«Πρόθεσή μας να ακουστούν οι ιστορίες των γυναικών που βιάστηκαν το 1974, να δώσουμε χώρο στις πληγές»
12:48 - 28 Μαΐου 2025

Πρόθεσή μας είναι να ακουστούν οι ιστορίες των γυναικών που βιάστηκαν το '74 από τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο, να δώσουμε χρόνο και χώρο στις πληγές που ακόμη αιμορραγούν, να επουλωθούν και να πιέσουμε για ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο που να αναγνωρίζει ως όπλο πολέμου την σεξουαλική βία δήλωσε την Τετάρτη η Πρόεδρος της αντιπροσωπείας της επιτροπής FEMM, Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη.
Η κ. Μελέτη και μέλη της αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Κύπρο, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ. Χθες, μεταξύ άλλων, συναντήθηκαν με γυναίκες που βιάστηκαν το '74 και όπως είπε η κ. Μελέτη, πρόκειται για την συγκλονιστικότερη στιγμή της επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας «όλοι λυγίσαμε το ίδιο γι΄αυτά που ακούσαμε χθες».
Την πρωτοβουλία για την επίσκεψη είχε ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς και κατέστη δυνατή ύστερα από πολύπλοκες, δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε η Ελεονώρα Μελέτη, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις και πολλοί διερωτήθηκαν γιατί να ασχοληθούν με ένα θέμα που έγινε πριν 51 χρόνια και αφορά μια μικρή μερίδα κόσμου.
«Οι γυναίκες μας άνοιξαν την καρδιά τους σε μια κουβέντα που μας φόρτισε συναισθηματικά. Ήταν δύσκολες στιγμές, μας περιέγραψαν τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν, κάποιες ήταν ανήλικες τότε», ανέφερε.
Η κ. Μελέτη ανέφερε πως θα επιστρέψουν στο ΕΚ και θα ετοιμάσουν έκθεση για τα βιώματά τους στο νησί και θα πιέσουν για να περάσει ψήφισμα. «Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η μάχη συνεχίζεται, εμείς θα συνεχίσουμε, δεν σταματάμε, με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες για συντήρηση του θέματος», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι χθες είχαν και άλλες σημαντικές επαφές με διάφορους φορείς και με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου η οποία θα πιέσει για να ανεγερθεί μνημείο για τις γυναίκες αυτές.
Η κ. Μελέτη είπε ότι το μνημείο βοηθά στην τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων και στη διατήρηση του αφηγήματος και στις νέες γενιές που δεν ξέρουν για την ιστορία των γυναικών που βιάστηκαν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι οι γυναίκες αυτές στη συνάντηση χθες, δεν ζήτησαν απολύτως τίποτε.
«Οι γυναίκες αυτές έχασαν τα πάντα, δεν έχουν κάτι άλλο να χάσουν πια. Είχανε στιγματιστεί, είχαν περιθωριοποιηθεί, είχαν αποκλειστεί, βίωσαν ρατσισμό, κάποιες εγκατέλειψαν την Κύπρο, πήγαν σε άλλες χώρες να ζήσουν χωρίς ταπείνωση και ενοχές, γίνονταν τότε και παρθενορραφές και ακούσαμε ότι αυξάνονταν δραματικά, δεν είχαν πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους, καταδικάστηκαν να φοράνε μαύρα όλη τους τη ζωή», ανέφερε.
Είπε παράλληλα ότι η αποστολή δεν είχε πολιτικό χρώμα και στίγμα και όλοι βίωσαν τα ίδια συναισθήματα τα οποία θα καταγραφούν στην έκθεση.
Πρόσθεσε ότι κάποια επιδόματα δίνονται σε αυτές τις γυναίκες από το κράτος αλλά η ουσιαστική βοήθεια είναι η συμπερίληψή τους και να αρχίσουν να μιλάνε χωρίς τύψεις και στίγμα. Αναφέρθηκε στη συλλογική ευθύνη που έχουμε όλοι μας έναντι αυτών των γυναικών και σε οριζόντιες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν.
Οι Ευρωβουλευτές Λουκάς Φουρλάς και Γιώργος Γεωργίου ευχαρίστησαν την συνάδελφό τους για τις τεράστιες προσπάθειές της για να να καταστεί δυνατή η αποστολή στην Κύπρο.
«Η μάχη για εμάς τώρα αρχίζει. Και δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιώσουμε αυτές τις γυναίκες, είναι τεράστια η ευθύνη που έχουμε απέναντί τους», ανέφερε ο κ. Φουρλάς.
«Αυτό που ζήσαμε χθες ήταν συγκλονιστικό και λυτρωτικό και ευχαριστούμε την Ελεονώρα για τις προσπάθειές της», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
Η επίσκεψη από τις 26 ως τις 28 Μαϊου περιλάμβανε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τις Αλίκη Χ''Γεωργίου, Νατάσα Φρειδερίκου, Ρίτα Καρατζά από το Ίδρυμα Ζωή, την ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, την Επίτροπο Τζόζη Χριστοδούλου και τον ερευνητή-συγγραφέα Χρύσανθο Χρυσάνθου.
Από στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στις υπάρχουσες μαρτυρίες γυναικών θυμάτων βιασμών έως και 1.500 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμών και φρικτών βασανιστηρίων στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Μόνο 80 λαμβάνουν επίδομα από το κράτος. Στη διάρκεια της εισβολής βιασμούς υπέστησαν και άνδρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