Έδωσε συγκατάθεση για το SAFE αλλά υπό προϋποθέσεις η Λευκωσία-Παρουσιάζεται συγκρατημένη η Άγκυρα

Στο Συμβούλιο κατατέθηκε δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία διευκρινίζεται η θέση της, μετά την έγκριση για τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «SAFE».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την κυπριακή πλευρά, με τη δήλωση που κατατέθηκε τονίζεται ότι η υποστήριξη της Κύπρου στον κανονισμό δίδεται με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί το άρθρο 212 tης Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως νομική βάση, για τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, που θα συναφθούν με τρίτες χώρες, σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού, ώστε να «ανοίξουν» οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας σε τρίτες χώρες. Συναφώς, η Κύπρος χαιρετίζει τη δήλωση της Κομισιόν η οποία καταγράφηκε στα πρακτικά της Κορεπέρ και αφορά δέσμευση για τη νομική βάση.

Με τη δήλωσή της η Κύπρος, επισημαίνει ότι αναμένει πιστή εφαρμογή του κανονισμού και των κριτηρίων επιλεξιμότητας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 16. Τονίζει και ότι καμιά προμήθεια που αφορά τρίτες χώρες ή οντότητες τρίτων χωρών, οι οποίες αντιβαίνουν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και των Κρατών Μελών της, όπως καθορίζονται στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, μπορεί να είναι επιλέξιμη υπό τον κανονισμό SAFE.

Μήνυμα Κομισιόν στην Άγκυρα

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι απειλές σε βάρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ κλείνουν την πόρτα για τη συμμετοχή μιας χώρας στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα άμυνας Τομάς Ρενιέ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων χωρών στο μέσο SAFE, δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη.

«Λάβαμε ήδη σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη, όταν προτείναμε το SAFE. Το 'Αρθρο 16 είναι σαφές. Η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας μπορεί να αποκλειστεί, αν η εν λόγω τρίτη χώρα θέτει άμεση απειλή στην άμυνα ή την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ή σε ολόκληρη την ΕΕ», είπε ο Τομάς Ρενιέ.

Ο Τομάς Ρενιέ αναφέρθηκε επίσης στη ρήτρα διασφάλισης που διέπει το SAFE. Όπως εξήγησε, μέχρι το 65% των συστατικών ενός προϊόντος κοινής προμήθειας πρέπει να προέρχεται από χώρες της ΕΕ, της ΕΖΕΣ/ΕΟΧ ή την Ουκρανία. Όλες οι τρίτες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 35% των συστατικών του προϊόντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε τονίσει με έμφαση ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία της ΕΕ για τα αμυντικά προγράμματα με μια χώρα που διατηρεί το casus belli εναντίον της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει μάλιστα ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το ζήτημα της άρσης του στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μήνυμα της Αθήνας έχει ήδη σταλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες.

Μέσω του SAFE, η EE θα χρηματοδοτήσει επείγουσες και μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση. Ειδικότερα, η ΕΕ θα παράσχει έως και 150 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη κατόπιν αιτήματος και βάσει εθνικών σχεδίων. Οι εκταμιεύσεις θα λάβουν τη μορφή δανείων μακράς διάρκειας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το SAFE προβλέπει τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Η Ουκρανία και οι χώρες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου - Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΟΧ-ΕΖΕΣ) θα αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους με τα κράτη-μέλη, ενώ επιτρέπεται η συμμετοχή και στις υπό ένταξη χώρες, στις υποψήφιες χώρες, που έχουν υπογράψει εταιρικές σχέσεις ασφάλειας και άμυνας με την ΕΕ.

Συγκρατημένη η Άγκυρα για το SAFE

Την ίδια ώρα, συγκρατημένα εμφανίζονται στις αναφορές τους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, έπειτα από την έγκριση του SAFE για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναμένοντας την πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση προβλέπουν νέα ελληνοτουρκική κρίση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η απειλή του βέτο από την Ελλάδα.

Η κεμαλική εφημερίδα Τζουμχουριέτ έχει τίτλο «Νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας: Απειλή για βέτο για το πρόγραμμα των 150 δις ευρώ. Η Άγκυρα ακόμη δεν απάντησε επισήμως».

Η εθνικιστική, αντιπολιτευτική Σοζτζού γράφει για «Γιγαντιαία επένδυση από ΕΕ στην Τουρκία: Δεμένα τα χέρια της Ελλάδας, παρακολουθεί με θυμό». Η εφημερίδα σχολιάζει πως «ενώ η Ελλάδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας, έμεινε με δεμένα τα χέρια από φόβο μήπως απομονωθεί».

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού μετέδωσε την είδηση χωρίς καμιά αναφορά στην Τουρκία. Ακολούθησαν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα αναπαράγοντας την είδηση του Αναντολού, χωρίς κανένα σχολιασμό, αναμένοντας τη γραμμή της τουρκικής Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι είναι το πρόγραμμα SAFE για την άμυνα που ενέκρινε η Ε.Ε.-Τι ισχύει για τρίτες χώρες που θέλουν να συμμετέχουν

Πηγή: Ναυτεμπορική/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των 2.000 καταγγελιών και παρανομιών ενώπιον ΕΟΑ Λάρνακας από την 1η Ιουλίου
Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που επέβαιναν σε κλοπιμαία μοτοσικλέτα μετά από καταδίωξη
Θα αξιοποιήσει το SAFE σε συνδυασμό με την συμφωνία με ΗΠΑ η Κύπρος για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς
Τέλος στην αποκοπή του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας λόγω συμβίωσης
«Πρόθεσή μας να ακουστούν οι ιστορίες των γυναικών που βιάστηκαν το 1974, να δώσουμε χώρο στις πληγές»
Κατέθεσε ο Κάκος στη δίκη Αϊκούτ, μίλησε για απειλές κατά της ζωής του-Είχε συναντήσεις με το γιο του «big boss»
Ζήτησε να παγώσει η δίκη Σήφη-Σπύρου η Εισαγγελία, αναφορές σε «έπαρση και αλαζονεία» από υπεράσπιση-«Όχι» από Δικαστήριο
Καταγγελία Οικολόγων για μαζική δηλητηρίαση γάτων στον Αστρομερίτη
Κίνημα Οικολόγων για έκθεση Ελεγκτικής-«Οι Οικολόγοι μόνοι καθαροί από το σκάνδαλο των διαβατηρίων»
Ξεκαθαρίζει ο Τρυφωνίδης-«Η ΔΗΠΑ δεν είναι εμπλεκόμενη με σκάνδαλα, διαπλοκή ή διαφθορά»