«Συνάνθρωποί μας ζουν με 500-600 ευρώ»-Άλυτο από το 2019 το ζήτημα με τις εγκρίσεις άδειας ανικανότητας
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 28 Μαΐου 2025

«Συνάνθρωποί μας ζουν με 500-600 ευρώ το μήνα, από τη σύνταξη ανικανότητας και δεν είναι δικαιούχοι για να λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχουν, όσον αφορά στην καταβολή συντάξεων ανικανότητας σε άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν. Την ίδια ώρα, η κα. Ανθοπούλου έθιξε και το ζήτημα των 36 μηνών που απαιτούνται για να εργάζεται κάποιος, ώστε να είναι δικαιούχος συντάξεως ανικανότητας.
Η Επιτροπή Εργασίας, για ακόμη μία φορά, έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα με τις εγκρίσεις για σύνταξη ανικανότητας, το οποίο έθεσαν όλα τα μέλη προς συζήτηση, καθώς επίσης και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χαράλαμπος Πάζαρος, ώστε να διαπιστωθεί αν τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί το 2019 έχουν επιλυθεί. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι ένα θέμα που τόσα χρόνια παραμένει ανοιχτό και ταλαιπωρεί αρκετούς συνανθρώπους μας.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε πως το ζήτημα είναι υπό μελέτη και υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, ώστε να διαπιστωθεί ο κατάλληλος τρόπος για να επιλυθεί, ωστόσο ζήτησε χρόνο για να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις ΑμεΑ που μένουν εκτός αγοράς εργασίας-«Υπάρχει κυνηγητό»
Η θέση της ΚΥΣΟΑ
Η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, στην τοποθέτησή της, ανέφερε πως ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη ανικανότητας είναι άτομα με αναπηρία, ενώ σημείωσε πως κανένας από πλευράς Υπουργείου Εργασίας δεν έχει προβεί σε διαβούλευση με την οργάνωση, ώστε να υπάρχει μία καθοδήγηση. «Είναι πολύ προβληματικό ότι για να δικαιούται κάποιος σύνταξη ανικανότητας να πρέπει να έχει εργαστεί τρία χρόνια. Αν ένα νέο άτομο που δεν συμπληρώσει τα τρία χρόνια και τραυματιστεί και δεν μπορεί να εργαστεί, δεν θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα. Οι 36 μήνες που είναι απαραίτητοι για να κριθεί κάποιος ανίκανος για να εργαστεί, είναι ευρύ διάστημα. Αυτό είναι ένα σημείο που θα έπρεπε να ακούσουν τις απόψεις το Υπουργείο Εργασίας. Δεν πρέπει να μπαίνει πάνω από όλα ο προϋπολογισμός για να είναι λιγότερος ο αριθμός των δικαιούχων».
Η κα. Ανθοπούλου, συνεχίζοντας, υπέδειξε πως «οι αιτήσεις δεν είναι προσβάσιμες για τα άτομα με οπτική αναπηρία για να μπορεί να υποβάλει αίτημα. Αν διαβουλευτούν μαζί μας θα μπορούσαμε να τους καθοδηγήσουμε. Επίσης το 60% ποσό από τον τελευταίο μισθό είναι αρκετά μικρό ποσοστό. Υπάρχουν άτομα που λαμβάνουν 500-600 ευρώ και δεν είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ. Σε έρευνα που κάναμε διαφάνηκε πως υπάρχουν χιλιάδες συνανθρώποι μας που «ζουν» με αυτά τα ποσά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολίτες χάνουν σύνταξη ανικανότητας λόγω της νομοθεσίας κοινωνικών ασφαλίσεων-«Τραγικές περιπτώσεις»
Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης, επεσήμανε πως «είναι σημαντικό που ακούσαμε ότι το βλέπουν στο Υπουργείο. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση. Οι δύο οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι η ΟΣΑΚ και η ΚΥΣΟΑ και θα ευκολύνει το έργο του Υπουργείου, αν υπάρχει η διαβούλευση από πριν και θέσουμε ενώπιον τους τις περιπτώσεις».
Μετά τις τοποθετήσεις των καλεσμένων, η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε όπως θέσει εκ νέου το θέμα προς συζήτηση αρχές Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας πως είναι αρκετά μεγάλη η περίοδος για να γίνουν διαβουλεύσεις. «Δεν θα συζητήσουμε ένα θέμα από το μηδέν. Συζητείται από το 2019 το θέμα. Πρέπει να το δείτε με ανάλογη σημασία και ως προτεραιότητα και να πούμε ότι πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα είμαστε ξανά εδώ για να το εξετάσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»