Τα προξενεία θα ξεκινήσουν πρόσθετους ελέγχους σε όσους έχουν αιτηθεί βίζα για να επισκεφθούν το Χάρβαρντ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε οδηγίες σε όλα τα αμερικανικά προξενεία στο εξωτερικό να ξεκινήσουν πρόσθετους ελέγχους σε όσους έχουν αιτηθεί βίζα προκειμένου να μεταβούν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, για οποιονδήποτε λόγο, σύμφωνα με ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters σήμερα. Πρόκειται για άλλη μια ενέργεια που επεκτείνει την καταστολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σε ένα τηλεγράφημα που φέρει σημερινή ημερομηνία και στάλθηκε σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές αρχές των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δίνει εντολή να ξεκινήσουν αμέσως «πρόσθετοι έλεγχοι» σε άτομα που έχουν αιτηθεί «μη μεταναστευτική βίζα» και «επιθυμούν να ταξιδέψουν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για οποιονδήποτε σκοπό».

Τέτοιες αιτήσεις μπορεί να έχουν υποβάλει υποψήφιοι φοιτητές, άτομα που ήδη σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, εργαζόμενοι, συμβαλλόμενοι, προσκεκλημένοι ομιλητές, ακόμη και τουρίστες.

Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δεν κατάφερε να διατηρήσει «ένα περιβάλλον πανεπιστημιούπολης απαλλαγμένο από βία και αντισημιτισμό», υποστηρίζει το τηλεγράφημα, σημειώνοντας ότι τα αυξημένα μέτρα ελέγχου στοχεύουν να βοηθήσουν τους προξενικούς υπαλλήλους να εντοπίσουν τους αιτούντες βίζα που έχουν «ιστορικό αντισημιτικής παρενόχλησης και βίας».

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ απαιτούσαν πρόσθετους ελέγχους σε άτομα από συγκεκριμένες χώρες. Η εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών κατά του Χάρβαρντ φαίνεται να είναι μια άνευ προηγουμένου χρήση της διαδικασίας έκδοσης βίζας εναντίον ενός πανεπιστημίου που έχει πέσει σε δυσμένεια.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, οι προξενικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του αιτούντος, εάν οι λογαριασμοί του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι δημόσιοι . «Εάν δεν είστε πλήρως πεπεισμένοι ότι ο αιτών, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, θα συμμετάσχει σε δραστηριότητες που συνάδουν με το καθεστώς της μη μεταναστευτικής βίζας του, θα πρέπει να του αρνηθείτε τη βίζα», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Το τελευταίο διάστημα ο Ρούμπιο έχει δηλώσει ότι ανακάλεσε ο ίδιος τις βίζες εκατοντάδων, ενδεχομένως και χιλιάδων ανθρώπων –μεταξύ των οποίων και φοιτητές– επειδή ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες που αντίκεινται στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Αν έρχεστε εδώ για να δημιουργήσετε προβλήματα, πιθανότατα θα έχετε πρόβλημα», είπε ο Ρούμπιο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 7 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Το όνειρο ζωντάνεψε στο Μόναχο, η Παρί είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης με μυθική πεντάρα επί της Ίντερ
Γιατί τα βρίσκει σκούρα ο Τραμπ με την επιβολή των δασμών-Οι παλινωδίες και η πραγματικότητα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια στο Μόναχο λίγο πριν τον τελικό του Champions League
Στην Ιταλία για θεραπεία το μοναδικό επιζών από τα δέκα παιδιά της Παλαιστίνιας γιατρού
Με σύνθημα «Η αγάπη δεν φοβάται» η Πορεία Υπερηφάνειας-Ντυμένοι στα μαύρα οι συμμετέχοντες (pics)
Συγχαρητήρια Προέδρου στην κυπριακή αποστολή για την πρωτιά στους ΑΜΚΕ-«Τίμησαν την πατρίδα μας»
Θολή απάντηση από τη Χαμάς στην πρόταση ΗΠΑ για τους ομήρους-Ζητά τροποποιήσεις και ανταλλάγματα
Η Κύπρος κατέκτησε την πρώτη θέση στους ΑΜΚΕ της Ανδόρας
Iσραήλ για Ιράν-«Είναι αποφασισμένο να ολοκληρώσει το πυρηνικό πρόγραμμά του»
Διαδηλωτές στη Βουλγαρία δηλώνουν κατά του ευρώ-Tάσσονται υπέρ της διατήρησης του λεβ