Στο επίκεντρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος η απλοποίηση διαδικασιών για τις εκπαιδεύσεις κυνηγετικών σκύλων
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 07 Μαΐου 2025

Ψάχνουν λύσεις για την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων, αλλά και την προστασία των πτηνών. Το όλο θέμα τίθεται εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τη συζήτηση να έχει ως στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με την αδειοδότηση των χώρων εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων, αλλά και κάποιες αλλαγές προς διευκόλυνση κυνηγών που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν τους σκύλους τους στους συγκεκριμένους χώρους.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η όλη συζήτηση δεν σχετίζεται με τη δυσαρέσκεια των κυνηγών αναφορικά με τις περιοχές και τις ημερομηνίες που αφορούν την εκπαίδευση των σκύλων για σκοπούς κυνηγίου. Ωστόσο, το όλο θέμα κρίνεται ως σημαντικό, αφενός γιατί θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκπαίδευσης και αφετέρου γιατί θα προστατεύονται και τα πτηνά, καθώς οι περίοδοι εκπαίδευσης συνδέονται με τις περιόδους αναπαραγωγής των πτηνών-θηραμάτων.
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε πως το ζήτημα που συζητείται ενώπιον της Επιτροπής αφορά τον χώρο όπου γίνεται η εκπαίδευση των σκύλων.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα η εκπαίδευση των σκύλων στους συγκεκριμένους χώρους γινόταν από πρόσωπα που είχαν άδεια. Ωστόσο, τώρα, μέσω της συζήτησης, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνεται εκπαίδευση των σκύλων χωρίς την παρουσία εκπαιδευτών στο σημείο, ώστε να απλοποιείται η όλη διαδικασία».
Οι ειδικοί χώροι όπου θα γίνεται η εκπαίδευση των σκύλων είναι συγκεκριμένοι, έχοντας τις κατάλληλες προδιαγραφές για την καλύτερη εκπαίδευση των σκύλων, αλλά και χωρίς να επηρεάζεται η φύση. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοπέμπτου, οι χώροι αυτοί είναι αδειοδοτημένοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και πρόκειται για μεγάλες περιφραγμένες περιοχές.
Παράλληλα, μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να απλοποιηθεί και η διαδικασία αδειοδότησης των συγκεκριμένων χώρων, καθώς όπως διαπιστώθηκε, κάποιες από τις υφιστάμενες πρόνοιες αποτελούν εμπόδια για τη γρήγορη αδειοδότηση των εν λόγω χώρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την επίλυση των πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε τους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Χώροι Εκπαίδευσης Κυνηγετικών Σκύλων) Τροποποιητικούς Κανονισμούς, που σκοπό έχουν να καταστούν πιο λειτουργικοί και να αποφεύγεται αχρείαστη γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών.
Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχει να κάνει αποκλειστικά με την απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση χώρων εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση την προστασία των πτηνών, το θέμα της εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκύλων έχει τεθεί αρκετές φορές στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τις περιοχές όπου μπορούν οι σκύλοι να εκπαιδευτούν.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εκδοθεί δύο διατάγματα αναφορικά με την εκπαίδευση και άσκηση κυνηγετικών σκύλων, η οποία επιτρέπεται από τις 7/3/2025 μέχρι τις 14/7/2025 σε συνολικά 33 περιοχές ανά το παγκύπριο, εκ των οποίων έξι στην επαρχία Λευκωσίας, πέντε στην επαρχία Λεμεσού, τέσσερις στην επαρχία Λάρνακας, εννέα στην επαρχία Πάφου και εννέα στην επαρχία Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην Κύπρο επιτρέπεται η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων σε κυνηγούς που έχουν σε ισχύ άδεια κυνηγίου και έχουν πληρώσει το τέλος άσκησης σκύλων, το οποίο ανέρχεται στα 20€. Επιτρέπεται να ασκούν μέχρι και τέσσερις σκύλους, σε συγκεκριμένες περιοχές και περιόδους, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Επιπλέον, η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται σε ακτίνα 150 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και εντός γεωργικών καλλιεργειών όπου μπορεί να προκληθεί ζημιά.
Επίσης, κατόπιν παρακολούθησης επιμορφωτικών μαθημάτων, μπορεί να εκδοθεί άδεια δημιουργίας και λειτουργίας χώρου εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων. Οι χώροι αυτοί είναι εμβαδού ενός έως πέντε εκταρίων και περιφραγμένοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: