Ολημερίς την χτίζανε... Πρόβλημα με το ύψος της γέφυρας στην Καλαβασό, δεν χωράνε τα Πυροσβεστικά οχήματα
06:00 - 07 Μαΐου 2025

Στο προσκήνιο επανήλθε η γέφυρα της Καλαβάσου, ή αλλιώς η γέφυρα της ταλαιπωρίας, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα οι οδηγοί. Αυτή τη φορά, το ζήτημα της γέφυρας τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, με αφορμή τη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα που δίνονται στις επηρεαζόμενες κοινότητες που γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το πρόβλημα διαπιστώθηκε έπειτα από επίσκεψη κάποιων βουλευτών της Επιτροπής στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε το ζήτημα από τις επηρεαζόμενες κοινότητες, ενώ οι εργασίες για την ανακατασκευή της γέφυρας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Σύκας, μετά από επίσκεψη στην περιοχή διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα, εξηγώντας ότι υπάρχει ζήτημα με το ύψος της γέφυρας. Όπως διαπιστώθηκε, πυροσβεστικά και στρατιωτικά οχήματα δεν μπορούν να περάσουν κάτω από τη γέφυρα λόγω του ύψους της.
Μάλιστα, όπως ακούστηκε στην Επιτροπή, φαίνεται ότι υπάρχει απόκλιση περίπου 20 εκατοστών.
Από την πλευρά του, ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων στη Λεμεσό, Παναγιώτης Παναγιώτου, ανέφερε ότι, προς το παρόν, υπάρχει προσωρινή πρόσβαση δίπλα από την υφιστάμενη, προς την κοίτη του ποταμού, όπου υπάρχει αρκετό πλάτος. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτου, «όταν αφαιρεθεί ο ξυλότυπος από τη γέφυρα, το ύψος θα ανέλθει στα τέσσερα μέτρα και 90 εκατοστά, το οποίο είναι ικανοποιητικό για τα πυροσβεστικά οχήματα και την Εθνική Φρουρά».
Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, «τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Εθνική Φρουρά ζήτησαν να παραμείνει η προσωρινή πρόσβαση για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτου, σύμφωνα με τη συμφωνία, το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα πρέπει να κατεδαφίσει την υφιστάμενη πρόσβαση όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας. Πρόκειται επίσης για θέμα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς η προσωρινή πρόσβαση βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού και πρέπει να κατεδαφιστεί. Αν παραμείνει, δεν θα υπάρχει πρόσβαση με το σωστό ύψος.
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της διοίκησης Ναυτικού με έδρα το Μαρί ανέφερε πως «πριν από την προσωρινή ασφάλστρωση κάτω από τον ποταμό, χρησιμοποιούσαμε το δρόμο όταν ήταν ακόμα χωματόδρομος, όταν πηγαίναμε στο πεδίο βολής Καλαβάσου. Από ό,τι ακούω τώρα, με το ύψος που έχει και αν αφαιρεθεί η άσφαλτος, θα αυξηθεί περίπου πέντε εκατοστά. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε εμείς θα είναι εντάξει, αλλά για εμάς αυτό δεν είναι το κύριο δρομολόγιο, είναι το εναλλακτικό». Πρόσθεσε ότι τα οχήματα της Εθνικής Φρουράς μπορούν να κινηθούν σε χωματόδρομο, άρα αν αφαιρεθεί η άσφαλτος, λόγω της θέσης της κοίτης του ποταμού, η πρόσβαση για εμάς παραμένει δυνατή.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο σταθμάρχης του Πυροσβεστικού Σταθμού του Βασιλικού, «ο δρόμος που ανέφεραν τα Δημόσια Έργα βρίσκεται εντός της κοίτης του ποταμού και πρέπει να μας ενημερώσουν για το ύψος του, καθώς, όπως είπε, η Πυροσβεστική δεν είναι όπως ο στρατός. Η Πυροσβεστική, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να χρειαστεί να επέμβει σε εκείνη την περιοχή, είτε λόγω πυρκαγιάς είτε λόγω τροχαίου ατυχήματος και πρέπει να περάσουμε άμεσα με τα οχήματα. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η διάβαση από το σημείο, καθώς η κοίτη του ποταμού μπορεί να αποκλειστεί σε βροχόπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι το ύψος της γέφυρας πρέπει να εξασφαλίζει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων και δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από την κοίτη του ποταμού».
Στη συνέχεια, ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως να υπάρξει διαβούλευση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της Επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι «η Επιτροπή ζητά από τον Υπουργό Μεταφορών να καλέσει σύσκεψη με την παρουσία των εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας, της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ώστε να βρεθεί λύση για το θέμα», με την επικρατέστερη λύση να είναι το σκάψιμο του δρόμου καθώς δεν μπορεί να αυξηθεί το ύψος της γέφυρας.
Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα των αντισταθμιστικών μέτρων, ο εκπρόσωπος του Έπαρχου Λάρνακας, Κωνσταντίνος Καρμέλος, ανέφερε ότι τα αντισταθμιστικά καταβάλλονται κανονικά και δεν υπάρχει πρόβλημα, τονίζοντας ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται άψογα και οι κοινότητες αξιοποιούν τα κονδύλια.
Από την πλευρά τους, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, Λευτέρης Σώζου, ανέφερε ότι «υπάρχουν βιομηχανίες που δεν συνεισφέρουν, ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις που δεν ξέρουμε αν είναι δικαιολογημένες, και ζητούμε να εξεταστούν οι λόγοι που εξαιρούνται κάποιοι». Η Συντονιστική Επιτροπή εισηγείται την τροπολογία του νόμου ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την περιοχή, και να καταβάλουν τέλη προς όφελος των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοτάρχης Πεντακώμου, Γιώργος Οικονόμου, σημείωσε ότι δεν θα αναφερθεί στα προβλήματα της περιοχής, αλλά πρόσθεσε ότι «οι κοινότητες έχουν φθάσει στα όριά τους και με τα αντισταθμιστικά μέτρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».
Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι «θα μπορούσε η Επιτροπή Εμπορίου να αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας τις απόψεις του για τα αιτήματα των κοινοτήτων σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα και το αν πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες».