Στην Κύπρο η FEMM για τους βιασμούς της εισβολής-Συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Βουλής
21:09 - 27 Μαΐου 2025

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κύπριου Ευρωβουλευτή και μέλους της Επιτροπής FEMM Λουκά Φουρλά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, «στόχος της επίσκεψης είναι η ανάδειξη της τραγικής διάστασης της έμφυλης και σεξουαλικής βίας που υπέστησαν Κύπριες γυναίκες από τον τουρκικό στρατό κατά την εισβολή του 1974».
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους Ευρωβουλευτές Ελεονώρα Μελέτη (Επικεφαλής), Λουκά Φουρλά, Αnna Maria Cisint και Laurence Trochu. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν επίσης ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου και ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής.
Αναφέρεται ότι καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, η Πρόεδρος της Βουλής «εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη για την παρουσία της αντιπροσωπείας της Επιτροπής FEMM στην Κύπρο γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και την εκτίμησή της για το αξιόλογο έργο της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της στην Κύπρο επαναβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση και προσήλωση του ΕΚ στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων».
Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η σεξουαλική βία εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου για εκφοβισμό και υποταγή.
Υπογράμμισε ότι η συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης είναι απαραίτητη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης προς όλα τα θύματα σεξουαλικής βίας σε συνθήκες πολέμου, είτε αυτά διαπράχθηκαν στην Κύπρο, την Ουκρανία, τη Γάζα ή το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Προστίθεται ότι στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά είναι το ίδιο σοβαρά όπου και αν διαπράττονται και ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ίδια.
Επανέλαβε την ετοιμότητα του νομοθετικού σώματος να στηρίξει κάθε προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και απονομής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να ξεχαστούν τα εγκλήματα αυτά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι θα αναλάβει η ίδια προσωπικά πρωτοβουλία προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έναρξη διαδικασιών υλοποίησης έργου μνήμης και τιμής προς τις γυναίκες που υπέστησαν βιασμό ως όπλο πολέμου κατά την τουρκική εισβολή.
Η κ. Μελέτη μίλησε για τη σημασία της πρώτης αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής FEMM σε κράτος μέλος της ΕΕ, για να ενημερωθεί και να συζητήσει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα.
Πενήντα χρόνια μετά, ανέφερε η κ. Μελέτη, δυστυχώς το τραύμα αναπαράγεται και σε άλλα μέρη του κόσμου και υπογράμμισε τη σημασία ετοιμασίας νομοθετικού πλαισίου το οποίο να προστατεύει τα θύματα.
Αναφέρεται ότι ο κ. Φουρλάς επισήμανε επίσης τη σημασία της επίσκεψης αυτής στην Κύπρο για τις Κύπριες γυναίκες που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας κατά την εισβολή του 1974 και υπογράμμισε ότι, ο πόνος δεν αλλάζει όσα χρόνια και αν περάσουν και γι’ αυτό η δικαίωσή τους είναι σημαντική.
Ο κ. Γεωργίου, προστίθεται, αναφέρθηκε στα θύματα σεξουαλικής βίας, είτε πρόκειται για τις γυναίκες της Κύπρου, της Παλαιστίνης ή της Ουκρανίας και σημείωσε ότι ο πόνος τους είναι κοινός. Στην περίπτωση των Κυπρίων γυναικών, ανέφερε, ο πόνος θα επουλωθεί μόνο αν ειρηνεύσει ο τόπος.
Μετά τη συνάντηση, τα μέλη της αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από την Πρόεδρο της Βουλής, επισκέφθηκαν την έκθεση «Η Γυναικεία Ματιά στον Πόλεμο», η οποία φιλοξενείται στο αίθριο της Βουλής και παρουσιάζει τις τραυματικές εμπειρίες και μαρτυρίες γυναικών που επλήγησαν από ένοπλες συγκρούσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