Καταθέτουν Βαφεάδης, Καρούσος και Αναστασιάδου στην Επιτροπή για ΤΑΚΑΤΑ-Ένα βήμα πριν το τέλος οι έρευνες
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 28 Μαΐου 2025

Το τελευταίο μίλι πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της διανύει η Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, ενώπιον της οποίας θα βρεθούν το πρωί οι τρεις τελευταίοι υπουργοί Μεταφορών για να δώσουν την κατάθεσή τους γύρω από τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους ο Κυριάκος Όξινος και η Στυλιανή Γιωργαλλή, το 2023 και 2024 αντίστοιχα, αλλά και να τραυματιστεί ο Αλέξανδρος Λούγκου το 2017.
Αλέξης Βαφεάδης, Γιάννης Καρούσος και Βασιλική Αναστασιάδου θα διαβούν λίγο πριν τις 10:00 το κατώφλι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, όπου διεξάγονται οι συνεδρίες της Ερευνητικής, για να απαντήσουν στα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής, όπως έπραξαν και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι που είχαν κληθεί το προηγούμενο διάστημα και έδωσαν τις δικές τους καταθέσεις προβαίνοντας σε ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών.
Ο νυν υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, είναι το πρόσωπο που υπηρετούσε στο Υπουργείο όταν σημειώθηκε το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα την 19χρονη Στυλιανή Γιωργαλλή, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων, με αποτέλεσμα να αρχίσει η χαρτογράφηση του προβλήματος και οι αντικαταστάσεις αερόσακων, έπειτα από επέμβαση της Βουλής. Η μαρτυρία του θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, αφού κλήθηκε να διαχειριστεί με τους συνεργάτες του την επανασύνδεση της αλυσίδας ενημέρωσης, που είχε διαλυθεί για χρόνια, με αποτέλεσμα πάνω από ογδόντα χιλιάδες οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους, χωρίς να οι ιδιοκτήτες τους να γνωρίζουν ότι διαθέτουν αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ.
Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να κληθεί να απαντήσει ο κ. Βαφεάδης, αναμένεται να είναι και η συνάντηση που είχε με τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου, στο γραφείο του, στην παρουσία τρίτου προσώπου, μετά το ατύχημα του 2023. Ο Γιάννος Όξινος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ο τότε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιάννης Νικολαΐδης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νικολαΐδης κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής, υποστήριξε πως εκείνη τη μέρα ήταν στη Λεμεσό και πως άλλο ήταν το πρόσωπο που βρισκόταν στο γραφείο του υπουργού, αποδίδοντας την αναφορά του κ. Όξινου σε μπέρδεμα.
Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται επίσης και η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, κατά την θητεία του οποίου καταγράφηκε ο θάνατος του Κυριάκου Όξινου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου.
Από τον κ. Καρούσο αναμένεται να ζητηθεί όπως τοποθετηθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου αφότου διαφάνηκε ότι ο θάνατος επήλθε από την έκρηξη του αερόσακου, ως επίσης και εάν είχε ενημερωθεί από την προκάτοχό του, Βασιλική Αναστασιάδου επί του θέματος.
Με τη σειρά της, η Βασιλική Αναστασιάδου υπηρέτησε ως υπουργός, μετά το ατύχημα του Αλέξανδρου Λούγκου, που ήταν και το πρώτο χρονικά που σημειώθηκε στην Κύπρο, ωστόσο κανείς δεν ενέσκηψε επισταμένα στο θέμα, πριν το θάνατο της 19χρονης Στυλιανής, που σημειώθηκε επτά χρόνια αργότερα.
Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να κληθούν επίσης να τοποθετηθούν για το κατά πόσον έλαβαν στις περιόδους που θήτευσαν, ενημέρωση επί του θέματος, είτε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, είτε από τους Γενικούς Διευθυντές τους ή ακόμη και από οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Βαφεάδης ενημερώθηκε, τουλάχιστον από τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου, αφού η συνάντηση τους δεν διαψεύστηκε σε καμία περίπτωση, ωστόσο το ερώτημα είναι ποιες ενέργειες έγιναν για να να αποφευχθεί η επόμενη τραγωδία.
Σημειώνεται ότι αύριο κλήθηκαν για κατάθεση οι υπόλοιποι έξι πρώην υπουργοί και πιο συγκεκριμένα οι Μάριος Δημητριάδης, Ευθύμιος Φλουρέντζου, Νίκος Νικολαΐδης, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Μαρία Μαλαχτού-Παμπαλλή και Χάρης Θράσου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατάθεσε ο Αλέξανδρος Λούγκου, σε κλειστή συνεδρία της Ερευνητικής, όπως είχε ζητήσει, με τον πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχαλάκη Χριστοδούλου και τα μέλη της, Μιχάλη Βορκά και Θεοδόση Χατζημιχαήλ να εγκρίνουν το αίτημά του, σεβόμενοι την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία που υφίσταται για οκτώ χρόνια.
Μεταξύ άλλων, υπήρξαν αναφορές για την έκθεση της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, που εκπονήθηκε κατόπιν εξετάσεων που έγιναν στο όχημα του μετά το τροχαίο, ως επίσης και κατά πόσον παραδόθηκε ή όχι στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Από το 2013 κοινοποιήθηκε αναφορά RAPEX για τους ΤΑΚΑΤΑ-«Δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον ΤΟΜ»
- Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθύνης ενώπιον της Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ-Όλοι εναντίον όλων
- Μοίρασαν ευθύνες και δεν ανέλαβαν καμία οι Γενικοί Διευθυντές-Έντονες αντιδράσεις μελών της Ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ
- Κατέθεσε στην Ερευνητική για ΤΑΚΑΤΑ ο Αλέξανδρος Λούγκου-Ακολουθούν Βαφεάδης, Καρούσος και Αναστασιάδου