Το casus belli της Τουρκίας φράζει στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα-Καμία αναφορά Γεραπετρίτη στο Κυπριακό
12:51 - 03 Μαΐου 2025

Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και αυτό το ζήτημα μας εμποδίζει να εμπλακούμε σε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ότι «αυτή είναι μια πραγματικότητα από το παρελθόν. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό κάποια στιγμή, όταν οι διμερείς μας σχέσεις φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο».
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλούσε σε εκδότες και διευθυντές εφημερίδων της Τουρκίας, οι οποίοι τον συνάντησαν χθες στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, του ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης όπου συνομίλησαν μαζί του επί δύο ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναντήθηκαν σε ανεπίσημο δείπνο Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη
Όπως μεταδίδει σήμερα η Μιλλιέτ, Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, έχουμε ήδη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αλλά μερικές φορές υπάρχει κάτι κρίσιμο, ότι δεν υποστηρίζουμε την Τουρκία σε στρατιωτικούς οργανισμούς ή στη συμμετοχή της σε αμυντικά προγράμματα».
«Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και αυτό το ζήτημα μας εμποδίζει να εμπλακούμε σε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα από το παρελθόν. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό κάποια στιγμή, όταν οι διμερείς μας σχέσεις φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε.
Η Μιλλιέτ γράφει επίσης ότι ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε αισιόδοξος για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Για πρώτη φορά, αισθάνομαι ότι έχουμε έναν πολύ καλά δομημένο διάλογο. Και οι δύο πλευρές εργάζονται οργανωμένα για να δημιουργήσουν μια θετική ατζέντα», ανέφερε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό στο οποίο δεν έχουμε εργαστεί μέχρι στιγμής είναι ο διάλογος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι σίγουρα ένα ευαίσθητο ζήτημα προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία στην περιοχή μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε σημειώσει μικρότερη πρόοδο μέχρι στιγμής, αλλά ξεκινήσαμε αυτόν τον διάλογο πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Και σε μια εποχή που υπάρχει μια δύσκολη περίοδος στη διεθνή σκηνή και στην ευρωπαϊκή ήπειρο λόγω συγκρούσεων, νομίζω ότι έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο», είπε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια αυτόν τον μήνα και ότι θα εργαστούν για τον σχεδιασμό της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο μέλλον.
Για τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να είπε πως «φαίνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαδικασία, εκτός από μια φωνή που διαφωνεί».
Όπως μεταδίδει η Μιλιέτ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Φιντάν στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια αυτόν τον μήνα και ότι θα εργαστούν για τον σχεδιασμό της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο μέλλον.
Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός έχει καταστεί δύσκολος λόγω του φορτωμένου προγράμματος και των δύο ηγετών και τόνισε ότι θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν μια επίσκεψη στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον. Σε αυτό το σημείο, όταν ρωτήθηκε αν η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω της σύλληψης του Ιμάμογλου, απάντησε: «Η ημερομηνία δεν είχε καθοριστεί, οπότε γιατί να αναβληθεί;»
Δηλώνοντας ότι αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε: «Είμαστε της άποψης ότι πρέπει να έχουμε βιώσιμη αμυντική ικανότητα» και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αμυντική βιομηχανία πολύ υψηλού επιπέδου σε σύγκριση με την Τουρκία».
«Δεν νομίζω ότι απειλούμαστε από την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία. Είναι καλό για την Τουρκία να έχει μια ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία. Επειδή είναι πιο δαπανηρό να διασφαλίζει τις αμυντικές δυνατότητες της από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, το κύριο σημείο στην ήπειρο και το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι», είπε.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, «είναι επίσης σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτή η κατάσταση φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ».
Το σχόλιο της εφημερίδας
Ο αρχισυντάκης της τουρκικής εφημερίδας Οζάι Σέντιρ σχολιάζει ότι ο κ. Γεραπετρίτης «ως πατριώτης που γνωρίζει ότι μια Ελλάδα που έχει λύσει τα προβλήματά της με την Τουρκία είναι πλουσιότερη και ασφαλέστερη, υπηρετεί τη χώρα του με μια διαδικασία διαλόγου και μια θετική ατζέντα. Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική στάση από εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εχθρότητα προς την Τουρκία ως μοχλό για να προωθήσουν την προσωπική τους σταδιοδρομία».
Γράφει επίσης ότι «αυτή η διαφορετική στάση αντικατοπτρίζεται φυσικά στον τρόπο που μιλάει για τα ίδια προβλήματα». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρει, «δεν χρησιμοποιεί τη λέξη ‘διεθνές δίκαιο’ σαν να είναι ένα γεμάτο όπλο στο τραπέζι, απλώς τη βγάζει από την τσέπη του εξηγώντας τη θέση της χώρας του».
Αναφέρει ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ότι «δεν είναι ονειροπόλος αλλά ρεαλιστής, και όταν σχηματίζει προτάσεις δεν υποδεικνύει τους στρατούς ως διεύθυνση για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Αντιθέτως, προσθέτει, «αναθέτει ένα καθήκον στα μέσα ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό κόσμο και των δύο χωρών και λέει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τοξική γλώσσα».
Επικαλούμενος συζήτηση που είχε ο ίδιος ο αρχισυντάκτης της Μιλλιέτ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, γράφει ότι διαισθάνθηκε ότι «οι σκέψεις του Υπουργού Φιντάν για τον Έλληνα ομόλογό του ήταν εξαιρετικά θετικές». «Ο (Τούρκος) Υπουργός Εξωτερικών είχε δίκιο, ο Υπουργός Γεραπετρίτης είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις καλόπιστα ακόμα και για θέματα για τα οποία έχεις διαφορετικές απόψεις», αναφέρει.
Πηγή: ΚΥΠΕ
