
Προβλήματα στην πρόσβαση των ΑμΕΑ σε ιατρικά κέντρα μέχρι και στα γήπεδα-«Άτομα με αναπηρίες κινδυνεύουν»
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Παράταση μέχρι τις 9 Μαΐου για τις προεγγραφές μαθητών για την Α' Λυκείου και Τεχνικές Σχολές