Βυθίστηκε πλωτή δεξαμενή ανοικτά της Αμαθούντας-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικών διαρροών»
16:48 - 06 Μαΐου 2025

Περιστατικό με βύθιση πλωτής δεξαμενής στεγανού τύπου κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης, το οποίο σημειώθηκε την Τρίτη σε απόσταση 1,8 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Αμαθούντας και σε βάθος περίπου 80-90 μέτρων.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, ενημερωθεί εγκαίρως και από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και με τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει το Τμήμα, η δεξαμενή περιείχε στην πλειονότητά της θαλασσινό νερό (περίπου 97%) και μικρή ποσότητα ελαφρού καυσίμου (περίπου 3%), ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικών διαρροών.
Όπως σημειώνει, είναι για αυτό τον λόγο που από την πρώτη στιγμή το προσωπικό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, έχοντας στη διάθεσή του τα κατάλληλα μέσα για την αποτροπή οποιασδήποτε πιθανής ρύπανσης, βρίσκεται μαζί με ειδικά εξοπλισμένα σκάφη και ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή, ώστε να παρέμβει αμέσως και όπου απαιτηθεί. Πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της άμεσης αντιμετώπισης και της αποτροπής οποιωνδήποτε πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το εν λόγω ατύχημα.
Πέραν του πιο πάνω, σημειώνεται ότι σε παραπλήσια παραλία της περιοχής έχουν εντοπιστεί μικρές κηλίδες στερεών υπολειμμάτων τις οποίες το Τμήμα ξεκίνησε ήδη την περισυλλογή τους με κατάλληλα μέσα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία τους συνδέεται με το εν λόγω ατύχημα.
Η κατάσταση και για τα δύο περιστατικά, μέχρι στιγμής, εκτιμάται ως διαχειρίσιμη και δεν προκύπτει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους λουόμενους. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να προβαίνει εγκαίρως σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αξιολόγηση του περιστατικού βύθισης πλωτής δεξαμενής, διαφάνεια ζητά η ΟΠΟΚ
Σε πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιστατικού βύθισης πλωτής δεξαμενής στη θαλάσσια περιοχή Αμαθούντας, απομάκρυνση του ναυαγίου, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία του οικοσυστήματος και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών πληροφοριών για λόγους διαφάνειας και δημόσιας ενημέρωσης, ζητά η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ).
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΠΟΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις από το περιστατικό βύθισης την Τρίτη, πλωτής δεξαμενής στην θαλάσσια περιοχή της Αμαθούντας.
«Η δεξαμενή, που χρησιμοποιείτο για βιομηχανικούς σκοπούς, παρουσίασε σοβαρή αστάθεια με αποτέλεσμα τη βύθισή της εντός ζώνης ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας. Η περιοχή αυτή φιλοξενεί πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα, περιλαμβανομένων προστατευόμενων ειδών και ευαίσθητων οικοτόπων, καθώς και αρχαιολογικά κατάλοιπα μεγάλης αξίας», προστίθεται.
Η ΟΠΟΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν άμεσα σε πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιστατικού, στην απομάκρυνση του ναυαγίου, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία του οικοσυστήματος και στη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών πληροφοριών για λόγους διαφάνειας και δημόσιας ενημέρωσης.
Καλεί επίσης το κράτος «όπως προχωρήσει στην αναθεώρηση των πρακτικών που ακολουθούνται για την αγκυροβόληση και λειτουργία τέτοιων δομών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».
«Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη», σημειώνει.
