Μαλλιά κουβάρια στη ψευδοβουλή για τις συλλήψεις σφετεριστών-Άλλοι τα βάζουν με Τατάρ και άλλοι με τη Δημοκρατία

Στην ολομέλεια της «βουλής» συζητήθηκε χθες το θέμα των συλλήψεων για σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν να δηλώνει ότι ο κόσμος ανησυχεί και να σημειώνει ότι η «βουλή» θα πρέπει να συζητήσει το θέμα διεξοδικά.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στην ομιλία Ερχιουρμάν και γράφει ότι ο ηγέτης της τ/κ αντιπολίτευσης επέκρινε τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την απόρριψη μιας τριμερούς συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ λέγοντας ότι δεν θεωρεί σωστό να απορρίπτεται η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα αυτό ενώπιον της κ. Ολγκίν.

Οι αγωγές στο περιουσιακό, είπε, έχουν ένα παρελθόν 30-40 χρόνων και υπενθύμισε την υπόθεση Λοϊζίδου. Αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για καταχώριση απαντητικών αγωγών, ούτε μια «σωστή» υπεράσπιση στο ΕΔΑΔ και ότι αυτό υιοθετήθηκε ως «κρατική πολιτική», ο κ. Έρχιουρμαν υποστήριξε ότι τέτοιου είδους αγωγές «μετέτρεψαν τον νόμο σε μέσον της πολιτικής».

Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», συνέχισε, που συστάθηκε στα κατεχόμενα αποτελείται από τρία σκέλη, τα οποία είναι η προσήλωση στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» για λύση και η διζωνικότητα που συμπεριλαμβάνεται στην εισαγωγή του «περί επιτροπής ακίνητης περιουσίας νόμου».  

Ο πολιτικός σκοπός της ε/κ πλευράς, είπε, με αυτές τις αγωγές είναι να καταργήσει τη διζωνικότητα και ανέγνωσε δηλώσεις Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων για την «επιτροπή» την περίοδο της σύστασής της.

Εδώ και 3 χρόνια, πρόσθεσε, το κόμμα του προειδοποιεί πως πρέπει να γίνει ρύθμιση στο θέμα της πώλησης περιουσιών σε ξένους και σήμερα φαίνονται τα αποτελέσματα των προειδοποιήσεων που δεν λήφθηκαν υπόψην.

Επικρίνοντας δηλώσεις του τύπου «να ανοίξουμε το Βαρώσι» ή «να κλείσουμε τα οδοφράγματα» ως απάντηση στις αγωγές στο περιουσιακό, ο κ. Έρχουρμαν υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να τεθούν στην ατζέντα αγωγές σε σχέση με τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, όμως αυτό είναι κάτι μακροπρόθεσμο και το θέμα πρέπει να συζητηθεί με ιδέες που υπάρχει πιθανότητα να έχουν αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, να προβαίνει σε πληρωμές σε λογικό χρονικό διάστημα η «επιτροπή», όμως πιο σημαντικό είναι να διαθέτουν βούληση για λύση.

Στη δική του ομιλία, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου είπε ότι το περιουσιακό ολοένα και κλιμακώνεται και χαρακτήρισε «άδικες, άνομες και πολιτικές» τις ενέργειες της ε/κ πλευράς.

Στις συνόδους του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε, δεν συζητείται το περιουσιακό και υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά εμποδίζει την λειτουργία της «επιτροπής» και πως οι αγωγές που καταχωρίζονται είναι πολιτικές. «Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτό τον γείτονά μας; Θα πάψουν αυτές οι συλλήψεις, αν συζητήσουμε την ομοσπονδία; Δεν το νομίζω».

