Η προσμονή για αλλαγή της τουρκικής στάσης, η εξωτερική βοήθεια και ο παράγοντας Ολγκίν
06:00 - 07 Μαΐου 2025

Παρά την όξυνση του κλίματος στο Κυπριακό, μετά την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ τη Δευτέρα, η οποία είχε κακή έκβαση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει πως ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια για αποτελέσματα και μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να προκύψουν κάποιες εξελίξεις, που θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά.
Αν και δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, πίσω από τις λέξεις του φαίνεται να κρύβεται κάποιου είδους πρωτοβουλία από τον διεθνή παράγοντα που θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στη διαδικασία του Κυπριακού, την οποία ξεκάθαρα προσπαθεί να υπονομεύσει η τουρκική πλευρά, που επιμένει ότι συζητά μόνο λύση δύο κρατών και επιδιώκει ακόμη και μέσα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να ενισχύσει το ψευδοκράτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελπίζει σε ανακοινώσεις που θα βοηθήσουν στο Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Έχουμε το κλειδί, τη στρατηγική και τον τρόπο»
«Δεν είναι θέμα ούτε απογοήτευσης ούτε αισιοδοξίας, γνωρίζω πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ποια είναι τα δεδομένα. Και είναι για αυτό τον λόγο που εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας και ελπίζω τις επόμενες μέρες να έχουμε κάποιες εξελίξεις οι οποίες θα βοηθήσουν σε αυτή την πορεία, όχι μόνο των ΜΟΕ αλλά πολύ περισσότερο της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Εκείνο που είδα χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) είναι ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να ληφθούν αποφάσεις για θέματα τα οποία υποσχεθήκαμε στον ΓΓ των ΗΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Απέφυγε, ωστόσο, να εξηγήσει τι είναι αυτό που ελπίζει να συμβεί. Ερωτηθείς τι τον κάνει να πιστεύει ότι ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή στάσης, υπενθύμισε πως ο ίδιος υποσχέθηκε στον λαό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών. «Για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διεθνής κοινότητα. Άρα, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο, ευελπιστούμε να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, που θα μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα δεδομένα αλλά αποδείξαμε σε πολλές των περιπτώσεων, όχι μόνο στο Κυπριακό, ότι η επιμονή, ο ξεκάθαρος στόχος, η στρατηγική φέρνουν αποτελέσματα», είπε.
Παρά την άρνησή του για περαιτέρω διευκρινίσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν είναι εύκολα τα δεδομένα, αλλά έχουμε το κλειδί, έχουμε την στρατηγική, έχουμε τον τρόπο για να δημιουργήσουμε δεδομένα που θα μας οδηγήσουν εκεί». Αυτό που αρνήθηκε πως έχει είναι «άσο στο μανίκι». Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η τουρκική πλευρά έλεγε ότι δεν θα υπάρξει διάσκεψη, ότι δεν θα υπάρχει προσωπικός απεσταλμένος, αλλά οι εξελίξεις τους έχουν διαψεύσει και αυτές οι εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών.
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως αυτά τα έλεγε συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος άλλαξε γνώμη κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας αλλά η στάση της Άγκυρας, όπως εκφράστηκε διά στόματος Ερντογάν, κάθε άλλο παρά βοηθητική είναι. Ενδεχομένως, συνεπώς, οι όποιες ενέργειες να στρέφονται προς την κατεύθυνση της κατοχικής χώρας. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι τουλάχιστον η αναδίπλωση σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση της άτυπης τριμερούς συνάντησης διασυνδεόταν άμεσα με τα Ευρωτουρκικά, που εκείνη την περίοδο είχαν επανέλθει στην ατζέντα, ιδιαίτερα μετά την συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο επανέφερε τα τουρκικά αιτήματα αλλά άκουσε και κατ’ επανάληψη πως η ευρωτουρκική ατζέντα διασυνδέεται με την πρόοδο στο Κυπριακό. Και στη Γενεύη, όπου αρχικά ο Τατάρ έθετε βέτο στον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης, ήταν και πάλι ο Χακάν Φιντάν που τον παρότρυνε. Συνεπώς, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, πως υπάρχουν επιλογές για πίεση ή παρότρυνση της Τουρκίας, τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όσο και εκτός αυτού.
Όποια και αν είναι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας στην οποία προσδοκά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό είναι δύο: Ότι ο Ερσιν Τατάρ θέλει να γίνονται όλα «γιαβάς γιαβάς», όπως εκνευρισμένα δήλωσε αναχωρώντας τη Δευτέρα στο Λήδρα Πάλας ο κ. Χριστοδουλίδης, και ότι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να επιστρέψει στην Κύπρο και να πιάσει δουλειά η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η προηγούμενη εμπλοκή της δεν κατάφερε να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο οδήγησε στην πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς, διατηρώντας την κινητικότητα. Αυτή τη φορά, έχοντας αποκτήσει πολύ καλύτερη γνώση της κατάστασης, η προσδοκία είναι ότι θα προσπαθήσει να δρομολογήσει ενέργειες που θα φέρουν τα πράγματα πιο κοντά στην επανέναρξη.
Πάντως αυτή την προσδοκία δεν την μοιράζεται ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φαίνεται να ελπίζει ότι η παρουσία της προσωπικής απεσταλμένης στην Κύπρο θα αξιοποιηθεί για «ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών», που στο μυαλό του μεταφράζεται ως συνεργασία μεταξύ «δύο ισότιμων κρατών». Δήλωσε, μάλιστα, πως ο διορισμός της αποτελεί «βήμα προς τη νέα ατμόσφαιρα που δημιουργείται», παρόλο που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και δεν διαμορφώνεται καμία ατμόσφαιρα υπέρ της «κυριαρχικής ισότητας» που προωθεί. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να δηλώνει ενόχληση επειδή ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για επανένωση, γεγονός που καταδεικνύει πόσο δύσκολο θα είναι το έργο της. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν όταν επιστρέψει στην Κύπρο και διαφανεί η ατζέντα και η μεθοδολογία που επιθυμεί να ακολουθήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το déjà vu για τον σφετερισμό, η έξαρση αδιαλλαξίας και το σκοτεινό μέλλον του Κυπριακού