Κούρσα για τρεις στην ΕΔΕΚ αλλά με πολλούς στο παρασκήνιο

Όπως είχαν προγραμματιστεί θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της 1ης Ιουνίου για την προεδρία της ΕΔΕΚ, καθώς η προσπάθεια του μεμονωμένου βουλευτή Κωστή Ευσταθίου να εξαναγκάσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να ανοίξει την συζήτηση για το θέμα των διαγραφών και κατ’ επέκταση για το μητρώο του κόμματος δεν απέδωσε καρπούς.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Ευσταθίου θεωρεί ότι δεν μπορούσε να λάβει απόφαση το Πολιτικό Γραφείο, καθώς τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας τελούν υπό παραίτηση και ως εκ τούτου δεν συνεδριάζει με πλήρη σύνθεση, η απόφαση μη αποδοχής της υποψηφιότητάς του λήφθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε αυτό το επίπεδο (σ.σ. ο Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζει πως πρόκειται για παράδοση και όχι για παραίτηση) και ως εκ τούτου, δεν θα ακολουθήσει συζήτηση από πλευράς Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να μπορεί να ανατραπεί η απόφαση διαγραφής του. Συνεπώς, ο Κωστής Ευσταθίου, ως διαγραφέντας, δεν θεωρείται μέλος της ΕΔΕΚ και το κόμμα αποφάσισε ότι δεν δικαιούται να διεκδικήσει την προεδρία, αφού δεν βρίσκεται στο μητρώο για τον χρόνο που απαιτεί το Καταστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς Κωστή Ευσταθίου οι εκλογές της ΕΔΕΚ-Κρίθηκε ότι δεν είναι μέλος

Με αυτά τα δεδομένα, στις εκλογές ως υποψήφιοι θα κατέλθουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι που θεωρείται ότι πληρούν τις προδιαγραφές, ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, ο διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολομωνίδης και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μάριος Χαννίδης. Οι τρεις υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους επίσημα στα γραφεία του κόμματος το πρωί της Δευτέρας, ενώ ο Κωστής Ευσταθίου είχε υποβάλει τη δική του μέσω επιδότη από την Παρασκευή.

Αν και οι τρεις υποψήφιοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προβούν σε κινήσεις επαναπροσέγγισης των αποστασιοποιημένων ΕΔΕΚιτών κατά τις εξαγγελίες τους, γίνεται κατανοητό ότι αυτό πλέον μετατίθεται για μετά τις εκλογές και ουσιαστικά θα διαφανεί ποιο είναι το πλάνο του νέου προέδρου που θα εκλεγεί. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, αναμένεται ότι το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής τους εκστρατείας, καθώς στην ουσία η εσωστρέφεια και οι πιέσεις φαίνεται να είναι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το κόμμα και που επηρεάζει τους σχεδιασμούς του για όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Αν και προφανώς το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ηγεσία θα είναι μία καλή πορεία στις Βουλευτικές Εκλογές του 2026, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΔΕΚ να βγει ενισχυμένη, πολλοί εκτιμούν ότι από όλες τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα, αυτός ο εμφύλιος είναι μακράν το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς περιορίζει τις δυνατότητες στελέχωσης των ψηφοδελτίων αλλά και πραγματικής δουλειάς σε οργανωτικό επίπεδο. Το ζήτημα δεν είναι απλώς τα πρόσωπα που διαγράφηκαν ή επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν αλλά και ο κύκλος ατόμων που επηρεάζουν, καθώς και η απώλεια της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτουν κάποιοι από αυτούς στη διαχείριση εκλογών. Για αυτό και ενδεχομένως, εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει κατά προτεραιότητα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των διαγραφών, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στις Βουλευτικές με όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες.

Αν και δεν αναμένεται οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση από τον κ. Ευσταθίου, καθώς ο ίδιος θεωρούσε ότι δημιουργούσε μια τελευταία ευκαιρία για το κόμμα να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω του όλα αυτά που το πλήγωσαν, δεν αποκλείεται να προκύψει αντίδραση από άλλους αποστασιοποιημένους ΕΔΕΚίτες. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, έκανε την επανεμφάνισή της η Πρωτοβουλία για την ΕΔΕΚ, η οποία κατήγγειλε τις αποφάσεις Σιζόπουλου, με μία σφοδρή επίθεση εναντίον του.

Ακόμη, όμως, και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις, δεδομένου ότι τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί με συγκεκριμένο τρόπο, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν για σχεδόν κανέναν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τις διαστάσεις του στο παρασκήνιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα ανοίγματα που έγιναν στις εξαγγελίες, τα οποία απευθύνονται (και) προς άτομα που δεν είναι καν αυτή τη στιγμή γραμμένα στο μητρώο της ΕΔΕΚ, καθώς, όσο κοντά και να βρίσκονται στον Μαρίνο Σιζόπουλο κάποιοι από τους τρεις υποψηφίους, αναγνωρίζουν ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να χειριστούν το ζήτημα αυτό ή έστω να φανεί ότι κατέβαλαν προσπάθεια να το διαχειριστούν.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα. Αρκετά στελέχη, ασχέτως της τοποθέτησής τους σε αυτά τα στρατόπεδα, θεωρούν ότι το κόμμα έχει ανάγκη από ένα πολιτικό συνέδριο, ώστε να ανανεώσει τις θέσεις του και να δώσει ώθηση στην προεκλογική του προσπάθεια μέσα από ένα πολιτικό πλαίσιο. Σε αυτό το επίπεδο θα μπορούσαν να συζητηθούν διάφορα θέματ, όπως για παράδειγμα η αδυναμία διάχυσης του μηνύματος της ΕΔΕΚ, οι σχέσεις με την Κυβέρνηση και η ανάγκη για μία πιο δυναμική παρέμβαση.

Δειτε Επισης

Νέα αναβολή στη δίκη για τη Μονή Αββακούμ-«Η τελευταία» υπέδειξε το Κακουργιοδικείο
Μνημείο αφιερωμένο στους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού θα ανεγερθεί στο Παραλίμνι
Καμπανάκι Ελεγκτικής σε Υπουργείο Παιδείας για ανάθεση έργων με τη μέθοδο συνοπτικών διαδικασιών
Δεκαοκτάχρονος ανέκοψε τον δρόμο σε 81χρονη οδηγό, της επιτέθηκε και την έστειλε νοσοκομείο
Νέα κλιμάκωση του πολέμου στο Σουδάν μετά τις επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων-Θορυβημένος ο Γκουτέρες
Καραμπόλα έξι οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Κυκλοφοριακό κομφούζιο
Ασυνήθιστος ο όγκος της διαρροής υγραερίου στην Έγκωμη-Πάνω από εκατό περιστατικά σε πέντε χρόνια
Αδράνεια εννέα ετών για τους φονικούς ΤΑΚΑΤΑ-Παραδοχές από Λουκά, με απόδοση ευθυνών και σε εταιρείες
Ξανά ενώπιον της Βουλής τα αντισταθμιστικά για τις κοινότητες στο Βασιλικό-«Πρέπει να έχουν όφελος οι κάτοικοι»
Το déjà vu για τον σφετερισμό, η έξαρση αδιαλλαξίας και το σκοτεινό μέλλον του Κυπριακού