Σε γραπτή του δήλωση αργότερα χθες, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι η αποτελεσματική λειτουργία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» περνάει μέσα από τις πληρωμές και το αντιπολιτευόμενο ΡΤΚ δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει την «κυβέρνηση» στο θέμα της λειτουργίας της «επιτροπής», αφού κατά την περίοδο της «κυβέρνησης» Ουστέλ καταβλήθηκαν 86 εκατομμύρια στερλίνες, ενώ κατά την περίοδο του «τετραμερούς συνασπισμού» στον οποίο συμμετείχε το ΡΤΚ πληρώθηκαν μόνο 6 εκατομμύρια στερλίνες.

«Οι Ελληνοκύπριοι κάνουν νομικό ένα πολιτικό ζήτημα και το μετατρέπουν σε μοντέλο λύση», ισχυρίστηκε.

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται επίσης στην ομιλία χθες του Αλί Πιλλί, σημαντικού στελέχους και «βουλευτή» του ΚΕΕ, που σπάνια μιλάει στην «βουλή». Ο κ. Πιλλί χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει πλέον να μετατραπεί σε κρατική πολιτική. Σήμερα η τδβκ, ναι, διαθέτει μια πολιτική στο περιουσιακό. Όμως, αυτή είναι μια πολιτική που πρέπει να διευρυνθεί. Αυτή τη στιγμή, ο άνθρωπος καταχωρίζει εναντίον σου αγωγές. Όσο δικαίωμα έχει ο Νίκος εκεί, τόσο δικαίωμα έχει και ο Αλί Πιλλί. Το δικό μας δικαίωμα είναι περισσότερο από εκείνο του Νίκου. Υποχρεούμαστε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας».    

Απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ χωρίς να τον κατονομάσει, ο Πιλλί είπε ότι «δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά σιωπώντας. Αν είσαι πρόεδρος της δημοκρατίας, θα βγεις και θα μιλήσεις. Θα υπερασπιστείς το δικαίωμά σου. Αν θέλει να συναντηθεί, θα συναντηθείς, θα μιλήσεις. Ίσως σε τριμερή, ίσως σε πενταμερή. Όταν γίνουν αυτές οι συναντήσεις, το ακούει ο κόσμος».

Όμως, πρόσθεσε, «ενόσω σιωπάς, δεν ακούει κανείς. Γι’ αυτό να βγεις και να μιλήσεις. Βγαίνει ο Νίκος και μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο. Εμείς τι κάνουμε; Σιωπούμε! Πρέπει να κάνουμε παρασκήνιο. Αν εκείνος καταχωρίζει πολιτικές αγωγές, πρέπει να καταχωρίσουμε και εμείς».

Απαντώντας σε ερώτηση του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Ουρούν Σολιαλί, ο κ. Πιλλί είπε: «Δεν πρέπει να φύγουμε από το τραπέζι. Αν φύγουμε από το τραπέζι, ο καθένας θα λέει ό,τι θέλει».  

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 2,8 εκατομμύρια ευρώ
Φρικτό θέαμα στο Μεξικό-Δεκαεπτά πτώματα βρέθηκαν μέσα σε σπίτι στη βιαιότερη πολιτεία της χώρας
Το παιχνίδι της επτάχρονης εξελίχθηκε σε τραγωδία στην Ελλάδα-Τραγική ειρωνεία πως πλησίαζαν τα γενέθλιά της
Δικαιώθηκε ο Δήμος Πάφου σε δικαστική μάχη για ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου
Στην Κύπρο η FEMM για τους βιασμούς της εισβολής-Συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Βουλής
Οργή Τραμπ για την τρανς αθλήτρια στην Καλιφόρνια-Απειλεί την Πολιτεία με διακοπή χρηματοδότησης
Έδωσε συγκατάθεση για το SAFE αλλά υπό προϋποθέσεις η Λευκωσία-Παρουσιάζεται συγκρατημένη η Άγκυρα
Βλέπει στα κατεχόμενα ένα εκκολαπτόμενο κέντρο για υπηρεσίες υγείας ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ
Ζητά ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό η Αννίτα-Απαντά στις θέσεις για επιδόματα και άνοιγμα συνόρων
Υπό την επήρεια ναρκωτικών ο δράστης του Λίβερπουλ-Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 53χρονο