Έξι χρόνια μετά, επαναρχίζει το... σήριαλ των ευθυνών για «Ορέστη»-Είχαν μπλοκαριστεί οι πειθαρχικές λόγω σφάλματος Μαυρομμάτη

Τον Απρίλιο του 2019, ολόκληρη η Κύπρος - και όχι μόνο - είχε παγώσει από τα φρικτά εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου, «Ορέστη». Πέντε γυναίκες και δύο παιδιά δολοφονήθηκαν, ενώ στη συνέχεια πετάχτηκαν σε υγρούς τάφους στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό, στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα και στη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο. Εκτός από τα φρικαλέα εγκλήματα του κατά συρροή δολοφόνου, η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια και τον τρόπο που η Αστυνομία αντιμετώπισε τις καταγγελίες περί εξαφάνισης των θυμάτων, από τα οικεία τους πρόσωπα.

Για την υπόθεση είχαν οριστεί ποινικοί ανακριτές, που ερεύνησαν τους χειρισμούς των αστυνομικών και οι οποίοι εντόπισαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις, που αφορούσαν τις ενέργειες των μελών της. Μετά από αυτά τα ευρήματα, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη δεκαπέντε αστυνομικών. Μία απόφαση που ανέτρεψε ο νυν Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είχε αναφέρει πως μετά από νέα μελέτη του μαρτυρικού υλικού, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε πως δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν και ως εκ τούτου ακολούθησαν οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αστυνομικών, από τα χαμηλά στρώματα, αφού οι ευθύνες, για άλλη μια φορά, δεν άγγιξαν τα ψηλά δώματα του Σώματος, παρά το γεγονός πως, όπως είχε λεχθεί, είχαν εμπλοκή στις υποθέσεις.

Έξι χρόνια μετά, την ίδια αντίστοιχη περίοδο, επανίρχησε η μια εκ των υποθέσεων που αφορά τους χειρισμούς για τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου που διερευνήθηκαν από το ΤΑΕ Λευκωσίας, η οποία πέραν του ότι δεν άρχισε ποτέ εξαιτίας της Κατηγορούσας Αρχής που δεν παρέδωσε το μαρτυρικό υλικό στην υπεράσπιση, στην πορεία αποσύρθηκε, αφού προέκυψε νομικό σφάλμα στα κατηγορητήρια. Κάτι το οποίο είχε υποδειχθεί εξαρχής από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Δημήτρη Απαισιώτη, Μαρίνο Καούλλα και Αγαθοκλή Κορέλλη, αφού είχαν κατατεθεί έξι διαφορετικά αντί ένα, παρά το γεγονός πως η διαδικασία ήταν κοινή και οι αστυνομικοί συγκατηγορούμενοι.

Ωστόσο, ο πρώην Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, είχε απαντήσει πως τα κατηγορητήρια θα παραμείνουν ως έχουν, ωστόσο η απόφαση του αποδείχθηκε λανθασμένη, με βάση την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία αποτάθηκε ο ίδιος. Συγκεκριμένα, στην διαδικασία της 17ης Οκτωβρίου 2023, υπήρξε ενημέρωση πως μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δόθηκαν οδηγίες όπως ανακληθεί η πειθαρχική δίκη, ενώ δόθηκαν οδηγίες όπως ο πρώην Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, καταρτήσει νέα κατηγορητήρια και από εκεί και πέρα η υπόθεση θα επανακαταχωρηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε φιάσκο εξελίσσεται η εκ των πειθαρχικών για την υπόθεση Μεταξά-Γνωμάτευση για ανάκληση της δίκης

Εκ τότε η υπόθεση παρέμεινε σκαλωμένη, παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας που κατηγορούνται ζητούσαν εξαρχής να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, μέσω της οποίας προανήγγειλαν αποκαλύψεις σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν, αλλά και για το ποιοι έδιναν τις οδηγίες, όπως επίσης και το ποιοι ήταν ενήμεροι, χωρίς όμως να τους αποδίδονται ευθύνες από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων που είχαν διερευνήσει την υπόθεση.

