ΕπιΤΟΜή του blame game η Ερευνητική για ΤΑΚΑΤΑ-Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η ευθύνη
06:00 - 07 Μαΐου 2025

Σε ένα blame game, όπως πολλοί θα ανέμεναν, εξελίσσεται η Ερευνητική Επιτροπή για τους ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, η οποία σε κάθε συνεδρία ακούει μάρτυρες από διαφορετικούς τομείς ευθύνης που είχαν εμπλοκή με το θέμα, ωστόσο πλην κάποιων εξαιρέσεων, άπαντες μετακυλίζουν τα κενά και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε ένα τραυματισμό και δύο θανάτους, σε κάποιο άλλο από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Αρχικά ο ΣΕΜΗΟ έδειξε ως υπεύθυνο για το μπάχαλο το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, αλλά και τους εισαγωγείς γκρίζων οχημάτων, ενώ ο ΠΑΣΕΑ με τη σειρά του έδειξε επίσης ως υπεύθυνο το κράτος. Όταν έφθασε η σειρά του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ναι μεν υπήρξε παραδοχή πως μπορούσαν να γίνουν κάποιες επιπλέον ενέργειες, όπως καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, σύμφωνα με τον νυν διευθυντή, Γιώργο Λουκά, ωστόσο κάποιοι από τους πρώην διευθυντές που κλήθηκαν να καταθέσουν επέρριψαν ευθύνη στους κατασκευαστές για την μη ενημέρωση τους, γύρω από το θέμα ή για την αδράνεια τους.
Δεδομένου ότι υπήρχε παραδοχή ότι το ΤΟΜ γνώριζε από το 2015 για τους ΤΑΚΑΤΑ, όπως ανέφερε ο κ. Λουκά, θα ανέμενε κανείς ότι θα δίνονταν επαρκείς απαντήσεις από όσους διετέλεσαν προηγουμένως για τις ενέργειές τους. Παρόλα αυτά, ο Σωτήρης Κωλέττας, όντας ο μακροβιότερος διευθυντής του ΤΟΜ (2006-2019), ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του πως την ευθύνη για τις ανακλήσεις είχαν οι κατασκευαστές.
Όπως υποστήριξε, «είναι η κατασκευάστρια εταιρεία που αποφασίζει τις ανακλήσεις και οι οποίες γίνονται από τις επίσημες αντιπροσωπείες τους σε κάθε χώρα. Οι αντιπρόσωποι απευθύνονται στο κράτος για να γίνει η ανάκληση». Κατήγγειλε επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ανακλήσεις παραμένουν κρυφές από τις εταιρείες και έδωσε παράδειγμα μία περίπτωση στο εξωτερικό.
Όταν κλήθηκε να απαντήσει ως προς την ανάμιξη του Τμήματος στις ανακλήσεις, απάντησε πως παρέμενε μόνο όταν ενημερώνονταν και ζητούσαν οι αντιπρόσωποι ή οι διανομείς στοιχεία. Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής ρώτησε εάν η ανάμιξη του ΤΟΜ ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, με τον μάρτυρα να απαντά «ναι, διότι δεν γνωρίζαμε το εύρος της ανάκλησης, αλλά και γιατί γίνεται. Έχει σημασία γιατί γίνεται η ανάκληση. Έχει σημασία εάν το αντικείμενο της ανάκλησης ήταν η οδική ασφάλεια».
Από την άλλη, ο κ. Πέτρος Ξενοφώντος, τέως υπουργός Γεωργίας, που είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του ΤΟΜ, σε ερώτηση εάν άκουσε να μιλούν για τους ΤΑΚΑΤΑ στο τμήμα, απάντησε «όχι», με τον Πρόεδρο της Ερευνητικής να αφήνει αιχμές με την τοποθέτησή του, που ακολούθησε της απάντησης, σημειώνοντας, «τι να ρωτήσω όταν ο άνθρωπος που για δώδεκα χρόνια ήταν στο ΤΟΜ, δεν άκουσε για ΤΑΚΑΤΑ. Τι να ρωτήσουμε».
Η πιο εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, η οποία ωστόσο διακόπηκε λόγω της έκτασής της, ήταν εκείνη του Γιάννη Νικολαΐδη, πρώην διευθυντή του ΤΟΜ και Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος επιχείρησε να δώσει αναλυτικά στοιχεία στην Ερευνητική και να εξηγήσει την κατάσταση που επικράτησε για τα περί έγκρισης τύπου οχήματος, καθώς και για διάφορες άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.
Παρότι από τον κ. Νικολαΐδη ζητήθηκε να ετοιμάσει γραπτώς τις θέσεις του επί όλων των ζητημάτων και να καταθέσει εκ νέου όταν θα κλητευθούν οι πρώην Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου, θέλησε να απαντήσει και ως προς την αναφορά του πατέρα του αδικοχαμένου Κυριάκου Όξινου, πως ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, το 2023.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως δεν ήταν στην εν λόγω συνάντηση, αλλά εκείνη τη μέρα βρισκόταν στην Λεμεσό. «Στην αρχή άρχισα να αμφισβητώ τον ίδιο μου τον εαυτό. Είδα την ατζέντα μου και στη συνέχεια επικοινώνησα με την γραμματέα του υπουργού και μου το επιβεβαίωσε. Στη συνάντηση ήταν λειτουργός του Υπουργείου».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διευθύντρια Ελένη Πίπη, που υπηρέτησε στη θέση από το 2022 μέχρι το 2024, έδωσε λεπτομερή αναφορά για τις ενέργειές της, ενώ στάθηκε όπως και ο νυν διευθυντής, στο θέμα της υποστελέχωσης του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.
Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι η ίδια συνειδητοποιήσε τον κίνδυνο των ΤΑΚΑΤΑ μετά το θάνατο του Κυριάκου Όξινου, παρότι, όπως είπε, εκτιμά πως υπήρχε η αντίληψη από τις προηγούμενες ηγεσίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Οι καταθέσεις των τεσσάρων πρώην διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών, έγιναν στην παρουσία τόσο της μητέρας του Κυριάκου Όξινου, όσο και του πατέρα της Στυλιανής Γιωργαλλή, οι οποίοι παρακολουθούσαν επισταμένα όσα έλεγαν οι μάρτυρες και σε κάποιες περιπτώσεις αντιδρούσαν σιωπηλά.
Σημειώνεται ότι το επόμενο κεφάλαιο των ερευνών, στρέφεται πλέον στους Γενικούς Διευθυντές που πέρασαν από το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία θα κληθεί να απαντήσει στις αναφορές ότι δεν απέστειλαν ούτε στο ΤΟΜ, αλλά ούτε και στην Αστυνομία την έκθεση του 2017, για τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Λούγκου.
Πάντως, όσο περνά ο καιρός, οι συνεδρίες προσελκύουν όλο και περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη, αφού τις παρακολουθούν τόσο εκπρόσωποι του ΣΕΜΗΟ, όσο και του ΠΑΣΕΑ, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει για το θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γνώριζαν από το 2015 για τους ΤΑΚΑΤΑ, αποδίδουν τυχόν παραλείψεις σε έλλειψη προσωπικού στο ΤΟΜ ο Διευθυντής
- «Είπε μου πού ξέρεις τι σκότωσε τη μιτσιά; Του είπα εν η κόρη μου...»-Κατέθεσαν στην Ερευνητική οι γονείς των θυμάτων
- Έδειξαν τους κατασκευαστές ως υπεύθυνους για ΤΑΚΑΤΑ-Απάντησε για συνάτηση με Όξινο ο Νικολαΐδης