Οι κρυφοί κίνδυνοι των νέων προϊόντων καπνού

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2025 είναι «Ελκυστικά προϊόντα - Σκοτεινές προθέσεις» και επικεντρώνεται στην ανάδειξη των κρυφών κινδύνων που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα καπνού με ελκυστικές γεύσεις και συσκευασίες καθώς και στην αποκάλυψη των σχετικών στρατηγικών της βιομηχανίας καπνού.  

Την 31η Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στρέφει την προσοχή φορέων υγείας, κυβερνήσεων και όλης της κοινωνίας στις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και σε ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2025 είναι «Ελκυστικά προϊόντα - Σκοτεινές προθέσεις» και επικεντρώνεται στην ανάδειξη των κρυφών κινδύνων που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα καπνού με ελκυστικές γεύσεις και συσκευασίες καθώς και στην αποκάλυψη των σχετικών στρατηγικών της βιομηχανίας καπνού.  

Πέρα από τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα, στις μέρες μας η χρήση νέων καπνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των νέων. Σύμφωνα με τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχετικά με τα νέα προϊόντα νικοτίνης και καπνού, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα καπνικά προϊόντα αποτελούν πύλες ένταξης στον εθισμό στη νικοτίνη και την έναρξη του καπνίσματος.

Δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι νέοι χρήστες προϊόντων καπνού και νικοτίνης συχνά κάνουν ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων προϊόντων, διακινδυνεύοντας μεγαλύτερη έκθεση σε τοξικές ουσίες και εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Αυτή η ημέρα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν την υγεία τους, να προστατεύσουν τους γύρω τους αλλά και το περιβάλλον.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πενήντα δύο παιδιά γεννήθηκαν από σπέρμα με καρκινογόνο μετάλλαξη στο Βέλγιο-Πιθανά κρούσματα και στην Κύπρο
Έστησαν δίκτυο και εξαπατούσαν πολίτες με δήθεν εράνους για τρία χρόνια-Δύο συλλήψεις
Εξαφανίστηκε ο 80χρονος Πέτρος Βρέτος-Πιθανόν να έχει συμπτώματα αποπροσανατολισμού και απώλειας μνήμης (pic)
Νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο Νίκος Αναστασίου-Αναλαμβάνει να οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές του 2026
Πυρά ACCEPT κατά υποψήφιου του ΕΛΑΜ πως συμμετείχε στο pride και φωτογράφησε drag queen-«Προπαγάνδα» απαντά το κόμμα
Επιχείρηση «Ιστός Αράχνης»-Πώς στήθηκε επί 18 μήνες το σαμποτάζ των Ουκρανών στις ρωσικές βάσεις
Έκλεισαν οι κάλπες στην ΕΔΕΚ-Η ώρα της κρίσης για Αναστασίου και Διομήδους
Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες
Βλάβη σε αγωγό από μπάζωμα άφησε χωρίς νερό την Πάφο-Τη Δευτέρα αποκαθίσταται πλήρως το πρόβλημα
Χειροπέδες σε δύο νεαρούς για τον εμπρησμό οχήματος στον Άγιο Δομέτιο