Μετά από χίλια μύρια κύματα, στις 29 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικασία ενώπιον της τριμελούς Πειθαρχικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τους:

  1. κ. Χρίστος Μούης, Αστυνόμος Ά, ως πρόεδρος της Επιτροπής
  2. κ. Ζωή Κυριακίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ά ως μέλος της Επιτροπής
  3. κ. Σοφοκλής Καρασαμάνης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας

Κατηγορούμενοι στην συγκεκριμένη διαδικασία, είναι έξι μέλη της Αστυνομίας, ένα ανώτερος υπαστυνόμος, ένας υπαστυνόμος, δύο λοχίες και δύο αστυφύλακες, οι οποίοι κατά τον ουσιώδη χρόνο υπηρετούσαν στο ΤΑΕ Λευκωσίας, όπου είχαν καταγγελθεί ως ελλείποντα πρόσωπα, η μητέρα Ρουμάνικης καταγωγής, Λίβια Μπουένα, με την ανήλικη κόρη της, Έλενα Ναταλία. Σημειώνεται πως αρχικά διενεργήθηκαν έρευνες από τον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου, ενώ στην συνέχεια οι έρευνες συνεχίστηκαν από το ΤΑΕ Λευκωσίας.

Ωστόσο η διαδικασία της 29ης Απριλίου ξεκίνησε με αναβολή, αφού τέθηκε από έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, τον κ. Δημήτρη Απαισιώτη, σε σχέση μόνο με τον πελάτη του, αίτημα εξαίρεσης του μέλους της Πειθαρχικής Επιτροπής και συγκεκριμένα της κ. Κυριακίδου.

Το αίτημα βασιζόταν στο γεγονός ότι ο κ. Απαισιώτης εκπροσώπησε πριν λίγους μήνες Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας σε πειθαρχική υπόθεση, στην οποία συμμετείχε η κ. Κυριακίδου ως πρόεδρος της Επιτροπής. Στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο πειθαρχικά διωκόμενος απαλλάγηκε των κατηγοριών που αντιμετώπιζε, καθότι συνταξιοδοτήθηκε κατά τον χρόνο που έδινε μαρτυρία ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας.

Κατά την διάρκεια εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αναφέρει ο κ. Απαισιώτης, υπήρχε από εγκριμένο αίτημα εξ’ υπαρχής για παράδοση των πρακτικών έκαστης συνεδρίας, ωστόσο τα τελευταία πρακτικά δεκαπέντε συνεδριών δεν παραδόθηκαν ούτε στην υπεράσπιση, αλλά ούτε και στην Κατηγορούσα Αρχή.

Ενόψει τούτου, μετά το πέρας της πειθαρχικής υπόθεσης, υποβλήθηκε από τον Δημήτρη Απαισιώτης αίτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως παραδοθούν τα προαναφερθέντα πρακτικά και ταυτόχρονα υποβλήθηκε καταγγελία εναντίον όλων των μελών της Επιτροπής για διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, λόγω μη παραχώρησης τους. Λόγω του ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, όπως αναφέρει ο κ. Απαισιώτης, ακολούθησε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία διόρισε λειτουργό και η καταγγελία μέχρι και σήμερα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

«Εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης του Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας προέβηκα σε καταγγελία τόσο (1) υπό την ιδιότητα μου ως συνήγορος υπεράσπισης (εκ μέρους του Ανώτερου αξιωματικού) όσο και (2) υπό την προσωπική ιδιότητα μου ως δικηγόρος, εναντίον όλων των μελών της εκεί απαρτιζόμενης πειθαρχικής Επιτροπής, ζητώντας την πειθαρχική τους δίωξη. Η κ. Κυριακίδου αποτελούσε μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής που εκδίκασε την υπόθεση εναντίον του Ανώτερου Αξιωματικού και σήμερα είναι μέλος της παρούσας Πειθαρχικής Επιτροπής, όπου εκπροσωπώ ένα αξιωματικό εκ των έξι πειθαρχικά διωκόμενων μελών της Αστυνομίας», αναφέρει ο Δημήτρης Απαισιώτης, ο οποίος επισημαίνει πως η πειθαρχική υπόθεση του Ανώτερου Αξιωματικού, ως προς την οποία έγινε η καταγγελία, είναι εντελώς άσχετη προς την προκειμένη ως προς διαδίκους και γεγονότα.

Περαιτέρω, ο κ. Απαισιώτης αναφέρει πως «το ερώτημα που τίθεται και καλείται να απαντηθεί από την παρούσα Επιτροπή κατά την άποψη μου είναι το εξής: Τα γεγονότα ως παρουσιάστηκαν πιο πάνω, όπου δικηγόρος υπό την διπλή του ιδιότητα έχει προβεί σε καταγγελία μέλους της παρούσας Επιτροπής που ήταν και μέλος της Επιτροπής που έκανε καταγγελία εναντίον, όχι μόνο του ιδίου του μέλους αλλά όλων των μελών της απαρτιζόμενης εκεί Επιτροπής, μπορεί χωρίς ίχνος αμφιβολίας να ασκήσει τα καθήκοντα της, ως ένα ανεξάρτητο πειθαρχικό Δικαστήριο;». Επιπρόσθετα σημειώνει πως «οι διάδικοι έχουν δικαίωμα σε αμερόληπτο κριτή της υπόθεσης τους και η αμεροληψία του κριτή της υπόθεσης τους πρέπει να είναι τόσο υποκειμενική όσον και να φαίνεται ότι υπάρχει, σε ένα αντικειμενικό παρατηρητή, ο οποίος γνωρίζει τα γεγονότα».

Η Επιτροπή όρισε νέα ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει την απόφαση της, ενώ αναβολή υπήρξε και στις άλλες δυο υποθέσεις, που επίσης αφορούν χειρισμούς για εξαφανίσεις θυμάτων στην Λευκωσία. Και στις άλλες δύο οι κατηγορούμενοι είναι έξι, ωστόσο και στις τρεις υποθέσεις υπάρχουν κατηγορούμενοι που είναι οι ίδιοι.

Υπενθυμίζεται πως από το 2021, οπότε λήφθηκε η απόφαση για πειθαρχικές διώξεις, η πρώτη πειθαρχική δίκη ξεκίνησε - χωρίς στην ουσία να ξεκινά - τον Μάρτιο του 2022 και αυτή αφορούσε τους αστυνομικούς που διερεύνησαν τις υποθέσεις στην Λευκωσία, ενώ υπάρχει ακόμη μια υπόθεση που αφορά τους αστυνομικούς της Λάρνακας, όπου τα κατηγορητήρια επιδόθηκαν τον Μάϊο του 2023.

Σημειώνεται πως ο καταλογισμός των ευθυνών σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην περίπτωση των θυμάτων της Λάρνακας, σταμάτησαν μέχρι τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ της Επαρχίας, οι οποίοι εν τέλει απαλλάχτηκαν αφού διαπιστώθηκε πως δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον κατάλογο των κατηγορουμένων αφού ήταν και στη λίστα των μαρτύρων, ενώ σε ότι αφορά τα θύματα της Λευκωσίας, οι ευθύνες σταμάτησαν μέχρι τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας. Τα υπόλοιπα μέλη, ήταν ανακριτές των ΤΑΕ των δύο Επαρχιών που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση των εξαφανίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deja vu λαθών σε άλλη πειθαρχική κατά αστυνομικών-Πρόβλημα στα κατηγορητήρια, απαλλάχθηκαν τα μέλη

Δειτε Επισης

Λεωφορείο παρέσυρε δωδεκάχρονη στην Πάφο-Διακομίστηκε στο νοσοκομείο
Πυρπόλησαν το όχημα του πατέρα ανακριτή του ΤΑΕ Αρχηγείου-Έρευνες εάν ήταν «μήνυμα» στον αστυνομικό
Ανέκοψαν για έλεγχο 39χρονο με τον 12χρονο γιο του-Εντόπισαν διαρρηκτικά εργαλεία και κλοπιμαία
Πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για παράνομη εργοδότηση-Εντοπίστηκαν 34 πρόσωπα
Σειρά επαφών Αρχηγού ΓΕΕΦ στις ΗΠΑ-Συζήτησε με αξιωματούχους του Πενταγώνου
Εντοπίστηκε ο 82χρονος που απουσίαζε από την οικία του στη Λεμεσό
Δεύτερη σύλληψη 16χρονου για την επίθεση με πέτρες σε αστυνομικούς ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης
Συνεχίζουν απτόητοι οι εμπρηστές-Έκαψαν όχημα 43χρονου στη Λάρνακα
Μοτοσικλετιστές επιτέθηκαν και λήστεψαν 21χρονο στη Λάρνακα-Άρπαξαν το κινητό και το πορτοφόλι του
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πάφο-Έρευνες για τα αίτια